Kahramanmaraş, geçmişten günümüze uzanan zengin el sanatlarıyla ünlü bir şehir olarak, özellikle ceviz oyma sandıklarıyla adını duyuruyor. Osmanlı döneminde saraylara verilen gelinlerin çeyizlerinde yer alan ve zamanla ünü dünya çapına yayılan bu sandıklar, hem estetik hem de kültürel değerleriyle dikkat çekiyor. Geçmişin izlerini taşıyan bu geleneksel el sanatı, günümüzde de büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Kahramanmaraş'ın ceviz oyma sandıkları, coğrafi tescilli işaretli ürünler arasında yer alıyor. Bu, sandıkların yalnızca estetik ve fonksiyonel açıdan değil, aynı zamanda özgünlükleri ve kalite standartları açısından da özel bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Ceviz ağacından yapılan sandıklar, ince işçilikleri ve zarif desenleriyle her geçen yıl daha fazla ilgi görmeye devam ediyor.
Kahramanmaraş'ın tarihi kapalı çarşısı, bu geleneksel el sanatlarının yaşatıldığı en önemli merkezlerden biri. Yüzyıllardır ticaretin ve el sanatlarının merkezi olan çarşıda, ceviz oyma sandıkları ustaların elinden çıkmaya devam ediyor.
Esnaf Ökkeş Maraşlıoğlu, “Kahramanmaraş'ın sandıkları çok çeşitlidir. Küçük aksesuar olarak hediyelik eşyalar da mevcut. Sandıklar çam ve ceviz olarak üretiliyor ve kalitesine göre 15 günde bir sandık yapılabiliyor. Fiyatları 8 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor. Aynı zamanda küçük hediyelik şifreli sandıklar da yapılıp satılıyor” dedi.
Muhammet Kasım Tatlıgül de sandıkları çok beğendiğini ve incelediğini belirterek, “Ahşap gerçekten bu görüntüsü ile insana huzur veriyor. Biz Malatya'dan geldik ve bu ürünler dikkatimizi çekti. Hepsi el emeği ürünler. Ustalarımızın ellerine sağlık” diye konuştu.
Kahramanmaraş'ın ceviz oyma sandıkları geçmişten günümüze ilgi görüyor
Osmanlı döneminde saraylara verilen gelinlerin çeyizlerinde götürdükleri, ünü dünyaya yayılan Kahramanmaraş'ın ceviz oyma sandıkları geçmişten günümüze ilgi görüyor. Coğrafi tescilli ürün kentin tarihi çarşılarında beğeniye sunuluyor.
Muhabir: Nusret Odabaş
Yorumlar
Trend Haberler
10 gündür otogarda yaşayan avukat, hayatını kaybetti
Özgür Özel, soluğu yine Silivri'de aldı
İzmir'de kan donduran "miras" vahşeti: İntihar süsü verip ailesini katletti!
Fatih Karahan'ın annesi Hatice Karahan son yolculuğuna uğurlandı
Güllü dosyasında çarpıcı gelişme
Yılmaz'dan 'vatandaşlık maaşı' için tarih: Gelecek yıl başlıyor
CHP'li Çakır'dan Özgür Özel'e: Senin Silivri'den başka işin yok mu
Sigortasız işçiye devlet güvencesi
Ahmet Çakar hakkında yeni gelişme
YPG ya silah bırakacak ya da tarih olacak




