Basur Nedir?

Hemoroid, kalın bağırsağın son noktası olan anüsün etrafındaki damarların şişerek genişlemesidir. Bazı zamanlarda tahriş etkisi de yaratmaktadır. Basurun iki çeşidi bulunmaktadır.

  • İç Hemoroid: Anüsün genellikle görülmeyen ve hissedilmeyen noktasında oluşmaktadır. Hastalar genellikle ağrı hissetmezler. Bunun sebebi ise bölgede bulunan sinir fonksiyonlarının azlığından kaynaklanmaktadır. Ağrı hissetmeyen hastalar hastalığı kan belirtisi sayesinde anlamaktadırlar. Hafif pembe kan görülmesi basur olabileceği sinyalini vermektedir.
  • Dış Hemoroid: Anüsün genellikle görülen ve hissedilen noktasında oluşmaktadır. Hastalar genellikle acı ve ağrıyı oldukça hissederler. Bunun sebebi ise bölgedeki sinir fonksiyonlarının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kaşıntı, tahriş ve kanama diğer şikayetlerden bazılarıdır.

Basur Belirtileri Nelerdir?

Basur semptomları, kişiden kişiye değişebilmektedir. Hemoroidin türü, belirtileri de etkilemektedir. Genel olarak basur belirtileri şu şekildedir:

  • Kanama: Basurun en önemli belirtilerinden biridir. Genellikle tuvalette kan gören kişiler basur olduklarından şüphelenir. Retkoskopi ile tanı konulabilmektedir.
  • Kaşıntı: Genellikle kanama ile görülen şikayetlerden biridir. Tuvalet yaparken ıkınma şeklinde hareketler kanama ve kaşıntının yoğunluğunu arttırmaktadır.
  • Akıntı: Kanama dışında gelişen anüs çevresinde ıslaklık hissi ile hastalar şikayetçi olmaktadır.
  • Ağrı: Hastanın hayat kalitesini düşüren en önemli belirtilerden biridir. Anüste bulunan çatlaklar ve hemoroidin sağlamış olduğu kanama ile hasta ağrı hissetmektedir.

Basura Neler İyi Gelir?

Mayasıla iyi gelen şeyler, genellikle yaşam tarzına bağlı olarak gelişen bazı şikayetleri ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Bunlar evde pratik uygulanabilecek şeylerdir. Şu şekilde sıralanabilir:

  • Beslenme düzeni oluşturmak çok önemlidir. Lif açısından yüksek besinler tüketmek bağırsak sağlığı için faydalı olacaktır. Ayrıca hemoroidin altında yatan kabızlık gibi problemleri de ortadan kaldıracaktır.
  • Su tüketmek bu noktada basur şikayetlerini azaltabilmektedir. Günlük en az 3 litre su tüketmek basura iyi gelen şeylerden biridir.
  • Ilık su uygulamaları basura sahip kişiler tarafından sıklıkla kullanılan uygulamalardan biridir. Ilık su dolu küvet içerisinde bir süre beklemek ağrıyı azaltacaktır.
  • Soğuk uygulama ise kaşıntı ve tahrişin etkilerini az da olsa ortadan kaldırabilir. Bunun için ise gerekli bölgeye buz uygulamaları yapılabilir.
  • Bitkisel içerikli kremler de hastalar tarafından araştırılan konulardan birisidir. Fakat krem, ilaç gibi uygulamaların doktor kontrolünde kullanılması önem arz etmektedir.

Basur Tedavisi Nedir?

Hemoroid tedavisi, hastanın durumuna göre uzman doktor tarafından karar verilmelidir. Belirtilerin nasıl olduğu ve ne şekilde geliştiğine göre doktor tarafından bir tedavi planı oluşturulur. Dış hemoroidlerde şikayetler fazla ağır değilse genellikle kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Fakat şikayetler hastanın hayat kalitesini düşürüyor ve çekilmez oluyorsa hemen tedaviye başlanır. Öncelikle bitkisel kremler doktor tarafından verilebilir. Onun dışında hemoridin altında yatan herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı incelenmektedir. Herhangi bir kabızlık, ishal, bağırsak hastalıkları mevcut değilse ilaç tedavisine başvurulabilir. İlaç tedavisinin uygun olmayacağı hastalarda ise cerrahi işlem kesin sonuca ulaşacaktır. Normal cerrahi işlem ya da lazer ameliyatı olarak ikiye ayrılan cerrahi işlemlerden sonra hastaya bir gün yatış verilir. Ameliyat dönemi sona erdikten sonra hastanın lifli gıdalar tüketmek, bol su içmek ve fazla kilo almamak gibi dikkat etmesi gereken belirli noktalar vardır. Basurun tekrarlanmaması için bu konulara özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Basur Neden Oluşur?

Gebelikte basur oluşumu, sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisidir. Rahmin büyümesi, progesteron hormonu ve gebelikte kullanılan bazı vitaminler basur hastalığına sebep olabilmektedir. Hamilelerin özellikle kabız olmamaya dikkat etmesi, hemoroid açısından da önemlidir. Hemorid için önerilen lifli beslenme ve su tüketimine gebelik döneminde de dikkat edilmesi kabızlık problemlerini ortadan kaldırarak hemoroidi engelleyecektir.

 

Editör: TE Bilisim