Berfin Bitirim-Muhabir

Artan küresel sıcaklıklar Dünya'nın kutup buz tabakalarını eritirken, yer değiştiren su gezegenimizin kütlesinde o kadar büyük bir yeniden dağılım yaratıyor ki dönüş hızı düşmeye başladı. İklim değişikliğinin bu olağandışı sonucu, gezegenin dönüş hızını etkileyen diğer güçlerle etkileşime giriyor. Bu durumun uzun vadede zamanı tutma biçimimizi değiştirebileceği ifade ediliyor.

 Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, sadece birkaç yıl içinde “saniye” hayatımızdan çıkabilir.

'Puro Galaksisi'ndeki muazzam patlama, Samanyolu'nun ötesinde hiç görülmeyen nadir yıldız türünü ortaya çıkardı 'Puro Galaksisi'ndeki muazzam patlama, Samanyolu'nun ötesinde hiç görülmeyen nadir yıldız türünü ortaya çıkardı

DÜNYA’YA ETKİLERİ BÜYÜK

Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde jeofizikçi olan çalışmanın eş yazarı Duncan Agnew, "Bu, küresel ısınmadan gördüğümüz 'daha önce hiç olmamış' şeylerden bir diğeri: bu etkinin tüm Dünya'nın dönüşünü değiştirecek kadar büyük olduğu fikri" dedi.

DÜNYA’NIN YAVAŞLAMASINA NEDEN OLUYOR

Grönland ve Antarktika'yı kaplayan kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakalarının kütlesi, okyanuslar üzerinde güçlü bir yerçekimi etkisi yaratıyor. Buz tabakaları eridikçe, tüm bu kütle kutuplardan uzaklaşıp ekvatora doğru kayarak bu çekimi azaltıyor. Bu durum Dünya'nındaha yavaş dönmedine neden oluyor.

Ekolojik olarak felakete neden olabilir! Antartika’da iki martıda virüs tespit edildi… Ekolojik olarak felakete neden olabilir! Antartika’da iki martıda virüs tespit edildi…

Buz tabakasının fiyort sirkülasyonu üzerindeki etkileri konusunda uzmanlaşan ve yeni çalışmada yer almayan fiziksel Oşinograf Kylie Kinne, "Buz erimelerinin etkilerinin bu kadar çok yönlü olması çok ilginç" ifadelerini kullanırken, "Buz erimesinin iklimi ve gezegeni değiştirdiği yeni yollar keşfetmeye devam ediyoruz ve bu çalışma bunu ortaya çıkarıyor” diye devam etti.

ZAMAN ALGIMIZ DEĞİŞEBİLİR

Keşfedilen bu gerçek zaman tutma konusunda bazı şaşırtıcı sonuçları da beraberinde getiriyor. Dünyanın çoğu, saatleri ve zamanı düzenlemek için Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) kullanıyor.

Ölçüm teknikleri son birkaç on yılda çok daha hassas hale geldiği için Dünya'nın dönüşündeki yavaşlamayı telafi etmek için UTC'ye bir saniye eklendiği ifade ediliyor.

Bilim insanları dünyanın en uzak noktasında garip bir ses duydular Bilim insanları dünyanın en uzak noktasında garip bir ses duydular

Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi'nde fizikçi olan Spahr Webb, artık saniyelerin telekomünikasyon dışında çok da önemli olmadığını iddia ediyor. "Saniyeleri hala uyguluyor olmalarına hayret ediyorum. Dünya'nın dönüşü her zaman değişiyor" ifadelerini kullanıyor.

2022 yılında, küresel zaman yönetiminden sorumlu kuruluş olan Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu (BIPM), 2035 yılına kadar artık saniyelerin kaldırılmasına karar verdi. Bu yeni araştırmanın böyle bir kararı nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor.

Editör: Berfin Bitirim