Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök

İşçi tarafını temsil eden Türk-İş, asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olmasını savunurken hükümet adına masada olan Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, tüm tarafların memnun olacağı bir tutarın ortaya çıkması gerektiğini savundu. İşveren tarafını temsil için Asgari Ücret Komisyonu’nda yer alan TİSK’in ne diyeceği merak ediliyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika güdüldüğünü bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, ineceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), yaptığı çalışmalara göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE),(2003=100) 2019 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,38, bir önceki yılın aralık ayına göre %11,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,56 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,87 artış gerçekleşti.

AVOKADO ÖLÇÜ DEĞİL

TÜİK ve Merkez Bankası’nın enflasyon verilerinin kendileri açısından doğru olmadığını savunan asgari ücretli vatandaşlar, sadece temel gıda fiyatlarındaki artışlarının baz alınması gerektiğini savunuyor. TÜİK’in enflasyonu belirlemede fiyat artışını takip ettiği bazı gıda ürünlerinin evlerine hiç girmediğini söyleyen vatandaşlar, kendilerini avokado fiyatlarındaki artış değil asgari ücretle geçim sağlayan kimselerin yediği içtiği temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı ilgilendirdiğini belirtiyor.

4 kişilik bir ailenin asgari harcama kalemleri

Konut Kirası – 900 TL

Mutfak Masrafı – 1000 TL

Faturalar – 500 TL

Diğer (Sağlık, eğitim

ulaşım vb.) -400 TL

Hesaba göre asgari ücretin 2 bin 800 TL olması beklenirken bu rakama sinema, kitap, dışarıda yemek yemek gibi aktiviteler dahil edilmemiştir.

VATANDAŞIN ENFLASYONU AYNI DEĞİL!

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika güdüldüğünü bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yılsonunda yüzde 8,2’ye, ineceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), yaptığı çalışmalara göre Tüketici Fiyat Endesksi (TÜFE),(2003=100) 2019 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,56 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,87 artış gerçekleşti.

TÜİK ve Merkez Bankası’nın enflasyon verilerinin kendileri açısından doğru olmadığını savunan asgari ücretli vatandaşlar, sadece temel gıda fiyatlarındaki artışlarının baz alınması gerektiğini savunuyor. TÜİK’in enflasyonu belirlemede fiyat artışını takip ettiği bazı gıda ürünlerinin evlerine hiç girmediğini söyleyen vatandaşlar, kendilerini Avokado fiyatlarındaki artış değil asgari ücretle geçim sağlayan kimselerin yediği içtiği temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı ilgilendirdiğini belirtiyor.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren asgari ücreti yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

GIDA VE BARINMA GİDERLERİ YÜKSELDİ

Asgari ücretle geçimini sağlayan vatandaşların en büyük gider kalemleri konut kirası ve gıda ihtiyaçları oluyor. Eğitim ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan vatandaşlar sosyal hayata katılmakta güçlük çekiyor.

Türk-İş’in yaptığı saha araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken sadece aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 102,83 TL… Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.849,62 TL, Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2 bin 577,94 TL olarak hesaplandı.

Özellikle İstanbul’da yükselen konut kiraları karşısında vatandaşlar, borçlanmadan bir hayat yaşayabilmek için asgari ücrete gelecek zammın ‘azami’ olmasını bekliyor.

Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa’nın 2019 yılı için yaptığı araştırmaya göre, şehirde en yüksek kira ortalaması 2 bin 700 lira ile Sarıyer’de, 2 bin 600 lira ile Beşiktaş ve Beyoğlu’nda görülürken, en düşük ortalama kira 900 lira ile Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi’de ödeniyor.

İŞÇİ SENDİKALARI İLK TEKLİFLERİNİ YAPTI

2020 yılı için belirlenecek asgari ücret tutarı işverenler ve çalışanlar tarafından merakla beklenirken işçi tarafından ilk teklif Türk-İş’ten geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Yaşam maliyeti 2 bin 578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak” dedi. Atalay, nihai rakamı Hak-İş ve DİSK ile görüştükten sonra belirleyeceklerini vurgulamıştı.

Asgari ücret eve yetmiyor

Bir ülkenin ekonomisindeki en net tabloyu ortaya koyan PMI endeksi (satın alma gücü) Türkiye’de oldukça aşağılara düşmüştü. Ancak son dönemde alınan tedbirler ve yeni ekonomi politikalarıyla yüzde 50’nin üzerine çıktı. Böylece hemen her alanda şirketler üretim yapmak için yeniden yatırımlara girişerek ham madde satın almaya başladı. Ekonominin iyiye gidişinin en sağlam göstergesini oluşturan bu tablonun bugün sokağa yansıması için asgari ücretliye yapılacak zam hayati önem taşıyor. Aksi halde aldığı parayla hayatını idame ettirmekte zorlanan asgari ücretliler üzerinden yaygara kopartılarak toplumsal huzuru hedef alanlar tetikte bekliyor.

DİSK 3200 OLMASINI İSTEDİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı asgari ücret konusunda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda asgari ücret beklentileri konusunda konuşan Çerkezoğlu, “Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı’ndaki kişi başına milli gelir hesabı dikkate alındığında asgari ücretin 2020’de en az net 2 bin 600 TL olarak saptanması gerekir. Bu iki yönetim ortalamasını, hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda asgari ücret talebimiz en az net 3 bin 200 TL’dir” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYECEK

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında yaşanan kur saldırılarını bertaraf etmeyi başaran Türkiye, tekrardan büyüme ivmesi içine girdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye için bekledikleri büyüme beklentilerini pozitif yönde değiştirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etti. Kuruluş, ülke notu görünümünü ise “negatif”ten “durağan”a yükseltti.

Fitch, ekim ayının başında Türkiye’nin 2019 yılı büyüme beklentisini -%1.1’den – %0.3’e yukarı yönlü revize etti.

Uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren ABD merkezli JP Morgan, daha önce 0.2 olarak açıkladığı Türkiye’nin 2019 yıl sonu büyüme tahminini 0.3’e yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk ekonomisindeki toparlanmanın beklentilerinden daha güçlü olduğunu belirterek büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Moody’s ‘ten yapılan açıklamada “Türkiye’nin büyüme ivmesi büyüme dostu mali politika nedeniyle beklediğimizden daha hızlı iyileşiyor, 2019 yılı büyüme beklentimizi %0.2’ye, 2020 ve 2021 beklentilerimizi % 3’e yukarı yönde revize ettik” ifadelerine yer verildi. Ekonomideki seyrin olumlu yönde ilerlediğine işaret eden tüm bu gelişmeler karşısında vatandaş kendi cebine girecek olan asgari ücretin de daha fazla iyileştirilmesini bekliyor.

Editör: TE Bilisim