Cumhuriyet Halk Partisi’nin, 4 5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nda, CHP Genel Başkanlığı, Parti Meclis Üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri seçildi.

Kurultay’da değişimcilerin adayı Özgür Özel, 1366 delegeden 812 oy alarak CHP Genel Başkanı oldu. Kılıçdaroğlu ise 536 oy ile genel başkanlık yarışını ikinci olarak tamamladı.

Gazeteci Fatih Altaylı, Cumhuriyet Halk Partisi’ne 13 yıl boyunca genel başkanlık yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, genel başkanlığı kaybetmesindeki hata ile ilgili konuştu.

"Kılıçdaroğlu lehine olanı aleyhine çevirebiliyor!"

Altaylı, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı kaybetmesinde belirleyici olan unsurun, CHP’nin İstanbul İl Kongresi olduğunun altını çizerek, “İstanbul İl kongresine kadar aslında Kılıçdaroğlu, önemli ölçüde avantajlıydı. Hemen hemen işi bitirmiş gibiydi. İstanbul İl Kongresi'nde birden bire her şey Kılıçdaroğlu'nun aleyhine döndü. Kemal Bey de öyle bir özellik var zaten. Lehine gibi görünen seçimleri, kendisinin veya çevresinin yaptığı bir hata ile birden bire aleyhine çevirebiliyor. İstanbul İl Kongresi yapılıncaya  kadar da Kemal Bey, çok rahat görünüyordu. İstanbul İl Kongresi'ne hiç karışmasa, büyük ihtimalle bu kurultayda da genel başkan olarak çıkardı.” şeklinde konuştu.

“Cemal Canpolat’ın açıklamaları dönüm noktası oldu!”

Yusuf Ziya Yılmaz: 31 Mart Akşamı umduğumuzu bulamadık Yusuf Ziya Yılmaz: 31 Mart Akşamı umduğumuzu bulamadık

Altaylı, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul İl Kongresi’nde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na rakip çıkarma ihtiyacı hissettiğini ve Cemal Canpolat’ı aday olarak gösterdiğini hatırlatarak, “Cemal Canpolat, İstanbul İl kongresinde bir konuşma yaptı. İmamoğlu'na saldırdı, AK Partililerin söylemeyeceği kadar ağır sözler söyledi, partiyi itham etti. Neler neler söyledi. Bu çok ciddi bir dönüm noktası oldu, CHP açısından. Millet dedi ki ‘Kılıçdaroğlu'nun ekibi, kendi koltukları uğruna partiyi, Türkiye'yi, belediye başkanlıklarını, her şeyi yakmaya hazır bir ekip. Yeter ki partide bunlar olsunlar.’ Bunun sonucunda İstanbul'u, değişimciler kazandı. Kimileri onlara, ‘Özgür Özel'in ekibi diyor, kimileri İmamoğlu'nun ekibi’ diyor. Ama kimin ekibi olduğu farketmez. Kılıçdaroğlu'nu istemeyenler kazandı. Tamamen Cemal Canpolat'a olan aşırı tepkiler oldu.” dedi.

 CHP İstanbul İl Kongresi diğer illerdeki belirleyici unsur!

Değişimcilerin adayının İstanbul'u kazanmasının ardından, diğer illerde de gelişmeler yaşanmaya başladığını söyleyen Altaylı, “Çünkü onlar da gördü İstanbul'da yaşananları, Canpolat'ı, Canpolat’ın söylediklerini, genel merkezin neler yapabileceğini, genel merkezin kötülükte sınır tanımaz bir hale geldiğini gördüler ve İzmir delegeleri hızla döndü. En başta dönen onlar oldu. İzmir'dekiler dedi ki, ‘Bunlar Cumhuriyet Halk Partili falan değil, bunlar başka bir şey. Bunlar bir teşkilat.’ demeye başladılar ve onlar da döndü. 3 4 büyük il, birdenbire dönmeye başlayınca bir denge geldi önce. Kurultayda da bu dengeli yapı ortaya çıktı ve 18 oy farkla ilk turu Özgür Özel önde bitirdi. Aslında iki oy daha alsaydı, ilk turda işi bitirecekti.” ifadelerini kullandı. 

İlk turda yenilgiyi kabul etse…

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ilk turun sonunda yenilgiyi kabul edip, delege ve seçmenlerine ikinci tura gerek olmadığını söylemesi halinde yaşanacakları yorumlayan Altaylı, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Kılıçdaroğlu, 'Bu partiyi, bu partilileri, delegeleri daha fazla yormaya da gerek yok. Ben gereken mesajı aldım. İlk turda kazanamadıysam eğer ve siz teveccühü diğer tarafa 18 oy farkla göstermişseniz, ben hepinize çok teşekkür ediyorum. Özgür kardeşime de başarılar diliyorum. Bunca yıl beraber çalıştık. Kendisinin CHP'ye faydalı bir genel başkanlık yapacağından hiç kuşkum yok. Kefilim. Bundan sonra ben de her partili gibi yeni genel başkanımızın emrindeyim.’ dese o kurultay salonundan, omuzlarda çıkardı. İlk omuza alan da Özgür Özel olurdu. Fakat Kemal Bey, bunu yapmadı. Tam aksine çıktı Özgür Özel'in konuşmasından sonra, Cemal Canpolat'ın, konuşmasına benzeyen ‘Hançerlendim, bıçaklandım’ gibi abuk sabuk konuşma yaptı. Arkasından ikinci turda oyunu kullandı. Sonra da çekip evine gitti.”

Kılıçdaroğlu devir teslim töreni yapmadı!

Kılıçdaroğlu’nun, genel başkan olarak devir teslim töreni yaptığının altını çizen Altaylı, sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Emin olun ki AK Parti, İstanbul veya başka yerde kaybettiği belediyeleri devir teslim yaparken bile, Kılıçdaroğlu'ndan daha kibar davrandı.  Gelmedi bile yok. Sonra kerhen atılmış bir twit ile Özgür Özel'i kutladı.”

Editör: Haber Merkezi