Gökhan Erek / Özel Haber

Bursa’nın Gemlik ilçesinde 5,1 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Marmara Bölgesi’nin büyük bir kısmında hissedildi. Yaşanan depremin ardından, olası büyük İstanbul depremi, tekrar gündemin sıcak konuları arasına girdi.

Saadet Partisi'nde kongre kararı! Karamollaoğlu aday olmayacak Saadet Partisi'nde kongre kararı! Karamollaoğlu aday olmayacak

AK Parti, olası İstanbul depremi ile ilgili ne gibi tedbirler alıyor? İstanbul’da kentsel dönüşüm için ne gibi çalışmalar  yapılıyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentsel dönüşüm için neler yapıyor? İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, depreme yönelik hazırlıklar ile ilgili merak edilenleri Diriliş Postası’na değerlendirdi. 

MEVZUAT EKSİKLİĞİ YOK

M. Tevfik Göksu, “Özellikle 1999 deprem felaketinden sonra İstanbul’da deprem konusu ciddi olarak ele alındı. AK Parti iktidarı ile birlikte çok önemli çalışmalar yapıldı. Devletimiz tarafından yapılan çalışmalar ile ilgili, İlk olarak kanuni düzenlemeler ve mevzuat çalışmaları tamamlandı. Bugün anayasada, yasalarda ve yönetmeliklerde tanımlanıp da uygulanmayan herhangi bir husus veya mevzuatta eksiklik yok.” bilgisini verdi.

KAMU KURUMLARI DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLDİ

Kentsel dönüşümün önüne açacak yeni bir kanuni düzenlemenin geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Göksu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Devletimiz tüm bilimsel ve teknolojik alt yapı çalışmalarını da tamamladı. Mevzuat çalışmaları, bilimsel ve teknolojik alt yapı çalışmaları tamam olduğuna göre yapacak iş uygulamalardır. Devletimiz, tarafından hastaneler başta olmak üzere İstanbul’daki kamu kurumlarının neredeyse tamamı depreme dayanıklı hale getirildi. İstanbul’daki okulların %92’si depreme dayanıklı hale getirilmiş, kalan % 8’lik kısımdaki okullar da ya güçlendiriliyor ya da yıkılıp yeniden yapılıyor. Bütün viyadükler, köprüler alt ve üst geçitler güçlendirildi. İBB’nin tüm hizmet binaları gözden geçirildi ve ihtiyaç duyulanlar için güçlendirme yapıldı.”

ENGELLEMELERE RAĞMEN KENTSEL DÖNÜŞÜM

Göksu, CHP’nin bütün engelleme çabalarına rağmen AK Parti döneminde kentsel dönüşümün başladığını ve maksimum düzeyde hızlandırıldığını belirterek, “Bugün itibariyle 953 bin 332 riskli bağımsız bölümden 850 bin 746’sı yenilendi. 102 bin 586 bağımsız bölümün inşaatı da devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

TOPLAM HARCANAN PARA

2012 yılından bu yana İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için toplam 131.4 milyar TL para harcandığını dile getiren Göksu, sözlerine şu satırları ekledi, “İBB 2019 senesinin başına kadar bu konuda ulusal ve uluslararası bilim kuruluşlarıyla birlikte yapılması gereken bütün çalışmaları eksiksiz bir şekilde tamamladı. İBB’nin, AK Parti döneminde yaptığı 15 büyük bilimsel, teorik ve saha çalışması vardır. Bizim dönemimizde KİPTAŞ tarafından toplam 80 bin 189 konut üretildi. Gecekondu Dönüşüm Alanları’nda ise toplam 17.000 konut yapıldı.”

İBB NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR?

Göksu, şu anda İstanbul’da toplam 68 riskli bölgenin olduğunu hatırlatarak, “Sekiz bölge bakanlığın, 48 bölgesi ilçe belediyelerinin diğer sekiz bölge de İBB’nin sorumluluğunda. Bakanlık ve AK Partili belediyelerin bu bölgelerdeki çalışmaları devam ederken, maalesef CHP’li İBB ve ilçe belediyelerinin pek bir şey yaptığı söylenemez.” ifadelerini kullandı.ESENLER’DE NELER YAPILDI?

Esenler’deki imar mevzuatına aykırı, mühendislik hizmetlerinden uzak, depreme karşı dayanıksız yapı oranının 2009 yılında % 86 olduğunu dile getiren Göksu, sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Son 14 yılda gerçekleştirilen yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda bu oran, % 57’e kadar düşmüştür.”

REZERV YAPI ALANLARI

Göksu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Esenler’in, kuzeyinde yer alan askeri alanın ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak belirlediğini aktararak, “Rezerv Yapı Alanı iki aşamadan oluşmaktadır. Birincisi, güney rezerv alanı, ikincisi kuzey rezerv alanıdır. Güney rezerv alanında inşaatlar etaplar halinde devam etmektedir ve bir kısmı tamamlanmıştır. Bu iki rezerv alanına 16.846 bağımsız birim transfer edilecek.” dedi.

TRANSFERLER BAŞLADI

Güney Rezerv Alanı’na transferlerin başladığını söyleyen Göksu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Esenler meskûn alanda boşaltılan yerler ise, imar planındaki işlevi ne ise, park ise park, okul ise okul, sosyal tesis ise sosyal tesis, yol ise yol olarak hayata geçirilecektir. Bu sayede Esenler meskûn alanında yeni nefes alanları, parklar, kamu tesisleri ve sosyal alanlar açılmış olacaktır.” dedi.” 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Esenlerde söz konusu 60 bin konutluk Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinin etaplar halinde devam ettiğini söyleyen Göksu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bu kapsamda Güney Rezerv alandaki yan 4.941 konuttan 2.108 tamamlandı.  Bu konutlar, 19 Ağustos 2022 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle hak sahiplerine teslim edildi. Vatandaşlar güvenli konutlarında oturmaya başladılar. İnşaatları tamamlanma aşamasına gelen 2.833 konut da yakın bir zamanda hak sahiplerine teslim edilecek.”

İNŞA EDİLECEK KONUTLAR KİME VERİLECEK?

Göksu, Bakanlık ile yapılan protokol kapsamında mülkiyeti Esenler Belediyesi’ne ait olan Esenler Rezerv Yapı Alanı’nda inşa edilecek olan konutların % 45’inin riskli yapıların dönüşümünde kullanılmak üzere Esenler Belediyesi’ne, % 55’inin ise İstanbul’daki diğer ilçelerde bulunan riskli yapıların dönüşümünde kullanılmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na kalacağını ifade etti. 

YATAY MİMARİ TARZI

Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yer alan yapıların, geleneksel mahalle konseptinde, zemin artı 5 beş katı geçmeyen yatay mimariye sahip, yeşil ile bütünleşmiş bir yaşam alanı sunduğunu aktaran Göksu, “Bu bağlamda yüzde 68’i yeşil alan, okul alanı, spor alanı gibi donatı alanlarına ayrılarak Esenler halkının ferah bir yaşam alanına kavuşması, bölgedeki yeşil dokunun ve ağaç varlığının korunması sağlanmıştır. Proje kapsamında inşa ettiğimiz dairelerimiz modern çağın standartlarını yakalamış, her daireye bir kapalı otopark düşecek şekilde 2+1, 3+1 ve 80 ila 125 metrekare arasında büyüklüğe sahiptir. Burası yüzeyinde hiç otomobil olmayan bir şehir özelliği taşımaktadır.” diye konuştu. 

İMAMOĞLU’NUN VAATLERİ

İBB Yönetiminin kentsel dönüşüm konusunda nasıl bir performans gösterdiğini anlayabilmek için vaatlerine ve yaptıklarına bir bakılması gerektiğini söyleyen Göksu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Sayın Başkan, seçim öncesi neler vaat etmişti? ‘Beş yılda 100 bin kentsel dönüşüm konutu yapacağım’ demişti. Gerçi o günlerde sayın başkanın kafası karışıkmış. Bir taraftan ‘Her yıl 20 bin kentsel dönüşüm konutu, beş yıl sonunda 100 bin kentsel dönüşüm konut yapacağım’ diyor; bir taraftan da ‘Kentsel dönüşüm çalışmalarını durduracağız.’ diyor. Hatta bir toplantıda ‘Artık halkımız kentsel dönüşümün adını bile duymak istemiyor.’ ifadelerini kullanıyor. 

BÜTÇE 6 KAT DÜŞÜRÜLDÜ

Göksu, Ekrem İmamoğlu’nun, göreve gelir gelmez önce kentsel dönüşüm bütçesini altı kat düşürerek işe başladığını söyleyerek, “Reklama ayırdığı bütçe kadar, kentsel dönüşüme bütçe ayırmadı maalesef. Japonya’yı yeniden keşfetmiş edasıyla, tweet atmış. Bu tweette ne demiş? ‘Japon uzmanlarla çalışma yapacağız.’ Oysa bahsettiği Japon Bilim İnsanları, İBB’nin, bu çalışmalarında zaten yıllardan beri yer almaktadırlar. Hatta çalışmalardan birisi doğrudan JICA ile ortaklaşa yapılmıştır.” dedi.

HEPSİ FIKRA GİBİ

Göksu, İmamoğlu’nun Deprem Çalıştayı yaptığını hatırlatarak, “Başka ne yapmış Sayın Başkan? Şehrin her tarafını ‘Depreme dayanıklı bir eviniz olsun’ pankartlarıyla donatarak algı çalışması yapmış. Başka? ‘İstanbul yenileniyor’ internet sitesi kurmuş.  Başka? Tsunami tabelası asmış? Tsunami olursa denize doğru değil, karaya doğru kaçan tabelaları. Hepsi fıkra gibi…Başka? Türkiye’nin bir yerinde deprem yaşanınca ‘Deprem seferberlik planını hayata geçiriyoruz” diye tweet atmış. Tweet atmış da 5 yıldır bir türlü hayata geçirememiş. Marşı basmayan araba gibi tekrar tekrar aynı tweeti attı ama icraat yok.” diye konuştu. 

HALKI KIŞKIRTTI

Her gördüğü kameraya ‘Deprem çok önemlidir’ diyen İmamoğlu’nun, çeşitli ilçelerde yürütülen başarılı dönüşüm çalışmalarını engellemek için elinden geleni yaptığını aktaran Göksu, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Halkı kışkırttı, eylem yaptırdı, projeleri durdurmak için mahkeme mahkeme dolaştı. İstanbul genelinde kentsel dönüşüm projelerine 1.537 adet dava açtılar. Sadece Esenler’de yürütülen Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesine tam 12 ayrı dava açtılar. CHP grubu, kentsel dönüşüm projelerimizin tamamına yakınına mecliste ‘hayır’ dedi.”

 

Editör: Gökhan Erek