Açıklamada, "Tarafların 15 Aralık 2021'de yapılan ortak görüşmesinin devamı niteliğinde gerçekleşen söz konusu görüşme, bölgede güvenlik, istikrar ve barış ortamında gelişimi konularının görüşme müzakeresi ile oldu.

Görüşmede, ihtilaf sonrası dönemde bölgenin gelişimiyle ilgili Azerbaycan'ın her zaman ortaya koyduğu ilkeler, aynı zamanda 9-10 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirinin hükümlerine tam olarak uyulması, taraflar arasında barış ve güvenin teşvik edilmesi için insani adımların sürdürülmesi, iki ülke sınırının belirlenmesi ve çizilmesi için somut adımların atılması, ulaşım ve iletişim bağlantılarının açılması konuları genişçe müzakere edildi.

Taraflar arasında barış ve güvenin geliştirilmesi açısından insani önlemlerin önemi vurgulanan görüşmede, kayıp kişiler, mayınların temizlenmesi konularının önemi vurgulandı ve AB'nin bölgede insani mayın temizleme, rehabilitasyon ve imar çalışmalarına destek sağlayacağı kaydedildi.

Azerbaycan tarafından bir yıl önce öne sürülen girişim ve bir süre önce sunduğu temel ilkelere dayanılarak barış anlaşmasının hazırlanmasına ilişkin iki ülke dışişleri bakanlarına talimat verildi.

İki ülke arasında sınırların belirlenmesi ve çizilmesinin önemi vurgulanan görüşmede, bu yıl nisan ayı sonuna kadar Ortak Sınır Komisyonu kurma konusunda mutabakata varıldı.

Ayrıca, iki ülke arasında ulaşım ve iletişim bağlantıları başta olmak üzere hem demiryolları hem de karayollarının açılmasının önemine dikkat çekilirken, AB'nin ulaşım altyapısının gelişimini desteklemeye hazır olduğu yinelendi.

Bu nedenle, AB Konseyi Başkanı'nın katılımıyla Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Brüksel görüşmesi, Azerbaycan'ın çıkarları doğrultusunda ve bölgenin barış ve güvenlik içinde gelişiminin sağlanması yönünde için atılan bir sonraki önemli adımdır." ifadeleri yer aldı.

Editör: TE Bilisim