Berfin Bitirim-Muhabir

Türkiye'nin ilk astronotu olarak adını tarihe kazıyan Alper Gazeravcı’nın da içinde bulunduğu 4 kişilik ekibi taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlenmeyi başararak herkesin göğsünü kabarttı. Tarihi anlar Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlardan kesintisiz şekilde takip edilirken YouTube üzerinden de canlı yayın yapıldı.

AXIOM-3 GÖREVİ YAPILIYOR

Uzay yolculuğuna başlayan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve Axiom-3 (Ax-3) misyonunda yer alan diğer astronotlar Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ile Walter Villadei’yi taşıyan kapsül Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlendi.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’yı taşıyan Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12:27 olarak açıklandı fakat kenetlenme saati 13:45 olarak güncellendi. Bu güncellemenin ardından bir başka rötar olmadan kapsül güvenli şekilde ISS’e vardı.

KARŞILAMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Astronotlar için karşılama töreni de TSİ 15:30'da yapılacağı ifade edilirken, Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı 4 kişilik ekip resmi olarak ISS'e geçiş yaptı. O anların videosu herkesin dikkatini çekti.

ALPER GEZERAVCI UZAYDA NELER YAPACAK?

Alper Gezeravcı, ISS’de zaman geçirdiği süre boyunca zaman zaman dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini Türkiye’deki vatandaşlara anlatacak ve bu konuda çalışmalar yapan bilim insanlarımızı aydınlatacak.

Türk Telekom’un yatırım odağı: Daha yeşil bir gelecek Türk Telekom’un yatırım odağı: Daha yeşil bir gelecek

Aynı zamanda TÜBİTAK’ın başlattığı bazı araştırma projelerini de yanında götürdü.

14 gün sonra görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak.  Dragon kapsülü, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.

ISS (ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU) HAKKINDA BİLGİLER

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ veya ISS), alçak Dünya yörüngesinde konumlanmış bir uzay üssüdür ve üzerinde yaşanabilir yapay bir uydu olarak bilinir. İstasyonun ilk bölümü, 1998 yılında fırlatılan modüllerin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

İstasyonun temel yapısı, basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden oluşur. Dünya yörüngesindeki en büyük yapay uydu konumundadır. Uygun saatlerde, çıplak gözle bakıldığında yeryüzünden görülebilir.

GÖREVLER İÇİN TEST ORTAMI SAĞLAR

UUİ, uzay ortamı ve düşük yer çekimi koşullarını sağlayarak deneyler için bir laboratuvar merkezi görevi görür. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji gibi çeşitli alanlarda deneyler yapmasına imkan tanır. Ayrıca, Ay ve Mars görevlerinde kullanılacak ekipman ve sistemlerin uzayda kullanılmadan önce test edilmesi için uygun bir ortam sağlar.

Istasyon

UZAY GÖREVLERİNDE KULLANILDI

Uzayda kesintisiz insan bulundurma rekorunu elinde tutan istasyon, Keşif 1 mekiğinin 2 Kasım 2000 tarihinde istasyona ulaşmasından bu yana 8478 gün boyunca kesintisiz olarak insan barındırmış ve bu süreci sürdürmektedir. Bir önceki rekor, 3644 gün ile Sovyet uzay istasyonu Mir'e aitti. Bugüne kadar, UUİ 15 farklı ülkeden astronot ve kozmonota ev sahipliği yapmıştır.

ISS, saatte yaklaşık 29 bin kilometrelik bir hızla dönmekte ve ortalama her 90 dakikada bir dünya yörüngesini tamamlamaktadır. İstasyondaki astronotlar, her 24 saatte tam 16 güneş doğumu deneyimlemektedirler.

Editör: Berfin Bitirim