Şüphelilerin ifadeleri yok artık dedirtti: Direk devrilmesine dair planımız yoktu Şüphelilerin ifadeleri yok artık dedirtti: Direk devrilmesine dair planımız yoktu

DEMET İLCE / MUHABİR

Aynı cadde üzerinde her yıl birçok aracın dorsesi üst geçide takılıyor ve devriliyor. Yine aynı yerde 5 ay önce 4 adet sıfır km TOGG TIR'ın üzerinde üst geçide takılmıştı. Dün yine aynı köprü altında bir TIR kazasının yaşanması ardından “köprü mü düşük TIR mı yüksek?” sorusu akıllara geldi. Diriliş Postası’na konuşan Yol Emniyet Uzmanı Mert İntepe, “Bu kaza değil bu ihmal ve ihlaldir” dedi.

TIR NEDEN O YOLU KULLANDI?

“Burada yaşanan kaza noktasında tabelalarla bir yönlendirme söz konusu. Tabela yönlendirmesi söz konusu olduğunda ana arter yol değişimi ve güzergah değişimi zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk kanuni bir süreçtir, böylelikle ticari araç başlığı altındaki ve halk arasındaki ağır vasıta diye adlandırdığımız her tür uzunluktaki ve yükseklikteki araç istikamet olarak mecburi yöne gitmek zorundadır.” diyen İntepe, şöyle devam etti:

“Diğer tarafta bu sürücünün burayı tercih etmesi ya da kurumsal olarak firmasının bu yolu tercih etmesi bir sebebe dayalıdır. Bu sebep muhtemelen o lokasyonda ağır vasıtalar için trafiğin daha kolay olmasıdır. O güzergah muhtemelen daha çabuk ulaştırıyordur. Sürücü mü burayı tercih etti yöneticisi mi git dedi o zaman iş güvenliği müdürüne ‘seyahat yönetim planınız var mı?’ diye sormamız lazım.”

“KAZA DEĞİL İHMAL VE İHLAL”

Yaşanan olayı kaza değil, ihmal ve ihlal olarak değerlendiren İntepe, “Maalesef kazadan bir, iki, üç gün geçtiğinde bunlar unutuluyor. Bir başkası tekrardan o yolu kullanmayı bile deneyebiliyor. Aslında denetimin eksikliği, bu kadar hadsiz bir cüret, trafik saygısızlığı yaratıyor.” dedi.

“HERKES SORGULANMALI”

İntepe, sadece zincirin son halkası olan sürücüyü tutuklamak, gözaltına almak çözüm gibi görünse de iş yerinin sahibi, aracın ruhsat sahibi, araca yükleme yapan kurum, araca güzergah veren kişi, operasyon ya da sevkiyat sorumlusunun da gözaltına alınması ve sorgulanması gerektiğini söyledi.

İş güvenliği ve yol güvenliğinin ayrılmaz bir bütün olduğunu vurgulayan İntepe, “Bu ve benzeri kazalarda gerçek kaza incelemesini yaparak, kök sebep analizini bularak, firmalara bu anlamda aksiyon zorunluluğu getirmezseniz, maalesef üçüncü Dünya ülkelerinde olan trafik kazaları için sadece üzülerek “Allah rahmet eylesin” demekten başka bir şey elinizden gelmez” dedi.

Muhabir: Demet İlce