Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası

İftar, yüce Yaratan’ın, "Oruç benim içindir, ecrini (sevabını) ben veririm" buyurduğu oruç ibadetinin en sevinçli anlarından birisidir. Dolayısıyla rahmet, bereket, bağışlanma ve yardımlaşma ayı olan Ramazan’ın en özel vakitlerindendir.

Peygamber Efendimiz (sav), "Oruçlunun iki sevinci vardır. Biri iftar ettiği zaman, diğeri de Rabb’ine kavuştuğu zamandır. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir." buyurmaktadır.

  • GÜNÜN AYETİ
    O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği Ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim hasta veya yolcu olursa başka günlerden sayısınca tutar. (BAKARA, 185)

SABRIN ÖDÜLÜ SINIRSIZDIR

Gün boyu sadece Allah’ın (cc) rızasını kazanmak için yemeden, içmeden ve beşerî ihtiyaçlarından uzak durarak oruç tutan kimse, güneşin batışı ile suya susamış toprak gibi Allah'ın lütfettiği çeşit çeşit nimete kavuşur. Bu, tarifi mümkün olmayan güzel bir andır. Önünüzde bir sürü gıda olduğu hâlde sizi iftar saatine kadar onlara uzanmaktan meneden ilahi bir güç var. Bir insanı, Allah'ın (cc) emri dışında hangi kuvvet bunca nimetin başında bekleyip de ezan vakti olmadan önündekilere uzanmasını engelleyebilir? İşte iftar anı böyle bir sabır sınavıdır... Elbette bu sabrın ödülü de aynı ölçüde sınırsızdır...

  • GÜNÜN HADİSİ
    İslam beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. (BUHÂRÎ, MÜSLIM)

HURMA İLE AÇILMALI

Sınırsız ödülün müjdelendiği iftar anı sabrın şükür ve tefekkürle buluştuğu, kalplerdeki mutluluğun dualarla arşa uzandığı bir zaman dilimi olarak müstesna bir kıymete sahiptir...

Orucun mümkünse hurma ile açılması tavsiye edilir hadisişerifte. Eğer hurma yoksa su ile açılması istenir. İftar ile ilgili bir diğer müjde de başkalarına iftar ettirmenin faziletini bize öğretiyor olması. "Kim bir oruçluya iftar ettirirse; iftar ettirdiği kimsenin sevabı kadar sevap ona yazılır. İftar edenin sevabından da bir şey eksilmez." (Tirmizi)

  • GÜNÜN DUASI
    Allah’ım! Senden hayırlı olan işler yapmayı, aklın ve dinin çirkin gördüğü şeyleri terk etmeyi; nefsin ve şeytanın şerrinden korumanı diliyorum.

Oruca niyet nasıl yapılır?

Amellerniyetlere göredir. Bu da yapılacak ibadete başlama sırasında o ibadetin bilincinde olmak anlamına gelir. Niyetin dil ile söylenmesi, kalben yapılan niyetin dışa vurulmasından ibaret olup menduptur; yani istenen, arzulanan uygulamadır.

SAHURA KALMAK DA BİR NİYET

Buna göre her ibadette olduğu gibi oruçta da kalben niyet etmek yeterlidir. Oruç için sahura kalkılması bir niyettir. Oruç niyetinin vakti, akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte başlar, kaba kuşluğa (öğle vaktinden bir saat öncesi) kadar devam eder. Her gün için ayrıca niyet etmek gerekir.

Fitre nedir?

Yaratılış ikramı anlamına gelen ‘sadaka-i fıtır’a fitre de denilmektedir. Nisap miktarı malı olan yani dinen zengin olarak Ramazan ayının sonuna ulaşan Müslümanların belirli (ihtiyaç sahibi) kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır fitre. Bayram namazına kadar verilmesi gerekir ve kişiyi en azından bir gün için doyuracak miktarda olmalıdır. Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her sene açıklanan fitre miktarı 2024 yılı için 130 lira olarak belirlenmiştir.

  • Ramazan gelenekleri:

Hırka-i şerif ziyareti

Peygamber Efendimiz (sav) tarafından Veysel Karanî hazretlerine hediye edilen Hırka-i Şerif (Peygamber Efendimizin hırkası), İstanbul Fatih’te, aynı isimle anılan Hırka-i Şerif Camisi’nde muhafaza edilmektedir. Her yıl Ramazan ayında, genellikle ilk cuma günü ziyarete açılan Hırka-i Şerif, vatandaşlarımız tarafından büyük ilgi ve tazimle ziyaret edilmektedir.

ASIRLARDIR MUHAFAZA EDİLİYOR

İHH Ramazan’da 4 milyon 290 bin kişiye yardım ulaştırdı İHH Ramazan’da 4 milyon 290 bin kişiye yardım ulaştırdı

Peygamber Efendimizi görmek için annesinden aldığı izinle memleketinden ayrılan ancak Resulullah o anda evde olmadığı için, annesini bekletmemek adına göremeden geri dönen Veysel Karanî’ye hediye edilen Hırka-i Şerif, ailenin varisleri tarafından asırlardır muhafaza edilmektedir. Hırka-i Şerif’in yanında Peygamberimizin Sakal-ı Şerif’i, Veysel Karanî’nin takke ve kemeri de aynı camide muhafaza edilmektedir.

Muhabir: Hüseyin Türkoğlu