Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Mısırlı futbolcu Muhammed Salah'ın Trabzonspor'a transferinin yarattığı ilgiyle Mısır'dan Trabzon'a yalnızca charter değil, doğrudan tarifeli uçak seferleri de başlatmayı hedeflediklerini söyledi. Şen, Kahire'deki Büyükelçilik konutunda Trabzon için düzenlenen resepsiyonda AA muhabirine konuştu. Trabzon heyeti de şehir adına Kahire'de ticaret ve turizm temaslarında bulundu.

Trabzon için Kahire'de resepsiyon neden düzenlendi?

Şen'in anlattığına göre Büyükelçilik konutunda ilk kez bir şehir için resepsiyon verildi. Etkinliğe yaklaşık bin kişi katıldı. Büyükelçi, Salah'ın Trabzonspor'a transferinin ardından Trabzon ile Mısır arasında özel ve duygusal bir bağ oluştuğunu belirtti. Trabzonspor taraftarının Salah'a gösterdiği ilginin Mısır'da büyük karşılık bulduğunu ifade etti.

Tarifeli uçak seferi hedefi ne anlama geliyor?

Şen, önümüzdeki dönemde Salah'ın yarattığı ilgi sayesinde Trabzon'a Mısır'dan doğrudan tarifeli seferler başlatmak istediklerini söyledi. Charter seferler belirli dönemler için ve talebe göre planlanıyor. Tarifeli sefer ise yıl boyunca düzenli ve herkesin bilet alabileceği bir hat anlamına geliyor. Büyükelçi, bu girişimlerin sonuçlarının güzel olacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. Henüz açıklanmış bir sefer tarihi ya da havayolu şirketi bulunmuyor.

Kahire'de hangi toplantılar yapıldı?

Büyükelçi Şen'e göre Trabzon heyeti, iki ülke arasında turizm ve ticaret ilişkisi kurmak için Kahire'de işletmeler arası (B2B) bir toplantı düzenledi. Toplantı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapıldı. Trabzon Valiliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği de paydaş olarak yer aldı.

Heyette kaç kişi var, kaç görüşme yapıldı?

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mısır'a 70'i iş insanı olmak üzere 160 kişilik bir heyetle geldiklerini açıkladı. Genç, Salah'ın transferinin ardından Mısır'la ilişkilerin ivme kazandığını söyledi. Belediye başkanına göre B2B alanında faaliyet gösteren firmalar 258 Mısırlıyla görüştü. Genç, beklediklerinin üzerinde bir atmosfer gördüklerini ve olumlu sonuçlar almayı umduklarını dile getirdi.

Moldova'dan Türk vatandaşlarına vize kararı: 11 ülke listede!
Moldova'dan Türk vatandaşlarına vize kararı: 11 ülke listede!
İçeriği Görüntüle

Salah'ın transferi ilişkilere nasıl yansıdı?

Salah, serbest oyuncu olarak Trabzonspor'la iki yıllık sözleşme imzalamıştı. Şen, transferin iki ülke arasındaki kardeşlik ve tarihî bağları yeniden canlandırdığını belirtti. Trabzon'da Salah'ı görmek için vize alıp şehre giden Mısırlılar olduğunu da aktardı. Büyükelçiye göre Mısırlılar, Salah'ın kardeşlik bağlarının canlanmasına büyük katkı yaptığını düşünüyor.

Hürriyet Daily News'in haberine göre transferin ardından Kahire-Trabzon hattında charter seferler de başlamıştı. Bu seferlerin haftada iki gün, ekim ayı sonuna kadar yapılacağı bildirilmişti.

Büyükelçi Şen Trabzonspor'u destekleyecek mi?

Şen, eşinin Trabzonlu olduğunu belirtti. Bir gün önce kendisine "Şen" soyadı yazılı bir Trabzonspor forması hediye edildiğini söyledi. Büyükelçi, formayı alınca resmen Trabzonsporlu olduğunu ilan ettiğini aktardı. Yakında Trabzon'a gidip bir maç izlemek istediğini de dile getirdi.

Şen ayrıca Trabzon'un ve Trabzonspor'un desteği hak ettiğini vurguladı. Büyükelçi, her Mısırlı için Salah'ın şahsında Türkiye'nin ikinci vatan olduğunu söyledi. Bu sözlerini inanç, kültür ve gelenek ortaklığına dayandırdı.

Kaynak: AA