Gültepe, 2023 yılında ihracatta yüzde 0,7 artışla yeni rekor kırdıklarını belirterek, "2023’ü inşallah yılı 255 milyar doların üzerinde, yani yeni bir rekorla kapatacağız. Hizmet ihracatında da 100 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek değere ulaşacağız" dedi.

Küresel pazarlarda daralma devam ediyor

İş dünyasından peş peşe tasarruf paketi açıklaması İş dünyasından peş peşe tasarruf paketi açıklaması

Küresel pazarlarda daralmanın devam ettiğini belirten Gültepe, "Ancak Ekim ayıyla birlikte ihracatımızın artıya geçmesiyle moralimiz daha da yükseldi. 11 aylık ihracatta 232,9 milyar dolarla geçen yıla göre yüzde 0,7 artıdayız" diye konuştu.

2024 hedefi en az yüzde 10 büyüme

2024 yılında ihracatı en az yüzde 10 büyütme hedefi ile başlayacaklarını belirten Gültepe, "Ancak küresel pazarlarda önümüzdeki yılın ilk yarısı için de çok iyimser bir tablo görünmüyor. Örneğin OECD’nin son raporunda küresel büyümenin 2024’te yüzde 2,7’ye gerileyeceği tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

Finansman desteğine devam

İhracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak için çalışmalara devam edeceklerini belirten Gültepe, "Eximbank’ın kredi hacminin artırılmasının ardından reeskont kredilerinde günlük limit 300 milyon TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldı. TİM olarak Ağustos ayında kamu ve özel 11 bankamızla ihracatçı firmalarımız için toplam 1 milyar dolarlık bir kredi protokolü imzaladık" dedi.

Katma değeri yüksek üretime odaklanmalıyız

Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarmak için katma değeri yüksek üretime odaklanmaları gerektiğini belirten Gültepe, "Bu hedefe halen 1,5 dolar düzeyinde bulunan ortalama kilogram ihracat birim fiyatımızı 3 dolar seviyesinin üzerine taşıyarak ulaşabiliriz. Katma değerli üretimi artırmanın yolu ise yüksek teknoloji, inovasyon ve tasarımdan geçiyor" diye konuştu.

Muhabir: Pınar KARAHAN