Yunan mitolojisinde fırtınalardan depremlere, Güneş'in doğuş ve batışına kadar her şey tanrıların davranışlarıyla açıklanabilir. İlkbaharın gelişi ve kış geldiğinde Dünya'nın çoraklaşması, Hades ve Persephone'nin hikayesiyle anlatılıyor.

Bazen efsane bir aşk hikayesi olarak anlatılır. Bazen de genç bir kıza tecavüz ve bir annenin tek çocuğunu kaybetmenin acısı anlatılır.

Hikayeye göre ölülerin tanrısı Hades, Persephone adında güzel bir kızı kaçırıp onu kraliçesi yapmıştır. Persephone, Olimpos Dağı'na dönme arzusunu dile getirdiğinde, tanrılar onun yılın bir kısmını annesi Demeter'le, bir kısmını da yeni kocasıyla Yeraltı Dünyası'nda geçirmesi konusunda anlaştılar. Onun yıllık ayrılışı kışın başlangıcını, dönüşü ise baharın başlangıcını müjdeliyor.

Hades, Persephone'yi kaçırdı ve onu karısı yaptı, onu yılın bir bölümünde Yeraltı Dünyasında yaşamak zorladı.

Bu, binlerce yıl boyunca sayısız kez gelişen ve yeniden yorumlanan bir hikaye. Efsanenin bazı versiyonları, onu ölümün üstesinden gelebilecek kadar güçlü bir eski aşk hikayesi olarak tasvir ediliyor.

Hades, Yeraltı Dünyasının Kralı

Yunan mitolojisinde Hades ölülerin tanrısıydı.

Zeus, Poseidon ve Hades kardeşler babaları Kronos'u devirdiklerinde krallığını üç egemenliğe böldüler: denizler, gökler ve Yeraltı Dünyası. Hades'e Yeraltı Dünyasının ve ölülerin kontrolü verildi.

Soğuk, duygusuz ve bazen de sert bir hükümdar olarak tasvir edilen Hades, ölümle Yeraltı Dünyasına giren ruhların yargılanmasının yanı sıra kötülüğün ebedi cezasını da denetledi. Dünya'ya ve dolayısıyla ondan gelen tüm değerli taşlara, metallere, mahsullere ve diğer zenginliklere hakim olduğu için son derece zengin sayılıyordu.

Hades'in Yeraltı Dünyasının 18. yüzyılda kalma bir tasviri.

Hades Yeraltı Dünyasını neredeyse hiç terk etmemişti. Bunun yerine, ölümlüler onunla ancak kendileri oraya vardıklarında yüzleşiyordu, bu da Hades'in gizemli havasına katkıda bulunuyordu. Ancak nadir durumlarda ölülerin tanrısı yeraltındaki evinden ortaya çıktı. Bu olaylardan en dikkat çekeni Persephone'nin kaçırılmasıydı.

Hades ve Persephone'nin Kader Buluşması

Persephone, Olympus kralı Zeus ile hasat tanrıçası Demeter'in kızıydı. Bugün onun hakkında bildiklerimizin çoğu Homeros'un MÖ 6. yüzyılın başlarına tarihlenen 495 satırlık "Demeter İlahisi" şiirinden geliyor. 

Şiire göre genç Persephone, Hades tarafından kaçırıldığında diğer kızlarla birlikte bir çayırda çiçek topluyordu. Baştan çıkarıcı bir nergis almak için eğilirken, aniden altındaki zemin açıldı ve Hades, atlı bir arabanın içinde ortaya çıktı.

Ve her yöne giden yollarla dolu yeryüzü onun altında açıldı.

Sait Faik Abasıyanık vefatının 70. yılında Esenler'de anıldı Sait Faik Abasıyanık vefatının 70. yılında Esenler'de anıldı

Nysa Ovası'nda yaşandı. Pek çok konuğunu kabul eden Rab, işte orada hamlesini yaptı.

Ölümsüz atların çektiği bir arabaya biniyordu. Kronos'un oğlu. Pek çok isimle bilinen biri.

Onu isteği dışında yakaladı, altın arabasına bindirdi

ve ağlayarak uzaklaştı.

Persephone bir çığlık attı ama Hades onu yakalayıp Yeraltı Dünyasına götürdü. Orada ona tecavüz etti ve onu karısı yaptı. Eski Yunanlılar bunu Persephone'nin öldüğü anlamına geldiğini anlardı.

Hikayeyi daha da rahatsız edici hale getirmek için tüm olay örgüsünün, Persephone'yi kardeşi Hades'e karısı olarak vermeyi kabul eden Persephone'nin babası Zeus tarafından tasarlanmış olması.

Mevsimleri Yaratan Anlaşma

Hades'in Persephone'yi kaçırışını tasvir eden, MÖ 350 ile 325 yılları arasına tarihlenen bir İtalyan çömlek parçası.

Olimpos Dağı'nda Demeter, kızının çığlıklarını duydu ve umutsuzca onu tüm dünyada aramaya başladı. Onu bulamayan hasat tanrıçası o kadar umutsuzluğa kapıldı ki görevlerini ihmal etti ve bu süre zarfında Dünya'da tek bir şey bile yetişmedi.

Homer, "Güzel kokulu kızını kendi gözleriyle görene kadar asla güzel kokulu Olympus'a gitmeyeceğini, toprağın hasadını asla göndermeyeceğini söyledi" diye yazdı.

Zeus sonunda Dünya'nın çorak olduğunu ve insanların uzun süren kıtlıktan muzdarip olduğunu fark etti. İnsanlığı korumak için Zeus, kızını Hades'ten alıp gün ışığına çıkarması için haberci tanrı Hermes'i göndermeye karar verdi. Hermes, Persephone'yi "baskı altında, annesini özlerken ve kutsanmış olanın iradesinin ona yaşattığı dayanılmaz şeylerden dolayı acı çekerken" buldu.

Hades karısının gitmesine izin verdi. Ancak bunu yapmadan önce Hades, Persephone'yi Yeraltı Dünyasında yetişen bir narın tohumlarını yemesi için kandırdı. Meyveyi yediği için Hades'e ve ölüler diyarına bağlandı ve yaşayanların dünyasında annesine tam anlamıyla yeniden katılamadı.

Böylece tanrılar Persephone'nin yılın üçte ikisini annesiyle geçirmesine karar verdiler. Yılın diğer üçte birinde Hades'le birlikte yaşayacak ve Yeraltı Dünyasının Kraliçesi olarak onunla birlikte hüküm sürecekti. Efsanenin diğer versiyonları, Persephone'nin yılın yarısını yaşayanlar diyarında, yarısını da Yeraltı Dünyasında geçirdiğini söylüyor.

Ne zaman Yeraltı Dünyasına inse, Demeter yine umutsuzluğa kapılır ve hasadın ölmesine neden olur. Ve Persephone'nin yaşayanlar diyarına dönüşü, mahsullerin ve çiçeklerin nihayet yeniden büyüdüğü baharın gelişini işaret ediyor.

Persephone'nin Dönüşü, Persephone'nin annesi Demeter ile Dünya'da buluşmasını tasvir eden bir tablo.

Hades ve Persephone Mitinin Yorumları

Persephone kendi isteği dışında Yeraltı Dünyasına götürülürken zamanla onun da karşılığında Hades'i sevmeye başladığı söylenir. Onun kraliçesi olarak Yeraltı Dünyasını onun eşiti olarak onunla birlikte yönetiyordu.

Bu hikaye sadece mevsimlerin açıklamasını sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşam ve ölüm arasındaki ilişki etrafında yeni bir mitoloji yaratıyor. Persephone ölülerin kraliçesidir ama aynı zamanda bahar geldiğinde Dünya'da yeni yaşamı başlatan varlıktır. Klasikler profesörü Chris Mackie'nin The Conversation'da açıkladığı gibi, "Ölümün içinde hayat, hayatta da ölüm vardır."

Efsane aynı zamanda ölüm anlayışında da bir değişime işaret ediyor. Persephone'nin Yeraltı Dünyasını Hades'in yanında yönetmesi gibi hayırsever ve güzel bir varlık varken, ölüm birdenbire, Hades'in insanların nihai kaderini kontrol etmesi durumunda olabileceğinden daha az korkutucu görünüyor. Gerçekten de çiftin daha sonraki hikayeleri Persephone'nin ölülerin tanrısı üzerinde yumuşatıcı bir güce sahip olduğunu öne sürüyor.

Orpheus ve Eurydice'in Hikayesi

Birçok efsanede çeşitli Yunan kahramanları ölümü aldatmaya çalıştı. Hades genellikle korkunç bir öfkeyle karşılık verdi ve kimsenin öldükten sonra Yeraltı Dünyasını terk etmesine izin vermedi. Ancak birkaç durumda Persephone kocasını bu ölümlülere merhamet göstermeye ikna etti.

Bunlardan en dikkat çekeni Orpheus ve Eurydice'in hikayesidir. Apollon ve ilham perisi Kalliope'nin oğlu Orpheus, tanrılar tarafından müzik armağanıyla kutsanan bir şarkıcı ve lir sanatçısıydı. Eurydice adında güzel bir kadınla tanıştı ve birbirlerine aşık oldular. Ancak düğünlerinin yapıldığı gün Eurydice zehirli bir yılan tarafından ısırıldı ve öldü.

Hades ve Persephone'yi tasvir eden eski bir Yunan vazosu.

Orpheus bu kayıptan dolayı yıkılmıştı ve onun gittiğini kabul etmeyi reddederek Eurydice'i geri almak için Yeraltı Dünyasına inmeye karar verdi. Yeraltı Dünyasına girdi ve büyüsünü kullanarak girişini koruyan üç başlı köpek Cerberus'u ve hatta Fury'leri büyüledi.

Ovid'in Metamorphoses adlı eserinde anlatıldığı gibi Orpheus, Hades ve Persephone'ye ulaştı ve onlara güzel bir şarkı söyleyerek, kral ve kraliçeyi birbirine bağlayan aynı aşk adına Eurydice'i bırakmaları için onlara yalvardı:

“Karım yolculuğumun sebebidir. Bir engerek, zehrini vücuduna yayarak onun en iyi yıllarını çaldı. Bunu kabul edebilmeyi çok istiyordum ve denemediğimi de söylemiyorum: Aşk kazandı. O, yukarıdaki dünyada iyi bilinen bir tanrıdır, ancak burada öyle olup olmadığını bilmiyorum: Her ne kadar onun da burada olduğunu hayal etsem de ve eğer eski çağlardaki o tecavüz hikayesi yalan değilse, sen de öylesin. Amor tarafından evlendiler. Bu korkunç yerler, bu uçsuz bucaksız uçurum ve engin diyarlarınızın sessizliği adına size yalvarıyorum, Eurydice'in hızlı ölümünü tersine çevirin."

Orpheus'un Hades ve Persephone için çaldığını gösteren 17. yüzyıl François Perrier tablosu.

Hades ve Persephone o kadar etkilenmişlerdi ki Eurydice'i Yeraltı Dünyası'ndan çıkış yolculuğu boyunca Orpheus'un arkasında yürümesi şartıyla serbest bırakmaya karar verdiler. Orpheus onun arkasında olduğuna güvenmek zorundaydı; eğer yüzeye ulaşmadan önce geriye bakarsa onu sonsuza kadar kaybedecekti.

Bazı versiyonlarda Hades'i Eurydice'i bırakmaya ikna eden Persephone'ydi. Zaten Hades'in bu tavizi vermesinin nedeninin Orpheus'un güzel şarkısının yanı sıra karısına olan sevgisi olduğu da ima ediliyordu.

Hades ve Persephone'nin hikayesi ister bir aşk hikayesi ister tüyler ürpertici bir tecavüz ve kaçırılma hikayesi olarak anlatılsın, 3000 yıldan fazla bir süredir izleyicileri büyüledi ve bugüne kadar yeniden anlatılmaya devam ediyor.

Muhabir: Demet İlce