Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Bosna Hersek’in Mostar şehrinde, 12 yıl aradan sonra ilk kez yerel seçim yapıldı. Bu şehirdeki etnik çatışmalar da yıllarca yönetimin yolunu engellemiştir.

1990 yılında iktidar için savaşan Müslümanlar ve Hırvatlar arasında bölünen ülke, etnik gruplar arasında ortak bir zemin bulmayı başardı. Olay, çok ırklı küçük bir partinin temsilcisinin etnik gruplar arasındaki bölünmeler ve anlaşmazlıklar nedeniyle Bosna’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkemeye vermesi sonrasında gerçekleşti.

Mostar şehrinde yaşayan bir vatandaş seiçimin daha iyi günlere vesile olmasını istediğini belirterek, “En iyisini umuyoruz. Daha sakin bir yaşam istiyoruz. Savaş öncesi olduğu gibi bölünmemiş, ancak birleşik bir etnik köken ve nüfus olmasını istiyoruz. 12 yıldan sonra ancak en iyisini umabiliriz. Böyle umut ediyoruz.” diye konuştu. Savaşın sona ermesinden bu yana her kurum veya pozisyon iki kısma ayrıldı, şimdi bu seçimlerin ihtimalinin bu durumu değiştireceği düşünülüyor.

MOSTAR SEÇİMİ OLUMLU BİR ADIM

Diğer yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bosna Hersek’in Mostar şehrinde 12 yıldır yapılamayan yerel seçimin barış ve huzur ortamında yapılmasından memnuniyet duyulduğunu bildirildi.

Dışişleri bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Mostar’da, 12 yıllık aradan sonra düzenlenen yerel seçimlerin barış ve huzur ortamı içinde gerçekleşmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Seçimlerin düzenlenmesi Bosna Hersek’in demokratik kurumlarının işlerliğinin pekiştirilmesi yönünde olumlu bir adım olmuştur.”

Editör: TE Bilisim