DEMET İLCE / MUHABİR

Kızıldeniz'in Mısır kıyısında yer alan Wadi al-Jarf, bugün sessiz ve mütevazı bir yer. Kuru çöl kumları ve sakin mavi sular göz alabildiğine uzanıyor; Suyun karşısında Sina Yarımadası gözetlenebilir. Bu görünüşteki huzur, bir zamanlar 4000 yıldan daha uzun bir süre önce olduğu yoğun merkezi maskeliyor. Wadi al-Jarf'ın tarihi önemi, 2013 yılında dünyanın en eski papirüsü olan 30 papirinin insan yapımı kireçtaşı mağaralarda saklanmış halde bulunmasıyla daha da perçinlendi.

Kızıldeniz Parşömenleri olarak adlandırılan eserler, eski olmalarının yanı sıra içerikleriyle de dikkat çekicidir. Bunlar sadece Wadial-Jarf'ın hareketli bir liman olarak uzak geçmişini ortaya çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda Firavun Khufu'nun Büyük Piramidi'nin inşasında yer alan Merer adında bir adamın görgü tanıklarının anlatımlarını da içeriyor.

Wadi al-Jarf bölgesi ilk olarak 1823 yılında kalıntılarının bir Greko-Romen nekropolü olduğuna inanan İngiliz gezgin ve antikacı John Gardner Wilkinson tarafından keşfedildi. Daha sonra, 1950'lerde arkeolojiyi seven iki Fransız pilot, François Bissey ve René Chabot-Morisseau, bu siteye tekrar rastladı. Buranın bir zamanlar metal üretiminin merkezi olduğunu öne sürdüler. Ancak 1956 Süveyş krizi daha fazla araştırmayı geciktirdi.

Sahadaki çalışmalar 2008 yılına kadar yeniden başlamadı. Fransız Mısırbilimci Pierre Tallet, Wadi al-Jarf'ı Khufu'nun saltanatına ve Büyük Piramit'in inşasına kadar yaklaşık 4.500 yıl öncesine dayanan önemli bir liman olarak kesin olarak tanımlayan bir dizi kazıya öncülük etti. Tallet'in ekipleri, Wadi al-Jarf'ın, yaklaşık 240 km uzakta, piramitlerin inşasında kullanılan malzemelerin ticaretinin merkezinde canlı bir ekonomik merkez olduğunu ortaya çıkardı. Arkeolojiyi destekleyen, papirüsler arasında Merer'in günlüğünün dönüm noktası niteliğindeki bulgusuydu.

Piramit limanı

Wadi al-Jarf bölgesi, Nil ve Kızıldeniz arasında birkaç kilometreye yayılmış birkaç farklı alandan oluşuyor. Nil yönünden kıyıdan yaklaşık üç mil uzaktaki ilk alan, depolama için kullanılan yaklaşık 30 büyük kireçtaşı odasını içerir. Papirüsler bu mağaralarda keşfedildi.

Doğuya, denize doğru 500 metre daha devam edildiğinde bir dizi kamp beliriyor ve bunların ardından 13 paralel bölüme ayrılmış büyük bir taş bina geliyor. Arkeologlar binanın konut olarak kullanıldığını tahmin ediyor. Son olarak kıyıda konutların ve daha fazla depolama alanının bulunduğu limanın kendisi yer alıyor. Arkeologlar, bölgede bulunan çanak çömlek ve yazıtları kullanarak liman kompleksinin yaklaşık 4.500 yıl öncesine, Mısır'ın 4. hanedanına tarihlenmesini başardılar. Limanın Firavun Sneferu zamanında açıldığına ve oğlu Khufu'nun saltanatının sonlarına doğru terk edildiğine inanıyorlar. Kısa bir süre faaliyet gösterdi ancak bu süre zarfında liman, o zamanlar Akhet-Khufu olarak bilinen ve "Khufu'nun Ufku" anlamına gelen Khufu'nun mezarının inşasına tahsis edildi.

Papirüslerin yanı sıra buradaki birçok önemli arkeolojik buluntu da limanın önemini ortaya çıkarmıştır. 600 metre uzunluğundaki taş iskele gibi büyük yapılar, bölgeye yapılan derin malzeme yatırımını gösteriyor. Tallet ve ekibi, varlığı yoğun bir limana işaret eden 130 kadar çapa ortaya çıkardı.

Firavun gemileri, eski Mısırlıların "Çalı" adını verdiği limandan Kızıldeniz'i geçerek bakır zengini Sina Yarımadası'na doğru yola çıkacaktı. Bakır o zamanlar mevcut olan en sert metaldi ve Mısırlıların firavunlarının devasa piramidinin taşlarını kesmek için bakıra ihtiyaçları vardı. Mısır gemileri limana döndüğünde bakır yüklüydü. Yolculuklar arasında gemiler kireçtaşı odalarında saklanıyordu.

Mağaralardaki hazineler

Khufu'nun ölümü üzerine Wadi al-Jarf limanı hizmet dışı bırakıldıktan sonra kayıtlar, kireçtaşına oyulmuş depolama alanlarını kapatmak için Giza'dan bir ekibin gönderildiğini gösteriyor. Onlar, büyük olasılıkla pruvasında Uraeus'u (koruyucu kobra) taşıyan bir gemiye atıfta bulunan "Khufu'nun Uraeus'u Pruvasıdır" Eskort Takımı olarak biliniyorlardı. Kireçtaşı mağaralarının kapatılması sürecinde Merer'in artık kullanılmayan papirüs belgeleri muhtemelen taş blokların arasına sıkışmıştı.

2013 yılında Tallet tarafından yapılan bir kazı sırasında keşfedilene kadar yaklaşık dört buçuk bin yıl boyunca çöl havasında kaldılar. Kızıldeniz Parşömenlerinin ilk partisi o yıl 24 Mart'ta G2 olarak adlandırılan depolama alanının girişinin yakınında bulundu. İkinci ve en büyük belge seti ise 10 gün sonra, G1 depolama alanındaki bloklar arasında sıkışmış halde bulundu.

Kızıldeniz Parşömenleri arasında çeşitli belge türleri vardır ancak en çok heyecanı Merer'in yazıları yaratmıştır. Bir çalışma partisinin lideri olan Merer, günlüğünde partinin faaliyetlerinin kayıtlarını tutuyordu. Bu, Büyük Piramit'in inşası sırasında ekibinin üç aylık bir süre boyunca gerçekleştirdiği çalışmanın günlük kaydıdır.

Alanya Atatürk Evi ve Müzesi yarın açılıyor Alanya Atatürk Evi ve Müzesi yarın açılıyor

Merer'in ekibi Mısır'ı dolaşan ve Büyük Piramit'in inşasıyla ilgili tüm görevleri yerine getirmekten sorumlu olan yaklaşık 200 işçiden oluşuyordu. En ilginçleri arasında piramidin kaplamasında kullanılan kireçtaşı blokları vardı. Merer, ekibin onları Tura'daki taş ocaklarından nasıl çıkardığını ve tekneyle Giza'ya nasıl getirdiğini çok detaylı bir şekilde kaydetti.

Merer'in adamları kireçtaşı bloklarını teknelere yükleyecek, Nil Nehri'nin yukarısına taşıyacak ve Giza'ya götürülmeden önce idari alanda sayımlarının yapılmasını izleyeceklerdi. Günlükten bir parça, taş ocağından piramidin bulunduğu yere kadar üç günlük yolculuğu kaydediyor:

25. Gün: Müfettiş Merer günü za (ekibiyle) güney Tura'da taş taşıyarak geçiriyor; geceyi güney Tura'da geçirir. 26. Gün: Müfettiş Merer za'sıyla güney Tura'dan taş bloklarla yüklü olarak Akhet-Khufu'ya (Büyük Piramit) doğru yola çıkar; geceyi She-Khufu'da [Gize'den hemen önce kesme taşlar için depolama alanının bulunduğu idari bölge] geçirir. 27. Gün: She-Khufu'ya binin, taşlarla yüklü Akhet-Khufu'ya yelken açın, geceyi Akhet-Khufu'da geçirin.

Ertesi gün Merer ve işçileri yeni bir taş sevkiyatı almak için taş ocağına döndüler:

28. Gün: Sabah Akhet-Khufu'dan yola çıkın; nehirden güney Tura'ya doğru ilerleyin. 29. Gün: Müfettiş Merer, gününü za'sıyla birlikte güney Tura'da taş çekerek geçiriyor; geceyi güney Tura'da geçirir. 30. Gün: Müfettiş Merer günü za'sıyla birlikte güney Tura'da taş çekerek geçirir; geceyi güney Tura'da geçirir.

Merer'in günlüğü, piramidin mimarlarından birine dair bir fikir bile veriyor. Khufu'nun üvey kardeşi Ankhhaf, "kralın tüm işlerinin başı" konumundaydı. Papirüs parçalarından biri şöyle diyor: "24. Gün: Müfettiş Merer, gününü elit pozisyonlardaki insanlarla, aper takımlarıyla ve Ro-She Khufu'nun yöneticisi soylu Ankh-haf'la za çekerek [eksik metin] geçiriyor."

Büyük Piramit'i inşa etmek için kullanılan malzemeler Mısır'ın her yerinden geliyordu: Kahire yakınındaki Tura ocaklarından kireçtaşı, Fayyum'dan bazalt, Asvan'dan granit ve Sina Yarımadası'ndan bakır. Bu malzemelerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde taşınması için Giza'da malların mümkün olduğunca tekneyle seyahat edebilmesi için yapay su yolları inşa edildi. Su yolları yaz aylarında sular altında kalıyordu ve piramit inşaat alanına yakın iki iç göle erişim sağlayan "Khufu Gölü'nün Ağzı" da dahildi; ana sitenin karşısındaki “Khufu Gölü”; ve muhtemelen daha küçük gemilere hizmet eden daha küçük bir su kütlesi olan "Khufu Ufuk Gölü". Daha fazla kolaylık sağlamak için piramit alanının yakınına iç yapıda kullanılan taş bloklar için bir taş ocağı inşa edildi.

Çalışan erkekler

Merer ayrıca mürettebatına nasıl ödeme yapıldığını da dikkatle takip ediyordu. Firavun dönemi Mısır'ında para birimi bulunmadığından maaş ödemeleri genellikle tahıl ölçüsüyle yapılıyordu. Temel bir birim vardı; “erzak” ve işçi, idari merdivendeki kategorisine göre az çok alıyordu. Papirüslere göre işçilerin temel diyeti hedj (mayalı ekmek), pesem (yassı ekmek), çeşitli etler, hurma, bal ve baklagillerden oluşuyordu ve bunların hepsi birayla birlikte tüketiliyordu.

Büyük Piramidi büyük bir işgücünün inşa ettiği uzun süredir kabul ediliyor ancak tarihçiler bu işgücünün durumunu uzun süredir tartışıyorlar. Pek çok kişi işçilerin köleleştirilmiş olması gerektiğini öne sürdü, ancak Kızıldeniz Parşömenleri bu görüşle çelişiyor. Merer'in ayrıntılı ödeme kayıtları, piramitleri inşa edenlerin, hizmetlerinin karşılığını alan vasıflı işçiler olduğunu gösteriyor.

Kırılgan papirüslerin satırlarında daha da olağanüstü bir şey var. Merer'in sözleriyle, yalnızca piramitlerin inşasına tanık olmakla kalmayıp aynı zamanda ekibi bu işin yapılmasında günlük işlerin önemli bir parçası olan bir kişinin ilk elden anlatımı var. Bu keşif sayesinde Mısırbilimciler, Büyük Piramit'in inşaatının son aşamalarının ayrıntılı (ve biraz sıradan) bir görüntüsüne sahip oldular.

Muhabir: Demet İlce