Ramazanda oruçluyken hacamat yaptırılır mı? Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan'da da vatandaşlar çeşitli dini sualler ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan oruç ile ilgili fetvalar almaya çalışmakta. O suallerden birisi de Hacamat orucu bozar mı? Oruç tutacak vatandaşlar tarafından hacamat orucu bozuyor mu merak ediliyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre Oruçluyken hacamat yaptırmak orucu bozar mı? Ramazanda oruçluyken hacamat yaptırılır mı? fetvası haberimizde...

ORUÇLUYKEN HACAMAT YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazanda kan vermek orucu bozmaz ama eğer vücuda kan alma durumu olur ise beslenmeye girdiği için orucu bozar. Hacamat konusunda iki söylenti bulunmaktadır. Hz.Peygamber (S.A.S.)hacamat yapanın ve yapılan kişinin de orucu bozulur.(Ebû Dâvûd Savm 28) Diğer tarafta Resüllullah'ın (S.A.S.)oruç tutuğu zaman hacamat yaptırdığında söylentiler arasındadır.(Buhâri,Savm,32 ; Ebû Dâvûd, Savm, 29)

Bu iki hadis değerlendirildiğinde izlenimlerin çoğu birinci hadiste ''Hacamat yapan kişinin, özel sistematik aletler ile emerken ağzına kaçırabileceği ve orucu bozulacağı kanısında. Diğeri ise hacamat yaptıran kişinin kan vereceği için bünyesinin zayıf düşeceği ve hastalanarak orucunun bozulma riski ile karşılaşacağı kanısında '' diyerek yorumlanmıştır. Bu yazılanlardan sonra kan vermenin orucu bozduğu kanısına varılmıştır.

Editör: TE Bilisim