Merve Dere-Muhabir 

Türkiye'de şaşalı düğünler yerini sade nikâh törenleri almış olsa da bazı illerimizde hala ilginç gelenekler yapılmaya devam ediyor. Düğünlerde çiftleri usandıran adetler ileride, yüzlerde tebbessüm bırakıyor. 

O ilginç geleneklerin devam ettiği bazı illerden biri de Adana.Adana’da ‘kına gecesi’ demek damat için zor anlar demek adeta.  Kına gecesine giden damat yolda durdurulup, yüksek bir ağaç dalına konan yumurtaları vurması isteniyor. Damat yumurtaları vuramazsa onun için sonuç dayanılmaz oluyor. Yumurtaları vurmayı beceremeyen damada , kız evi ceza veriyor. Cezası da şöyle oluyor: "Çeyiz damat evine götürülmeden önce damat tarafı çeyizden bir yastık kaçırıyor. Kız tarafının gençleri onu kovalıyor. Yastığı kapıp damada ilk götüren bahşiş alıyor.”  

Aydın’da ise evlilik için kesin bir kural var: "Evi olmayan erkeğe kız verilmez” kuralı. Aydın’dan kız almak bir hayli zor diyebiliriz aslında. Evlenmek isteyen her erkeğin evi olmalı ve kız istemeye gitmeden ev sahibi olmalı. Aydın’da pazartesi başlayan düğünlere 'ön düğün', cuma başlayanlara 'ters düğün' deniyor. Damat düğünde gelini para, buğday, şeker ve pirinç serperek karşılıyor. 

Kadın taksici 6 yıl önce başladığı mesleğine Tekirdağ'da devam ediyor Kadın taksici 6 yıl önce başladığı mesleğine Tekirdağ'da devam ediyor

 

Diyarbakır’da da evlilik öncesi yapılan ve gerçekleşmesi inanılan farklı bir gelenek var. Bu gelenek de oldukça dikkat çekici aslında. Diyarbakır yöresinde gelin damadın evinin kapısında dolu bir testiyi kırıyor. Testinin parçalanması, tuz buz olması iyi olarak yorumlanıyor.Kırılan testinin anlamı ise evliliğin uzun sürmesi gerektiğini yansıtıyor. Bu testi kırma geleneği ile birlikte evliliklerinin bir ömür su gibi yolunda akıp gitmesi umuluyor. İçeri girerken ayağının altına post seriliyor. Bunun nedeni gelinin koyun gibi uysal olması , kaynanası ve eşiyle iyi anlaşması. 

Bir diğer ilimiz de Edirne.Edirne’de gelin, damat evine geldikten sonra dışarı çıkarılarak kucağına bir kız ve bir erkek çocuğu oturtuluyor. Bunun nedeni ise çiftin hem kız hem de erkek çocuğu olmasının istenmesi. 

Muş’taki gelenek de oldukça şaşırtıcı. Düğün tıraşından sonra damat iç çamaşırlarıyla konukların önüne çıkıyor. Damatlık kıyafetler üç kez etrafında dolaştırıldıktan sonra giydiriliyor. Damat iç çamaşırı ile dolaşmadan damatlık giyemiyor. 

Son olarak da Konya ilimizden bahsedebiliriz. Gelin erkek evine götürülürken mezarlıktan geçiriliyor.Bunun nedeni geline "Düğünü gördün, ölümü de unutma" mesajını vermek. 

Editör: Merve Dere