Memuriyet eskiden çok rağbet gören, kız istemelerde damat tarafını rahatlatacak bir koz değildi. Özel sektör, zamlarla filan değil bildiğiniz ticari ahlaksızlıktan çökünce ve KPSS denilen güya objektif bir atama sitemi gelince memur olmak Barcelona’ya transfer olmakla yarışır hale geldi. Üniversiteler ilim ya da bilim geliştirme yeri değil memur fabrikaları oldu. Memur olabilmek için insanlar kurslara para yatırdı. “Ben bu alandan mezun edildim ehliyetim var daha niye sınava giriyorum” demeden doğru şıklara mesleki kariyer emanet edildi.

Sınavdan önce memuriyete girenler ise margarin oranı yüksek poğaçalarla kahvaltı etmeyi, havasız servislerde cama yasladıkları başlarını sokacak bir devlet kapısı bulduklarına şükrederek, aldıkları maaşı ay sonuna yetiştirebilmeye çalışarak, yemekhanede kuyruğa girerek, kısa kollu gömlek üzerine de olsa illa kravat takarak, bir ömrü sakalsız yaşamaya devam etti.

Kamu reformu konuşuluyor. Türkiye için gerçek bir devrim olacak düzenlemeden, 2009 senesindeki ön raporlar çalışmalarından bu yana haberdarım. İş güvencesinin kaldırılmasına memurların tepkisi büyük ama halk bu teklife sıcak bakıyor. Düzenleme esnek çalışma saatleri, evden çalışma imkânını da kapsıyor.

657 kaldırılırsa ne olur?

Memurlar siyaset yapabilir ve siyasete katılabilir. Yani Başbakana hakaret etmek için sahte hesaplara başvurmak zorunda kalmazsınız. Bir siyasi partinin mitingini yapmak için memur konfederasyonlarını kullanmanıza, sendikanızın başkanının Balgat’taki bir partinin Genel Merkezinden atandığını saklamanıza gerek kalmaz.

Devlet kurumlarında çalışanlar monotonluktan kurtulur. Memurlar sürekli kendilerini yeniler. Eğitim seviyeleri dil becerileri ve tecrübeleriyle doğacak rekabet ortamında kamuda kalite artar. Devlet hizmetinde yaş sınırı ortadan kalkar, 30 yaşına gelenleri sabun fabrikasına göndermeye yönelik politikalardan kurtulmuş olunur.

Evde çalışma sistemiyle eğitimi olan ev kadınlarının ya da küçük yaşta çocuğu olan kadınların çalışmasına imkân tanınır. Sahte raporlarla uzatılan doğum izinleri sebebiyle bozulan çalışma barışı yeniden inşa edilir.

4-A,4-B,4-C ayrımları kalkar, aynı yerde aynı işi yapanlar eşit ücret ve eşit çalışma koşullarına kavuşur. Hantal bürokrasi rahatlar. Sıra bekleyen vatandaş, bilgisayar ekranlarında solitaire oyunlarını görüp sinirlenmez.

Gerçek tasavvuf ehli adap ve edebi baş tacı ettiği için zarifçe yaşardı. Dünyaya bağlanmadan ama maddeyi dahi incitmeden yaşamanın püf noktalarından biri olarak da, Allah kulundan yarının ibadetini istemediği için, yarının rızkını da dua ederek Allah’tan istemezlerdi.

Rızık Allah’ın teminatındadır ve patronun sadece vesiledir. Bu düzenlemeye bir de böyle bakalım…