DEMET İLCE / ÖZEL HABER

İAU VM Medical Park Florya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimlerinden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Dinç Yavaş, kullanımı giderek yaygınlaşan bilgisayarın getirdiği hastalıkların başında bel ve boyun ağrıları geldiğinin altını çizdi.

2651Bf93 6228 4901 Ab8D 35D2Ba1843E4

İŞ VERİMİNİ DÜŞÜRÜP İŞ MEMNUNİYETİNİ AZALTIYOR

Özellikle son 20 yılda iş hayatında bilgisayarın daha fazla kullanılmaya başlanması ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Yavaş, “Boyun, kollar ile beldeki ağrılar ve hareket kısıtlanmasıyla kendini gösteren mesleki kas-iskelet hastalıkları, ekran başında çalışanların en yaygın ve ciddi sağlık sorunu haline geldi. Bilgisayar kullanırken boyun, el bilekleri, eller ve belin kötü pozisyonda tutulması sonucu sorunlarla karşılaşılıyor. Bu hastalıklar iş verimini düşürdüğü gibi iş memnuniyetini de azaltıyor. Bunun ekonomiye getirdiği ciddi bir yük de var” dedi.

İLK 12 AY İÇİNDE KAS VE İSKELET HASTALIKLARI ORTAYA ÇIKIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre yoğun bilgisayar kullanımı nedeniyle mesleki kas ve iskelet hastalıkları 1980’den beri dramatik şekilde arttığını söyleyen Yavaş, “Bilgisayar kullananların yarısından fazlası kas iskelet hastalığıyla ilgili yakınmalar bildiriyor. Yapılan bir araştırmada haftada 15 saatten fazla bilgisayar kullanan ve işe başlarken hiçbir sorunu olmayanların yarısından fazlasında çalışma yaşamlarının ilk 12 ayı içinde kas ve iskelet hastalıklarının ortaya çıktığı belirlenmiş” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Yavaş, bilgisayar başında uzun süre hareketsiz olarak çalışanlarda görülen sorunları saydı:

  • Boyunda kas zorlanması (gergin boyun sendromu).
  • El bileğinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu).
  • Başparmak ve el bileğinden tendon iltihaplanması.
  • Omuz ve dirsekte tendon iltihaplanması. Hastalık oluştuğu hangi belirtilerden anlaşılabilir? Ağrı Kollarda ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük Hareket güçlüğü Baş ağrısı Yorgunluk ve halsizlik Aile ve işyeri fonksiyonlarında bozulma Hastalığa neler yol açıyor? Tekrarlamalı ve zorlamalı klavye ve mouse kullanımı.
  • El bileği ve elin, dirsekler, omuzlar ve boynun kötü pozisyonda kullanımı.
  • Kötü pozisyonda oturma. Uzun süre aynı pozisyonda çalışma.
  • İş yerinde oturma yerinin, masanın, ekranın, klavye ve farenin yüksekliğinin ve kullanımının çalışana uygun olmaması Aydınlatma, sıcaklık ve nem gibi çevresel etkenlerin yetersizliği.
  • Yaşın ilerlemesi.
  • Kondisyon yetersizliği.

GECİKME HALİNDE TEDAVİ ZORLAŞIR

Belirtiler tanınır ve doktora başvurmada geç kalınmazsa tedavide başarı şansı artacağını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yavaş, “Gecikme halinde tedavi zorlaşır. Tedavi için ilaç, fizik tedavi ve cihaz kullanımı gibi yöntemlerle ağrı azaltılabiliyor. İşe başlamadan önce ve çalışma sırasında uygulanabilen egzersizlerle kaslar güçlendirilebilir, gevşeme sağlanabilir” dedi.

Pelin otunun iyileştirici etkileri neler? Pelin otunun iyileştirici etkileri neler?

Dr. Öğr. Üyesi Yavaş, ağrı ve diğer yakınmalar birkaç günlük istirahate rağmen geçmiyor, tekrarlıyorsa, elde uyuşma ve güçsüzlük varsa gecikmeden doktora gidilmesi gerektiğini ifade etti

Editör: Vildan A.