Polonya'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, mevkidaşı Rau ile Rzeszow kentinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Basın mensuplarına görüşme sonrasında son durumu değerlendiren iki bakan, Rusya'nın saldırılarını bir kez daha kınarken, özellikle insani yardım ve göçmenlerle ilgili konulara dikkati çekti.

ABD ile Polonya'nın Rusya karşısında etkin bir duruş sergilediğini belirten Blinken, son birkaç ayda "NATO'nun savunması" bağlamında ABD'nin Polonya'daki askeri varlığını artırdığını, şu an bu ülkedeki Amerikan askeri sayısının 10 bini geçtiğini ve Polonya'ya güçlü ağır silahlar da konuşlandırdıklarını belirtti.

ABD'DEN UKRAYNALI GÖÇMENLER İÇİN 2,75 MİLYAR DOLAR 

Polonya'nın Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kalan 700 binden fazla göçmene ev sahipliği yaptığını söyleyen Blinken, ABD'nin bu kapsamda 2,75 milyar dolarlık bir insani yardım desteğini bölgeye göndereceğini ifade etti.

Polonya Dışişleri Bakanı Rau ise Rusya'ya sivil yerleşim yerlerine saldırılarına derhal son verme çağrısı yaparken, Rusya ile Ukrayna arasında acil ateşkes ve müzakere çağrısını da yineledi.

POLONYA SAVUNMA BÜTÇESİNİ GSYH'SİNİN YÜZDE 3'Ü ORANINDA ARTIRACAK

Ukrayna'da çıkan savaşla birlikte Avrupa'nın olduğu gibi Polonya'nın güvenlik mimarisini elden geçirdiğini belirten Rau, bu kapsamda savunma harcamalarını gelecek yıldan itibaren ülkenin Gayrı Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 3'ü oranında artıracaklarını vurguladı.

Rau, NATO'nun doğu kanadının savunulması anlamında Polonya'nın çok önemli bir konumda olduğunu ve bu sebeple ABD ile Polonya arasındaki askeri ve ekonomik iş birliğinin de çok değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim