DEMET İLCE / MUHABİR

Kuzey İspanya'daki arkeologlar, "dünyanın en iyi korunmuş Paleolitik konutlarından" biri olarak tanımladıkları şeyi ortaya çıkardılar. 16.800 yıl öncesine tarihlenen Cantabria'daki La Garma mağarasındaki yaşam alanı, neredeyse eski sakinlerinin bölgeyi terk ettiği zamanki gibi görünüyor; aletler ve diğer eserler yere saçılmış durumda.

İlk olarak 1995 yılında keşfedilen La Garma, Üst Paleolitik dönem boyunca insanlar tarafından iskan edilmiştir ve Eski Taş Devri'nden Magdalen dönemindeki yerleşimin terk edilmesine kadar uzanan Avrupa'daki en eksiksiz kaya sanatı koleksiyonlarından birini içermektedir. Yaklaşık 17.000 yıl önce, bir kaya düşmesi mağaranın girişini kapatmış ve içindekileri tarih öncesi bir zaman kapsülü gibi kapatmıştı.

Bununla birlikte, ana odaya binlerce yıldır erişilemez olsa da, Orta Taş Devri'nden, Bakır ve Bronz Çağı mezarlarından mutfak çöplüklerinin ve Demir Çağı kalesi ve her ikisinden de mezarların varlığıyla kanıtlandığı gibi, insanlar çevredeki mağaraları işgal etmeye devam ettiler. Sitenin uzun kullanım geçmişine rağmen, antik mağara yerleşimi şimdiye kadar keşfedilmemişti.

Cantabria Üniversitesi'ne göre, oval şekilli alan yaklaşık 5 metre kare (54 feet kare) ölçülerindedir ve bir dizi taş blok ve dikit ile sınırlandırılmıştır. Yaşam alanının merkezinde, mağaranın eski sakinlerinin günlük yaşamda kullandıkları çok sayıda eşyayla çevrili bir ocak bulunmaktadır.

Bunlar arasında taş, boynuz ve kemikten eserler üretmek için kullanılan aletlerin yanı sıra hayvanların kesilmesi ve derilerin işlenmesi sırasında kullanılan aletler de yer alıyor. Şimdiye kadar ele geçirilen 4.614 parça arasında araştırmacılar ayrıca mızraklar, iğneler ve bir "proto zıpkın" da buldu.

Ay olmazsa ne olur? Ay olmazsa ne olur?

Bu kullanışlı nesnelere ek olarak mağarada, hem yaban öküzü hem de insan yüzü resminin kazındığı yaban öküzü kemiği de dahil olmak üzere bir dizi sanatsal parçanın da bulunduğu keşfedildi. Araştırmacılara göre bu, Paleolitik Avrupa'da keşfedilen türünün tek örneği.

Mağarada yaşayanların kullandığı pandantifler de ele geçirildi; bunların çoğu geyik, at ve bizon kemiklerinden yapılmıştı.

Araştırmacılar, La Garma hakkında daha fazla bilgi edinmek ve aynı zamanda korunmasını sürdürmek amacıyla bir dizi müdahalesiz teknik kullanarak kazı ve analizlerine devam ediyor. Keşiflerle ilgili daha fazla ayrıntının Şubat 2024'te Ulusal Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenecek basın toplantısında duyurulması bekleniyor.

Editör: Demet İlce