Merve DERE / MUHABİR     

Kullanıcıları sahte web sitelerine çekerek kimlik hırsızlığı ve kredi kartı dolandırıcılığı gibi suçlara karşı savunmasız bırakan dolandırıcılar, sosyal mühendislik taktikleriyle güven oluşturuyor. Son dönemlerde birçok sosyal medya mecrası üzerinden ikinci el ürün dolandırıcılığı gerçekleştirildiğini belirten Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Diriliş Postası’na dolandırıcıların yöntemlerini anlattı. 

İKİNCİ EL ÜRÜN TEZGÂHI SOSYAL MEDYADA HIZLA YAYILIYOR

Siber dolandırıcılar ikinci el ürün tezgahını sahte oltalama linkleri aracılığıyla gerçekleştiriyorlar. Sosyal medyada verdikleri ilanlara ekledikleri linklerle kullanıcıları sahte web sitelerine yönlendiriyor. Bu siteler, genellikle orijinal ve güvenilir alışveriş platformlarını taklit eder ve kullanıcıları ikinci el ürünleri satın almaya teşvik eder. Ancak, bu siteler aslında dolandırıcılar tarafından kontrol edilen sahte platformlardır. Girilen bütün kredi kartı ve banka kartı bilgileri doğrudan dolandırıcıların veri tabanına aktarılıyor.  

Balıkesir'de vahşice katledilen üniversiteli motokurye Ata Emre'nin  kız arkadaşıyla son görüntüleri ortaya çıktı Balıkesir'de vahşice katledilen üniversiteli motokurye Ata Emre'nin kız arkadaşıyla son görüntüleri ortaya çıktı

Buna ek olarak siber dolandırıcılar, e-posta, SMS veya sosyal medya gibi kanallar aracılığıyla kullanıcılara orijinal bir web sitesi gibi görünen sahte bağlantılar gönderebilirler. Bu bağlantılar, gerçek web sitesiyle aynı gibi görünen sahte sitelere yönlendirebilir ve kullanıcılardan kişisel bilgilerini veya finansal bilgilerini girmelerini talep edebilir. Kullanıcıları cezbetmek için sahte ilanlar oluşturarak, özellikle popüler alışveriş veya ticaret platformlarında görünen ürünleri daha düşük fiyatlarla satar gibi görünen sahte web siteleri oluşturabilirler. Aynı şekilde, insanların güvenini kazanmak için sosyal mühendislik taktikleri kullanabilirler. Örneğin, sahte müşteri yorumları, oluşturulmuş sosyal medya profilleri ve müşteri hizmetleri gibi araçlar kullanarak kullanıcıları ikna etmeye çalışabilirler.”

Kullanıcıların, sahte sitelere kişisel bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini girdiklerinde, kimlik hırsızlığı ve kredi kartı dolandırıcılığı gibi suçların mağduru olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık,  şunları vatandaşları bu tuzağa düşmemek için uyardı:

“Dolandırıcılar, kullanıcılardan ödeme alarak ürünleri göndermemek suretiyle maddi zarara neden olabilirler. Dolandırılan kullanıcılar, beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle duygusal olarak etkilenebilir ve psikolojik sorunlar yaşayabilirler.  

SİBER DOLANDIRICILARIN TUZAĞINA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPMALI?

Bu sebeple çok dikkatli olunmalı, vatandaşlar, sosyal medya üzerinde karşılaştıkları ilanlara karşı şüpheci bir yaklaşım benimsemelidirler. Hemen inanmak yerine ilanların gerçekliğini kontrol etmeli ve bu tür bilgilere temkinli bir şekilde yaklaşmalıdırlar.

Ayrıca, ilanlara eklenmiş olan linkleri incelemeleri önemlidir. Linklere tıklamadan önce dikkatli bir inceleme yaparak, bu linklerin güvenilir olup olmadığını kontrol etmelidirler.

Tanımadıkları kişilerle kişisel bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini paylaşmaktan kaçınmalıdırlar. Özellikle sosyal medya üzerinden gelen mesajlara veya ilanlara güvenmeden önce, bu tür bilgileri paylaşmaktan kaçınılmalıdır. 

Dolandırıldıklarını düşünüyorlarsa, derhal yerel polis birimine başvurmalı ve detaylı bilgi vermelidirler. Bu, dolandırıcılık vakasının hızlı bir şekilde ele alınmasına ve soruşturmanın başlamasına yardımcı olabilir.

Tüm bunlara ek olarak, düşük fiyatlı veya ücretsiz fırsatların arkasında dikkatli olmalılar. Dijital bilinci artırarak, bu tür dolandırıcılık girişimlerini önceden tanıyabilirler. Özellikle fiyatların gerçekçi olup olmadığını değerlendirmek ve aceleci kararlar almaktan kaçınmak önemlidir.”

Editör: Merve Dere