Trump’ın Suriye’de bu yakınlarda gerçekleştirmek istediği darbenin ilk siyasi mesajı, lideri yakında Trump’ın önüne oturmaya hazırlanan Kuzey Kore’ye yöneliktir. Mesajın içeriği de şudur: Amerika Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırabilecek güçtedir. Bu husus önümüzdeki ayın en önemli gündem maddesi olacaktır.  

İkinci mesaj Rusya’ya yönelik olup içeriği şudur: Mevcut tüm gücüne ve hayal gücünün ötesinde askerî ürünler geliştirdiğine ilişkin açıklamasına rağmen Rusya, asla Amerika’nın seviyesine ulaşamayacaktır. Yeni bir silahlanma yarışına girişmek Rusların hiç de yararına olmayacaktır.  

Suriye’de asıl darbe İran’ın oluşturduğu altyapıya yönelik olacaktır. Suriye krizinden önce ve sonra İran tarafından inşa edilen üsler, tüneller ve hava alanları Şam’ın batısında ve Kuneytıra’nın bazı bölgelerinde yoğunlaşmıştı. Bunlara ilave olarak İran medya organlarında geçtiğimiz yıllar boyunca sözü edilen diğer altyapı tesisleri… Bunlara ek olarak Rejim’in Şam ve Cebel Kasyon’da yoğunlaşan altyapı tesislerinin tahrip edilmesi hedeflenmektedir. Tabii bir de (kimyasal silahların üretildiği) Cimraya Araştırma Merkezi…  

Suriye’ye yönelik bir askerî operasyondan sonra Filistin dosyasını da içeren aktif bir siyasi hareketlilik baş gösterecektir. Bu hareketlilik İran’ın rolünü zayıflatmaya odaklanacaktır. Ancak Suriye’deki savaş problemleri bütünüyle bitmeyecektir. Zira el-Kaide ve DAEŞ (IŞİD) örgütlerini şehirlerin dışına çıkarmak ve her ikisini çöl dikdörtgeni içinde tecrit etmek, gerçek bir siyasi değişimin sadece mukaddimesi olacaktır.  

Evet, Trump Suriye’den eski Amerika’yı çekecek ve yeni Amerika’yı yerleştirecek.

Çeviri: Fethi Güngör