İmarsız arsaya prefabrik ev yapılabilmesi için gerekli olan bazı şartlar bulunur. Yani evet, tarlaya prefabrik bir ev yapılır. Tarlaya prefabrik ev yapabilmek için gerekli olan şartları karşıladığınız takdirde önünüzde bir engel olmayacaktır. Bu şartlar şunlar:

  • Prefabrik evin yapılacağı arsanın yola cephesi olması gerekiyor.
  • İmar kanunu ve bu konuyu içeren ilgili yönetmeliklere göre kadastro parsellerde yapılan uygulamalarda yola cephesinin olması gerekiyor.
  • Yola cephesi olmayan parsellere bir takım yollarla yol eklenebilir. Aksi takdirde yani yolun tedarik edilmediği durumlarda ise izin verilmiyor.
  • İnşaat, ev yapılacak alan arsanın %5’ini geçemez.
  • En fazla 250m2’lik alan kapasitesince inşaat, ev yapılabilir.
  • Altyapı kontrolleri net bir şekilde yapılmalıdır.
  • Saçak seviyelerinin zeminden yüksekliği 6,5 metreyi ya da 2 katını aşamaz.
  • Arsanın bağlı bulunduğu belediye ile imar durumundan bağımsız bir şekilde ileride yaşanabilecek olası sorunlara dair görüşme yapmalısınız.
  • Arsanın mutlaka sorgulatılması gerekir.
  • Arsa imara uygun ise inşa izni alınabilir.

İmarlı Arsa Ne Demek?

İmarlı saha üzerinde herhangi bir bina inşa edilmesine ya da prefabrik ev yapılmasına hiçbir engel teşkil etmeyen kara parçasına verilen addır. Yani bir inşa eyleminden önce gerekli koşullara baktığınız zaman, arsanın bulunduğu kara parçası üzerinde inşa eylemini gerçekleştirmeye engel olacak hiçbir faktör yoksa orası imarlı arsadır.

Bu arsa alanlarında yapabileceğiniz şeyler için bir kısıtlama yoktur. Dilediğiniz yapı modelini inşa edebilirsiniz. Tabii ki verilen izinler kadar bu eylemleri gerçekleştirmek mümkündür.

İmarsız Arsa Ne Demek?

İmarsız saha tarla niteliği taşıyan kara parçalarına denir. İmarsız arsalarda ekip biçmek gibi tarla işleri yapılır. Bu yüzden de imarsız arsalar tarla niteliği taşır. İmarsız arsalara istediğiniz gibi inşa yapamazsınız. Ancak gerekli şartları yerine getirdiğiniz takdirde imarsız arsalara izin verildiği ölçüde inşa yapabilirsiniz. Örneğin izin verildiği ölçüde tarlaya prefabrik ev yapabilirsiniz.

İmarsız arsalar tarla niteliği taşıdığı için imarsız arsaya prefabrik ev yapmak, demekle tarlaya prefabrik ev yapmak, demek aynı kapıya çıkar.

Prefabrik Yapı Mevzuatı Nasıldır?

Prefabrik yapı yasaları İmar Kanunu ve yönetmelikte şu şekilde açıklanmaktadır:

‘’Prefabrikasyon yapılar, hazır elemanlar ve bileşenlerle kurulan yapılardır. Kullanma amacına göre dayanım, görünüm, ikamete uygunluk, konfor, süre ve en az bakım yönlerinden olağan koşullara yeterli şekilde yanıt verebilecek tutarlı bir yapım sistemi meydana getirmek üzere, elemanlarının çoğunluğu atölyede modern endüstriyel yöntemlerin duyarlığı ile ve seri halinde imal edilmiş olan yapı türü prefabrikasyon yapı olarak kabul edilir. İmar Kanunu’nun 20. Maddesinde yer alan hükümler uyarınca yapılar, imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir. Prefabrik yapılar, Kanun uyarınca yapı tanımına girdiğinden, yapım şekli prefabrik olan bu yapılara da bu madde hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, mevzuat ile prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna getirilmemiştir.’’

Prefabrik Ev Ücretleri 2022

Prefabrik ev fiyatları normal ev fiyatlarına göre daha ucuzdur ve bu yüzden de özellikle son zamanlarla talep artmaktadır. Prefabrik evlerde ilk olarak standart ücretler belli olur. Ardından da ekstra opsiyonel uygulamalar ile bu fiyatlar artabilir. Arsanın bulunduğu bölgenin iklim şartlarına göre de bazı ilaveler yapılabileceği için bu durumlar da fiyatlara yansır. Özel talepler ile gelecek ilaveler de maliyete eklenecektir. İmarlı alanlara veya tarlaya prefabrik ev yapmak isteyenler için 2022 yılında güncel prefabrik ev fiyatları şu şekildedir:

  • 51m2 Prefabrik Ev ve 2+1 oda için ortalama ücret, 80,000-90,000 TL arasıdır. Oturmaya hazır ortalama ücret ise 120,000-130,000 TL arasıdır.
  • 64m2 Prefabrik Ev ve 2+1 oda için ortalama ücret, 95,000-100,000 TL arasıdır. Oturmaya hazır ortalama ücret ise 145,000-150,000 TL arasıdır.
  • 100m2 Prefabrik Ev ve 2+1 oda için ortalama ücret, 150,00-155,000 TL arasıdır. Oturmaya hazır ortalama ücret ise 220,00-225,000 TL arasıdır.
Editör: TE Bilisim