Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası

11 AYIN sultanı Ramazan; rahmet, bereket ve paylaşma ayıdır. Hadisişerifte ifade buyurulduğu gibi evveli bereket, ortası af ve mağfiret (bağışlanma) sonu da cehennemden azat olunmaktır.

  • GÜNÜN AYETİ
    De ki: Rabb’im! Gireceğim yere doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. Çıkacağım yerden de beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver. (İSRÂ, 80)

YOKSULLA PAYLAŞILMALI

Allahu Teala’nın nimetlerini sınırsız bir şekilde bahşettiği bu ayı bir taraftan dua ve ibadetle dolu dolu ihya ederken diğer taraftan bahşedilen bu nimetleri de yetim, yoksul, yolcu; hasılı ihtiyacı olan bütün insanlarla paylaşmak icap eder. Garip gurebayı görüp gözetmek, ihtiyaçlarını gidermek, yolda kalmışlara ikramda bulunmak, Müslümanların bu ayda azami ölçüde uygulaması gereken erdemli davranışlardır. Bu ayda bilhassa ihtiyaç sahiplerine iftar vermek, zekât, sadaka ve fitre gibi ibadetlerle onların sıkıntılarını gidermek gerekir.

  • GÜNÜN HADİSİ
    Farz namaz sonraki namaza kadar, cuma sonraki cumaya kadar, Ramazan ayı da sonraki Ramazan ayına kadar olan günahlara kefaret olur. (TABERANİ)

İFTAR VERMEK BÜYÜK SEVAP

Peygamber Efendimiz (sav) oruçluya iftar vermenin önemini şu hadisişerifiyle bize tavsiye etmektedir: “Oruçluya iftar ettiren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmaksızın oruçlunun alacağı kadar sevap alır.” Yani bir oruçluya iftar ettiren kimse, kendi orucunun dışında bir oruç daha tutmuş kadar sevap kazanmakta ve oruç tutanın sevabı da eksilmemekte. Bir başka hadisişerifte ise Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Bir hurma ile iftar verene de yalnız su ile iftar açtırana da biraz su ikram edene de bu sevap verilecektir.”

  • GÜNÜN DUASI
    Allah’ım! Bugün de tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl, beni gafillerin uykusundan uyandır. Günahlarımı bağışla ey âlemlerin İlah’ı!

MALİ İBADETLER İÇİN FIRSAT

Yine Ramazan’da ifa etmemiz gereken özellikle mali ibadetler ihmal edilmemelidir. Fitre ve sadaka ile birlikte, dinen zengin olanların vermesi gereken zekâtı da oruç ayında vermeleri bu ayın bereketinden daha fazla istifadeye imkân sağlayacaktır. Zira İslam’ın beş şartından biri olan zekât, yılın değişik zamanlarında da verilebilir fakat Ramazan’da verilmesi daha önce ifade edildiği gibi, bu ayın bereketinden daha fazla istifadeye vesile olur.

...

Sahur en son ne zamana 11 Ramazan kadar yenir?

Sahurda yemek içmek için son vakit imsakın başladığı andır. Bu süre de sabah ezanının okunmasıyla başlar. O an itibarıyla bir şey yenip içilmez. Mühim olan imsak vakti olduğundan, imsak vakti girmişse daha ezan okunmasa bile, artık yiyip içmeyi kesmek gerekir. Ezan bir şekilde gecikebileceğinden vakte itibar edilir. Bakara suresi 187. ayette imsak vakti ile ilgili olarak, “Beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilir hâle gelinceye kadar yiyin için.” buyurulmuştur.

Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor

...

Temcit nedir?

Şereflendirme, yüceltme anlamına gelen temcit, Peygamber Efendimizi (sav) öven kasidelere denir. Müezzinlerin Recep, Şaban ve Ramazan aylarında sabah ezanından önce okudukları Arapça ilahilere bu isim verilmiştir. Temcit okuma geleneği her ne kadar günümüzde devam etmese de eski Ramazanlarda çok yaygındı ve “sahura kalkmak” yerine “temcide kalkmak”, sahurda yenilen pilava da temcit pilavı deniyordu. Günümüzde kullanılan ‘temcit pilavı’ ibaresi de buradan kaynaklanmaktadır.

...

Onların amelleri yok hükmündedir

Alah Resulü (sav) bir gün ashabıyla otururken bir an kıyametten bahsetmeye başladı. Anlatırken konu kıyamet günü kulun amellerine gelir.

Kıyamet günü birçok kimse Tihame (dağlar) kadar sevapla gelir. Allahu Teala onların amellerini boşa çıkarır.

Bu dehşetli tablo karşısında ürperen Salim Mevla Huzafe Hazretleri atılarak;

- Anam babam sana feda olsun ya Resulullah, biz o kavmi nasıl tanıyacağız? Seni hak dinle gönderen Allah’a yemin ederim ki ben onlardan olmaktan çok korkuyorum.

- Ey Salim! Onlar oruç tutarlar, namaz kılarlar ama kendilerine haramdan bir şey teklif edildiği zaman Allahu Teala’dan korkmadan haram işlerler. İşte Allah onların amellerini kabul etmez

Muhabir: Hüseyin Türkoğlu