İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sultanahmet Meydanı'ndaki tarihi Roma hipodromunu günyüzüne çıkarmak için harekete geçti.

İBB'nin sosyal medyada Antik Roma Hipodromu Projesi'ni paylaşmasıyla konu Türkiye gündemine geldi.

HİPODROMU CANLANDIRMA DÜŞÜNCESİ TEPKİ TOPLADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, şu an kısmen Sultanahmet Meydanı, şimdiki ismiyle Türk İslam Eserleri Müzesi, Osmanlı döneminde İbrahim Paşa Sarayı, Tapu Kadastro Müdürlüğü, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Yeniçeri Müzesi Örmeli Sütun, Yılanlı Sütun, Dikilitaş ve daha sonra yapılan Alman Çeşmesi'nin üzerinde bulunduğu bölgede Antik Roma'nın hipodromunu canlandırma düşüncesi sosyal medyada büyük tepki topladı.

Tarihçiler, İBB'nin projesinin hayata geçirilmesinin vahim bir hata olacağını, kentin kültürel bütünlüğünü bozacağını ifade ederek, İstanbul'a yapılacak en büyük zarar olacağını belirtiyor.

"BAZI HAYALLER VARDIR Kİ KURULMASI DAHİ İHANETTİR"

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB'nin, Sultanahmet Meydanı'nın altındaki Antik Roma Hipodromu'nu gün yüzüne çıkarmak için hazırladığı projeyi Koruma Bölge Kurulu'na sunmasının ardından, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe bu duruma tepki göstermiş paylaşımında, "Bazı hayaller vardır ki kurulması dahi ihanettir. Bu aziz millet, İstanbul’un göbeğine Antik Roma Hipodromu hayali kuranların, rüyalarını kabusa çevirir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullanmıştı.

BAZI DETAYLAR BELLİ OLDU

Sultanahmet meydanında yapılması planlanan hipodromla ilgili bazı detaylar belli oldu. Buna göre çevre düzenlemesi adı altında 4 Nolu Koruma Bölge Kuruluna projenin iletildiği, Projenin içeriği olarak görmemekle beraber sütunların olduğu aks üzerinde; 225 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde, 4,5 metre derinliğinde, 36450 m3 toprak çıkartılacak bir çukurun teklif edildiği ortaya çıktı.

Editör: TE Bilisim