Enes Kılıç - Muhabir

HİSAR (Hava Savunma Sistemi), ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen bir aileden Türk yerden havaya füze sistemidir. Sistem, alçak irtifa, orta irtifa ve yüksek irtifa tehditlerine karşı koruma sağlamak için tasarlanmıştır. 

HİSAR SİSTEMİNİN 3 ANA UNSURU

  • HİSAR-A: Alçak irtifa hava savunma sistemi

  • HİSAR-O: Orta irtifa hava savunma sistemi

  • HİSAR-U: Uzun menzilli hava savunma sistemi

HİSAR KATAR VE ENDONEZYA GİBİ ÜLKELERE İHRAÇ EDİLDİ!

HİSAR sistemi, çeşitli füzeler, radarlar ve atış kontrol sistemleri dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Füzeler, hem sabit hem de döner kanatlı uçaklar, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya füzeler dahil olmak üzere çeşitli hava tehditlerini yok etmek için tasarlanmıştır.

HİSAR sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır ve Katar ve Endonezya gibi diğer ülkelere de ihraç edilmiştir.

HİSAR-A SİSTEMİ

Mobil ( veya Hareketli) HİSAR-A Sistemi; üzerinde Arama Radarı, IFF Sistemi, Termal ve Gündüz Görüş Kamerası ve Lazer Mesafe Ölçer’den oluşan E/O Sensör Grubu, IIR arayıcı başlıklı dik atış yeteneğine sahip hava savunma füzesi olan modüler yapıda bir sistemdir.

Çekili olan HİSAR-A Füze Fırlatma Sisteminin komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonları KORKUT-AİC tarafından yürütülmektedir. HİSAR-A hedeflere yönelik 15 km mesafe ve 5 km irtifada önleme yapabilmektedir.

NATO içerisinde Hisar-A sistemine emsal olabilecek başka bir sistem bulunmamaktadır. HİSAR-A’nın mobil bir sistem olarak sahadaki birlikler ile beraber hareket edebilme kabiliyeti oldukça önemlidir.

HİSAR-A SİSTEMİNİN ALTERNATİFLERİ

Batı kanadında eski tasarım Fransız Crotale NG gibi sistemler bulunmakla birlikte Pantsir sisteminde olduğu gibi Crotale NG sistemi de CLOS güdüm prensibini kullanmaktadır. Dolayısı ile  mobil HİSAR-A’nın modern bir batılı muadili bulunmamaktadır.

Ancak Norveç başladığı yeni proje ile paletli M113 platformu üzerine IRIS-T entegre edecek. Bu sistem üretildiğinde HİSAR-A’nın doğrudan muadili bu sistem olacak.

HİSAR-O, Link 1/Link 11B/Link 16 taktik data link ve JREAP üzerinden, Türk Hava, Kara, Deniz Kuvvetleri komuta kontrol unsurları ile koordinasyon içinde çalışma yeteneği ile entegre ve katmanlı hava savunma şemsiyesinin bir unsuru olma kabiliyetine sahiptir.

HİSAR-O Bataryası Batarya Atış Kontrol Merkezi (AKM), batarya seviyesi Radar, Elektro-Optik Sistem ve Füze Fırlatma Sistemlerinden oluşmaktadır. HİSAR-O Bataryası hedef tespit, takip, teşhis, komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarını otonom olarak icra edebilmektedir.

HİSAR-O

HİSAR-O Füze Fırlatma Sisteminin komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonları üç füze Fırlatma Sistemini bir batarya içerisinde yöneten HİSAR-O Atış Kontrol Merkezi tarafından yürütülmektedir.

Twitter (X) için bant daraltma yolda! Twitter (X) için bant daraltma yolda!

Batarya içerisindeki Kalkan radarı ile veya TSK’nın müşterek ağ yapısı ile fark edilen hedefe azami 25 km mesafe ve 10 km irtifada önleme yapabilmektedir. Batarya elektro optik sensörler üzerinden otomatik takip yapabilme kapasitesine sahip olması nedeni ile olası ağ sorunu, elektronik harp zafiyeti veya farklı RF bağlantı sorunları ile karşılaşması durumunda hedefe karşı önleme kabiliyetini korumaktadır.

HİSAR-O sistemi standart olarak batarya seviyesinde 18 (3 atıcı araç), tabur seviyesinde 54 (9 atıcı aracı) önleme füzesi bulundurmaktadır. Savaş uçağı tespit ve takip mesafesi 40-60 km olan sistem >60 hedef takip edebilmektedir.

HİSAR SİSTEMİNİN BAZI ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ ŞUNLARDIR:

  • Modüler ve ölçeklenebilir mimari
  • Çoklu füze tipi ile çoklu tehdit angajmanı
  • Aktif ve pasif radar arayıcılar
  • Gelişmiş komuta kontrol ve iletişim sistemi
  • Yüksek atış gücü ve doğruluk

HİSAR HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMLERİ NATO SİSTEMLERİYLE UYUMLU

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2011 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile ana yüklenici Aselsan arasında HİSAR Hava Savunma Sistemlerine yönelik sözleşme imzalandı.

HİSAR A/O Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi sabit ve hareketli birlikler ile kritik tesislerin savaş uçakları, helikopterler, İHA’lar, seyir füzeleri, havadan karaya füzelere karşı korunması amacıyla geliştirilmiş NATO sistemleri ile uyumlu sistemlerdir.

Her iki sistemin füzeleri de ataletsel navigasyon, RF veri bağı ile ara safha (mid course) güdüm ve IIR (görüntüleyici kızılötesi) arayıcı başlık ile hedefini bulmaktadır.

HİSAR sistemi, Türk hava savunma yeteneğinin önemli bir bileşenidir. Sistem, Türkiye'yi çeşitli hava tehditlerine karşı korumaya yardımcı oluyor.

Editör: Enes Kılıç