Mısır devlet televizyonunun haberine göre Sisi, Temsilciler Meclisi'nde ülkeyi 6 yıl daha yöneteceği yeni görev süresi için yemin etti.

Sisi, yeniden cumhurbaşkanlığı görevine seçildiği için "söz sahibi ve karar verici olan yüce Mısır halkına" teşekkür etti.

EL-SİSİ YENİDEN GÖREVDE

Mısır Cumhurbaşkanı, "Sizlere, ülkeyi ve Mısır milletinin modern, demokratik ve gelişmiş bir devleti inşa etme yönündeki arzularını gerçekleştirme sürecini tamamlama vaadimi yeniliyorum." dedi.

Yeni cumhurbaşkanlığı dönemine ilişkin Sisi, "Dış ilişkiler düzeyinde, çalkantılı bölgesel ve uluslararası ortamda Mısır'ın ulusal güvenliğinin korunması önceliğini" vurguladı.

Sisi, "Mısır'ın istikrar, güvenlik, barış ve kalkınmanın tesis edilmesinde rol oynadığı şekillenen yeni dünyada tüm taraflarla dengeli ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Ulusal diyalogu tamamlama ve derinleştirme sözü veren Sisi, çeşitli siyasi, ekonomik, sosyal ve çeşitli alanlarda mutabakata varılan önerilerin uygulanacağını belirtti.

Sisi, Mısır'ın ekonomik ilerlemesi ve kaynaklarını artıracak stratejiler benimseyeceğini, krizler karşısında ülke ekonomisinin sağlamlığını ve esnekliğini artıracak yollar izleyeceğini ifade etti.

Kamu harcamalarını azaltma sinyali veren Sisi, "kamu harcamalarını rasyonelleştirerek ve kamu gelirlerini artırarak mali disiplini ve sağlam yönetimi sağlamayı hedefleyen kapsamlı kurumsal bir reformun" uygulanacağını aktardı.

SİSİ, YÜZDE 89 OYLA YENİDEN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMİŞTİ

Mısır Ulusal Seçim Kurulu, 18 Aralık 2023'te, 4 adayın yarıştığı, 44,7 milyon kişinin oy kullandığı, yüzde 66,8 katılımın kayda geçtiği seçimlerde Sisi'nin oyların yüzde 89,6'sını aldığını duyurmuştu.

Sisi, 21 Nisan 2023'te ülkede siyasi diyalog başlatma niyetinde olduğunu söylemiş, ardından 24 Nisan'da Af Komitesi aktif hale getirilmişti.

Sisi'nin ilan ettiği ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki tüm kesimleri kapsayan ulusal diyalog sürecinin ilk toplantısı 5 Temmuz 2023'te Kahire'de yapılmıştı.

Mısır'da 23 Nisan 2019'da düzenlenen referandumla Anayasada değişiklik yapılarak Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının yolu açılmış ve Senato'nun kurulması kararlaştırılmıştı.

SİSİ'NİN KARİYERİ

Muhammed Mursi, 12 Ağustos 2012'de genelkurmay başkanlığına atandığında, bu tercih eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yönetimi ele alan ordunun elinden siyasi gücü alma hamlesi olarak görülmüştü.

Ama ülke çapındaki gösterilerin ardından 'halkın iradesine yanıt verilmemesi' durumunda, ordunun müdahale edeceği uyarasını yapan da General Sisi idi.

Sisi, uyarısından iki gün sonra da, 3 Temmuz'da televizyonda Mursi'nin 'halkın taleplerini karşılayamadığını' söyledi.

General Sisi, göreve atanmasından sonraki aylarda kamuoyu önünde ağırbaşlı bir portre çizdi.

Avrupa Birliği, Mali'deki eğitim misyonunu sonlandırıyor Avrupa Birliği, Mali'deki eğitim misyonunu sonlandırıyor

Sert bir subaydan öte, karizmatik, sık sık gülümserken görülen ve duygusal konularda konuşmalar yapan biriydi.

Hatta Nisan ayındaki bir konserde yaptığı konuşma sırasında, sahnedeki sanatçılar gözyaşlarını tutamamıştı.

Hükümete ve muhalefete krizin çözülmesi için 48 saat süreli bir ültimatom verdikten sonra, askeri helikopterler Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalığa havadan binlerce Mısır bayrağı dağıttı.

Meydandaki kalabalık bu jeste, 'Ordu-millet el ele' sloganlarıyla yanıt verdi.

Mursi karşıtları nezdinde artan popülerliği, General Sisi'nin kamuoyu önündeki imajı açısından büyük bir değişiklik.

Nisan 2012'de, ordunun bir önceki yıl Tahrir Meydanı'nda yaptığı bekâret testi uygulamasını savununca manşetlere çıkmıştı.

Askerler 9 Mart 2011'de güç kullanarak meydanı boşalttığında, 17 kadın gözaltına alınmış, dövülmüş, soyularak aranmış, 'bekâret testi' yaptırmaya zorlanmış ve fahişelik yaptıkları suçlamalarıyla tehdit edilmişlerdi.

Resmi El Ahram gazetesine göre, General Sisi, 'bekâret testleri kadınları tecavüzden, askerleri ve subayları da tecavüz suçlamalarından korumak içindi' demişti.

O dönem ülkeyi yöneten Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, derhal bu açıklamalarla arasına mesafe koymuş ama bu olay ordunun üzedinde bir leke olarak kalmıştı.

General Sisi daha sonra, Haziran 2012'de insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, temsilcilerine ordunun artık bu bekâret testlerini yapmayacağına söz vermişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ