Oruç, namaz ve Kur'ân-ı kerîm ayı olan mübârek Ramazan-ı Şerif'e özel ibadetlerden biri de teravih namazıdır. Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Yani Peygamber Efenimiz s.a.v.'in çoğu zaman devam ettiği, ancak nadiren terk ettiği bir sünnetidir. Teravih namazı orucun değil Ramazan-ı Şerif ayının sünnetidir. Dolayısıyla oruç tutan ya da tutamayan her Müslüman teravih namazını kılar. Ayakta kılmaya güç yetmeyen durumlarda teravih namazı oturarak da kılınabilir.

Terâvîh kelimesi, Arapça "rahatlamak" anlamına gelen "tervîha" kelimesinin çoğuludur. Teravih namazı 20 rekattır. Her selam arasında Peygamberimiz s.a.v.'e salât ü selâm getirerek veya ihtiyaç durumunda farklı şekilde de dinlenilerek eda edilmesi mümkün olan bir namazdır. Bu sebeple bu namaza teravih namazı adı verilmiştir.

Teravih namazı yatsı namazının son sünnetini kıldıktan sonra, vitir namazını kılmadan önce eda edilir.

Teravih namazı cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ekseriyetle 4 rekatta bir selam vererek kılınır. Ancak kalabalık cemaatle kılındığı durumlarda imam olan kimsenin, cemaatin ihtiyaç durumunu gözeterek 2 rekatta bir selam vermek suretiyle kıldırması evlâdır. Peki, Teravih namazı nasıl kılınır? Ramazan ayının 6. gecesi teravih namazının fazileti nedir? İşte teravih namazının kılınışı hakkında detaylar...

Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazına niyet;

"Yâ Rabbi' Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîfin için namaza!" diyerek niyet edilir.

Allâhu Ekber" diyerek tekbir alınır ve eller bağlanıp Sübhâneke duası, euzü-besmeleden sonra Fatiha-i şerife ve 1 zamm-ı sûre okunur.

Rükûya gidilir ve 3 veya 5 veya 7 defa "Sübhâne Rabbiye'l-Azîm" dedikten sonra Allâhu Ekber diyerek rükûdan kalkılır.

Ayakta iken "Semiallâhu limen hamideh" denip tekrar Allâhu Ekber diyerek secdeye varılır.

Secdede 3 veya 5 veya 7 defa "Sübhâne Rabbiye'l-Azîm" dedikten sonra Allâhu Ekber diyerek secdeden doğrulup oturulur. 1 tesbih okuyacak kadar durduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve yine secde tesbihi okunur. 

Secdeden sonra Allâhu Ekber diyerek 2. rekata kalkılır. 2. rekatta Sübhâneke duası okunmaz. Euzü-besmele ile Fatiha-i şerife ve zamm-ı sûre okunur. 

Rükû ve secde usülleri aynen 1. rekatta olduğu gibi yerine getirilir.

2. secdeden sonra tahıyyata oturulur ve Ettahıyyâtü duası, Salli-Bârik duaları okunur.

Eğer 2'şer rekat olarak kılınacaksa bundan sonra Rabbenâ duaları da okunup selam verilir. 

Eğer 4 rekat kılınacaksa Salli-Bârik duaları okunduktan sonra Allâhu Ekber diyerek 3. rekata kalkılır. Ardından aynen 1. ve 2. rekatta olduğu gibi 3. ve 4. rekat da eda edilir ve son tahıyyattan sonra "Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" diyerek önce sağa sonra sola selâm verilir.

Teravih namazında her selamdan sonra salât-ı ümmiye okumak müstahsendir.

Salât-ı ümmiye: "Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedini'n-Nebiyyi'l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim"

Ramazan ayının 6. gecesi teravih namazının fazileti nedir?

Teravih namazının günlere göre faziletleri vardır. Ramazan ayında Peygamberimiz (s.a.v.)’in Sünnet-i Mü’ekkede olarak devam ettiği bir sünnet olan teravih namazının ecir ve mükafatı hesapsız olmakla birlikte hususen Ramazan-ı Şerif’in 6. gecesinde 20 rekatlık teravih namazı kılan kimseye Allâhü Teâlâ, Beyt-i Mamur’u tavaf edenin sevabı kadar sevap ihsan eder. Taşlar ve ağaçlar onun için istiğfar eder. Ramazan süresince kılınan teravih namazı günahların affolunmasına vesiledir.

Hadîs-i Şerîf: ‘Allah (c.c.) Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini (teravih namazını) sünnet kıldım. Kim, faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah’dan (c.c.) umarak orucunu tutup, gece ibadetini de yaparsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından kurtulur.’ [Nesai]

Editör: TE Bilisim