Sümeyye Aksu / Özel Haber - TERÖR örgütü PKK’nın oğlunu dağa kaçırmasından HDP’yi sorumlu tutan anne Hacire Akar, HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde 22 Ağustos 2019’da oturma eylemi başlattı. Anne Akar, oğlunu teröre kurban vermemek için başlattığı kararlı mücadele sayesinde 24 Ağustos 2019'da evladına kavuştu. Akar gibi aynı acıları yaşayan annelerden bazıları, bu mücadeleyi örnek alarak 3 Eylül 2019'da HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı.

263 AİLE EVLAT NÖBETİNDE

Evlatlarını terörün pençesinden kurtarmak isteyen ve yurdun dört bir yanından gelen diğer ailelerin de eyleme katılmasıyla sayı her geçen gün artan oturma eylemi 900’üncü gününde 263 aileye ulaştı. İlk günden itibaren evlatlarına kavuşmak için kararlı olan anne ve babalar, HDP il binası önünden ayrılmadı. Aileler, yazın sıcağında, kışın soğuğunda eylemlerine ara vermeden devam etti. Kimi aileler il binası önünü boş bırakmamak için eşleriyle dönüşümlü eyleme devam etti.

34 AİLE EVLADINA KAVUŞTU

Aileler, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde bile gerekli tedbirleri alıp eylemlerinden vazgeçmedi. Geçen iki yılda annelerinin kucağında ağabeyleri ve ablaları için eylem alanında olan kimi çocuklar, yeni yaşlarını çadırda geçirdi. Annelerin eylemiyle 34 aile terörün pençesinden kurtardıkları evlatlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

ANNELERİN EYLEMI SINIRLARI AŞTI

Diyarbakır annelerinin, çocuklarını terör örgütüne kaptıran bütün annelere yaptığı çağrı Türkiye'nin dört bir yanında ve Almanya'nın başkenti Berlin'de karşılık buldu. PKK yandaşlarınca kaçırılan Nilüfer T'nin annesi Maide T, 12 Kasım 2019'dan beri haber alamadığı kızını bulmak için 29 Şubat 2020'de terör örgütüne ait bir derneğin önünde oturma eylemi başlattı. Ülke içerisinde de yayılan “evladımı istiyorum” çığlığı, İzmir, Van, Hakkâri, Şırnak ve Muş'tan da yükselmeye başladı.

TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNDEN DESTEK

Sıcak yuvalarından terör örgütü tarafından koparılan çocuklarına kavuşmaktan başka isteği olmayan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlar, aileleri eylem yaptıkları çadırda ziyaret etti, sonuna kadar ailelerin yanında oldukları mesajını verdi. Diyarbakır annelerini siyasetçi, sanatçı, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, kanaat önderi, din adamı, şehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öğretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kişi ziyaret etti.

900'ÜNCÜ GÜNDE TERÖRE KARŞI YÜRÜYÜŞ

Diyarbakır anneleri, evlat nöbetinin 900'üncü gününde teröre karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe siyasiler, STK’lar, Diyarbakır'ın yanı sıra Muş, Hakkâri, Van, Şırnak ve Mardin'de de vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sonrası açıklamada bulunan oturma eylemindeki annelerde Sabire Aydın, evlat mücadelesine devam ettiğini, eylemlerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. Aydın, “Buradan HDP'ye sesleniyorum, sizde hiç mi vicdan yok, bugün bize gökyüzü ağladı, siz neredesiniz? Gözü kör, kulağı sağır olan siyasi partiler, neredesiniz? Sizi vicdana ve merhamete davet ediyorum.” dedi.

***
‘Diyarbakır anneleri teröre direndi’

KARAMANOĞLU Mehmetbey Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özalp, Diyarbakır annelerinin direnişinden çıkarılması gerekenleri Diriliş Postası’na değerlendirdi. Diyarbakır annelerinin ‘annelik’ kavramının ne kadar önemli olduğunu topluma tekrar hatırlattığını söyleyen Doç. Dr. Özalp, “Diyarbakır anneleri, bir şeyler için mücadele etmeyi Türk toplumuna tekrar gösterdi. Çocukları için ayrım olmadan bir arada mücadele etmenin örneğini sergiledi. Diğer annelere de örnek oldular.” diye konuştu. Özalp, “Çocuklarını dağa kaçıran o terör örgütüne karşı, bunlara ön ayak olan siyasi faaliyetlere karşı da bir direniş olduğunu gösterdiler. Bu direnişi yeni bir doğum süreci gibi düşünüyorum. Evlat acısını en iyi anneler biliyor. Evlatları kaçırılan tüm anneler ‘Mücadele edersem benim de çocuğum kurtulur’ diye düşünmeye başladı.” dedi.

Editör: TE Bilisim