Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şu anda portföylerinde 700’e yakın proje bulunduğunu belirterek, “Bu projelerin toplam değeri de kabaca 60-70 milyar dolar bandında. Bu projelerin bir kısmı kararlaştırılmış, bir kısmı yürüyor.” dedi.

İsmail Demir, son dönemlerde savunma sanayisindeki millileşmenin öneminin daha da iyi anlaşıldığını söyledi.

“PORTFÖYÜMÜZDE 700’E YAKIN PROJE VAR”

Demir, savunma sanayisini tabana yaymanın ve dışa bağımlılığın mümkün olduğunca azaltılması gerekliliğine işaret etti.

Savunma sanayisindeki portföyün büyüklüğüne de değinen Demir, şöyle devam etti:

“Şu anda savunma sanayisi portföyümüze baktığımızda 700’e yakın proje var. Bu projelerin toplam değeri de kabaca 60-70 milyar dolar bandında. Bu projelerin bir kısmı kararlaştırılmış, bir kısmı yürüyor.

Bugünkü manzaraya baktığımızda savunma sanayisinin Ankara’da yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Belirli bir temelin olması tabi ki önemli ama Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki kabiliyetleri de görmemiz ve kaynakların israf olmasını engellememiz gerekir. Bu yüzden çeşitli illerimize gidip modeller geliştirerek katma değer oluşturmaya çalışıyoruz.”

“YETENEKLERİMİZİ ORTAYA ÇIKARACAK BİR PROGRAM BAŞLATTIK”

Demir, bu çerçevede hem endüstriyel yetkinlikleri değerlendirmek, yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla hem de bilimsel kabiliyetleri ortaya çıkarmak anlamında envanter oluşturduklarını söyledi.

Türkiye’den dünyada adından söz ettiren bazı firmalar çıkarmak istediklerini dile getiren Demir, “O yüzden kabiliyetlerimizi ve yeteneklerimizi ortaya çıkaracak bir program başlattık. Muhtelif denetçileri, çeşitli alanlarda eğitip şirketlerimize göndererek oradaki sistemi analiz edip neler yapabiliriz ve nasıl destekleriz gibi çalışmalar ortaya koyuyoruz. Bu çerçevede şirketlerimizi ziyaret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ BAZI PROJELER

1-MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ: 5+ nesil çok rollü savaş uçağı olan Milli Muharip Uçak, hem hava-kara hem de hava-hava muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk havacılık ve uzay sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetini haiz, güçlü ve atik platformu Milli Muharip Uçak, sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.

2-ŞAHİ 209 BLOK 2 PROJESİ: ŞAHİ 209 Blok 1 sistemi, 1 megajul güçle 300 gram ağırlığındaki bir mühimmatı 12 kilometre menzile ulaşabiliyor. ŞAHİ 209 Blok 2 ise azami 10 megajul darbeli güç kaynağı ve 7 metre namlu uzunluğuyla 35 mm’lik 1000 gramlık hipersonik hızlı bir mermiyi 50 kilometre menzile ulaştırabilecek.

3-YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ: YTDP kapsamında Türkiye sadece montaj değil birçok sistemi de yerli olarak üretecektir. Öyle ki projedeki yerli katkı oranı %80’den fazla olacaktır. Buna kritik öneme sahip komuta kontrol, atış kontrol gibi sistemler de dahildir.

4-AKINCI TAARRUZİ İHA PROJESİ: Akıncı İHA Projesi kapsamında 5 ton ağırlığında, 900 kg faydalı yük, 450 kg dahili faydalı yük taşıyabilecek bir İHA hayata geçiriliyor. Tamamen yerli imkânlarla üretilecek olan Akıncı, daha etkili füze ve akıllı bombaları üzerinde taşıyabilecek.

5-KARAOK KISA MENZİLLİ TANK SAVAR FÜZESİ (ATGM) PRJESİ: KARAOK, tek er tarafından omuzdan atılarak kullanılabilen, at-unut özelliği ile 2 km yakın menzili bulunan, ağır zırhlı araçları doğrudan veya üst kısmından vurarak imha edebilen, dünyada sayılı ülkelerin üretip kullandığı, milli imkânlarla geliştirilen tek kullanımlık yeni nesil kısa menzilli tanksavar füzesidir.

6-HÜRJET-JET EĞİTİM VE YAKIN HAVA DESTEK UÇAĞI: HÜRJET, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı olarak tasarlanıp, geliştirilecek ve üretilecek olan bir askeri eğitim uçağıdır.

7-ROKETSAN KAAN FÜZESİ PROJESİ: ROKETSAN tarafından geliştirilen Kaan (Bora) füzesi  610 mm çaplı. Sistem, yüksek teknoloji ürünü seyrüsefer ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde at ve uzaklaş taktiğini başarıyla uyguluyor. Sistem, farklı marka ve modellerde araç, telsiz, güç sistemi, seyrüsefer sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlarda tasarlanabiliyor.

8-ALTAY ANA MUHAREBE TANKI PROJESİ: Milli imkanlarla geliştirilip üretilen Tütkiyenin ilk Ana Muharebe Tankı Altay, Türkiye’nin geliştirdiği 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Şu anda detaylı tasarım aşamasındadır.

Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz

Motor gücü: 1.500 beygir

Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $

Azami hız: 70 km

9-ATAK 2 HELİKOPTERİ PROJESİ: ATAK 2 Taarruz Helikopteri, T129 ATAK Helikopterinde  kazanılan bilgi birikimi ve operasyonel tecrübeyle tamamen milli olarak, yerli imkân ve kabiliyetlerle tekrar tasarlanacak. Mevcut Atak helikopterinden daha büyük ve maksimum kalkış ağırlığı 8 tona kadar çıkması beklenmektedir. ATAK 2, artırılmış faydalı yük, yeni nesil kamera ve elektro optikler, kendini koruma sistemleri, yenilenmiş silah istasyonları ve aviyoniklerle yüksek performansa sahip olacak.

10-MİLGEM SAVAŞ GEMİSİ PROJESİ: Milgem Projesi (MİLGEM sınıfı korvet). Projenin adı, “Milli” ve “Gemi” kelimelerinin kısaltılmasından oluşmuştur. Milgem Projesi’nin amacı, savunma teknolojilerinde bilgi birikimi sağlayacak ve yerli savunma sanayi katkı payının yüksek tutulduğu, esnek bir yüzer savaş platformunu üretmektir. Geminin tasarımında son teknolojilerden yararlanılmış ve tasarımı ticari gizlilik arz etmektedir.

Editör: TE Bilisim