Devlet tarafından anayasada vaat edilen haklardan yararlanan ve o ülke ile bağı bulunan bireylerin hak ve sorumluluklarını yerine getiren kişiye vatandaş denir. Fakat her ülkenin kendi vatandaşlarının farklı vatandaşlık görevleri olabilir. Ülkemizde vatandaşların yapmakla hükümlü olduğu kurallar vardı. Peki, Kimlere vatandaş denir vatandaşlık görevleri nelerdir? İşte detaylar…

KİMLERE VATANDAŞ DENİR VATANDAŞLIK GÖREVLERİ NELERDİR?

Yasaların gerektirdiği kuralları kabul etmek bunlara uymak.

➜ Vergi vermek.

Devletin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için insanlardan aldığı paraya vergi denir. Vergi paraları bize: yol, okul, hastane, okul, köprü olarak geri döner. Ülkemizdeki vergiler başlıca şunlardır: Gelir vergisi, kurum vergisi, emlak vergisi, damga vergisi ve katma değer vergisidir.

➜ Haklarını ve sorumluluklarını bilerek ona göre hareket etmek.

Vatandaşlık önemli ve kutsal bir bağdır. Vatandaşlık hak ve görevleri sorumlu olarak yerine getirmek

➜ Seçme ve seçilme hakkını kullanmak.

Milletvekili, muhtar, belediye başkanı ve diğer temsilcilerin katıldığı seçme işine seçim denir. 18 Yaşını dolduran her Türk genci seçme hakkına sahiptir. Seçimlere katılmak bireylerin hakkıdır.

➜ Askere gitme görevini yerine getirmek.

TC vatandaşı ve sağlıklı olan 20 yaşındaki herkes askere gider. Yurtta ve Dünyada geleceğimizi güvence altına almak güçlü bir orduyla olur. Ülkemizi korumak için Türk Silahlı Kuvvetleri çalışır. Bunu da hava, kara, deniz kuvvetleri ile sağlarlar.

➜ Kanun ve toplum kurallarını benimseyerek bunlara saygılı olmak.

Devlet toplumun düzenini sağlamak için kurallar koyar. Aile okul ve toplum kurallarına uymak bize yarar sağlar. Kanunlara uymayanlar cezalandırılır. Kanunlara uyulmadığı zaman toplumun düzeni bozulur. Kanunlara uymazsak suçlu durama düşeriz. Ayrıca örf ve adetlerimize de saygılı olmak zorundayız.

Editör: TE Bilisim