Toplantıda konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, İstanbul’un başlı başına bir okul olduğunu ve 3 milyon öğrenciye hizmet verdiğini belirterek, “Gelecek adına bütün sorumluluğu üzerimizde, onları güçlü yarınlara hazırlamak bizim en büyük hedefimiz” dedi.

Gazetecilerin ilgisinin yoğun olduğu bilgilendirme toplantısında Yentür, bu yıl il genelinde yürütecekleri projeleri şu şekilde sıraladı:

  • Okul Meclisleri: Öğrencilerin karar süreçlerine katılımını sağlamak amacıyla okul meclisleri kurulacak. Bu meclisler, sosyal ve kültürel faaliyetleri olan, çocukların duyarlılıklarını artıran ve karar mekanizmasına katılımı sağlayan bir sistem şeklinde olacak.
  • Spor Kulüpleri: İstanbul'da 3 bin okul spor kulübü kurulacak ve 1 milyon sporcu yetiştirilecek.
  • Müzik Sınıfları: Uygun şartları olan okullarımızda müzik sınıfları oluşturulacak.
  • Okuma Kültürü: Kütüphaneler klasik eserlerimiz ile zenginleştirilecek ve okuma alışkanlığı artırılacak.

Millî Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü uhdesinde yürütülecek projeler ise şunlar:

  • İstanbul Öğretmen Akademileri: Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine destek olmak amacıyla İstanbul Öğretmen Akademileri kurulacak.
  • Temel Fikirlerden Temel Bilimlere İstanbul Bilim Olimpiyatları: Temel bilimler alanında yetenekli öğrencilerin keşfini sağlamak amacıyla İstanbul Bilim Olimpiyatları düzenlenecek.
  • Hârezmî Eğitim Modeli Projesi: Öğrencilerin disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerde gelişimini sağlamak amacıyla Hârezmî Eğitim Modeli Projesi yürütülecek.
  • Okul Portfolyoları: Okulların sürekli gelişimini sağlamak amacıyla okul portfolyoları oluşturulacak.
  • Öğretmenim Benimle: Ebeveyn kaybı yaşayan, şehit ve gazi çocukları, depremzede öğrenciler, yurtlarda ve sevgi evlerinde kalan çocukların mentörlük yöntemi ile desteklenerek akademik başarılarının artırılması sağlanacak.
  • Öğrenerek İyileşiyoruz: Evde ve hastanede eğitim kapsamında çocuk hastalara ve ailelerine eğitsel ve psikososyal destek verilecek.
  • Birlikte Okuyoruz Birlikte Büyüyoruz: Özel gereksinime sahip öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğini yakalaması ve sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmeleri sağlanacak.
  • Anadolu Mektebi: Türk kültür ve medeniyetine katkı sunmuş yazarların eserlerinin okunması ve tartışılmasıyla öğrencilerin milli ve evrensel değerlere sahip olmaları sağlanacak.
  • Tercihim Türkçe Projesi: Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen öğrencilerin motivasyonlarını artırmak ve kültürel öğrenme fırsatı sunmak amacıyla Tercihim Türkçe Projesi yürütülecek.
  • Geleceğin Yazarları: Öğrencilerin duygu ve düşünce dünyalarını geliştirmek ve Türkçeye olan sevgi ve bağlılıklarını güçlendirmek amacıyla Geleceğin Yazarları Projesi yürütülecek.
  • Dilimizin Zenginlikleri: Okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmalarıyla öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanıması ve dili iyi kullanması sağlanacak.
  • İstanbul Mektebi: İstanbul'un tarihi, kültürel ve siyasal derinliği ele alınarak İstanbulluluk bilincinin oluşması sağlanacak.

Yentür, bu projelerin yanı sıra okuma kültürünün yaygınlaştırılması, bağımlılıklarla mücadele çalışmaları, eğitim araştırmaları dergisi ve sempozyumu, TÜBİTAK ve AB projeleri, öğrenci kısa film, müzik ve tiyatro festivali gibi çalışmalara da devam edeceklerini söyledi.

Türkçe Dört Beceri Sınavı tamamlandı Türkçe Dört Beceri Sınavı tamamlandı

Sabancı Öğretmenler Evi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, Nezaket ve Görgü Kuralları (Adab-ı Muaşeret) dersleri, toplumun tüm kesimlerinde dile getirildi. Toplumsal bir ihtiyaç, görgü kuralları bu sene seçme dersleri olarak kullanılıyor. İlk defa bu kadar sistemsel olarak seçmeli ders olarak uygulanıyor. 

AKRAN ZORBALIĞINA SON!

Okullarda akran zorbalığına “Genel bir bakış açısı olarak akademik çalışmalar  öğrencilerimizde geliştirmek amacıyla, aklıyla kalbiyle ruhuyla, arkadaşına empati kuran birinde bu davranışlar olamaz, rehabilitasyon ve rehber öğretmenler sayesinde bir çalışmamız var. Araştırma servisleri tarafından yürütülen bir çalışma programı var.” 

İSTANBUL’DA ÖĞRETMEN SAYISI 

Diriliş Postası’nın İstanbul’da öğretmen sayısının yeterliliği ve İstanbul’da yaşamanın maliyetini son dönemlerde 47 bin liranın üstüne çıkması üzerine İstanbul’da yaşamanın zorluklarıyla gelen öğretmenler için bir çalışma yapılıp yapılmadığı ile ilgili soruların cevabına ise Yentür, “İstanbul’da eksik öğretmen sayımız yok, ücretli öğretmenlerimiz bizim için aynıdır ayrım yok. Öğretmen eksikliği olan kurumlarımıza ücretli öğretmen atamalarımız oluyor.” dedi. “Yaşam koşulları, ev kirası, maaşlarla ilgili konu ise merkezi hükümetimizin alanı bizim çok çalışma alanımızda değil, 

SINIF ANNESİ, SINIF TEMSİLCİSİ Mİ OLDU?

Son olarak, Sınıf anneliği konusuna da değinen Yentür, bu konuda belirlenmiş yasal çerçevenin olduğunu ve velilerin okul aile birliği üzerinden ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Sınıf annelerinin sınıf temsilcisi olarak devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Toplantı sonrası Yentür, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.


 

Editör: Pınar Karahan