Arapça kökenli bir kelime olan 'İstihbarat' haber almak, haber talep etmek gibi anlamlar ifade etmektedir. Ülekmizde ilgi çeken gizemli meslek dallarından biri olan istihbaratçılık için gerekli şartlar nelerdir sorusu sıkça merak ediliyor. TRT'nin yeni dizisi Teşkilat ile de bir kez daha gündeme gelen bu gizemli mesleğin detaylarına haberimizde yer vereceğiz. Peki, İstihbaratçı nasıl olunur? İstihbaratçı olmak için gereken şartlar nelerdir? İşte bilgiler...

İstihbaratçı nasıl olunur? İstihbaratçı olmak için gereken şartlar nelerdir

İstihbarat; Kurum, devlet veya kişilerden açık veya kapalı şekilde haber alınarak, alınan bilgilerin analiz ve rapor edilme sisteminin adıdır. 

İstihbaratçı olmak için gereken şartlar ise; TC vatandaşı olmak, en az ortaokul mezunu olmak, herhangi bir kurumdan mahrum olacak bir suç işlememek ve 18 yaşını doldurmuş olmak şeklinde sıralanabilir.

İstihbaratçı olmak için öncelikle, devlet memurluğu kapsamındaki bu şartlara sahip olunması gereklidir.

Teşkilat için aranan diğer şartlar ise, eğer kişi yüksekokul mezunu ise 30 yaşını doldurmamış olması, atanmak için herhangi bir özrü veya engelinin bulunmaması ve askerlik hizmetini tamamlamış olması gerekmektedir.

İstihbaratçı olmak için aranan hususi şartlar ise; KPSS sınavına girip yeterli puanı almış olmak, kukuk, işletme ve iktisat gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir.

KPSS puanı olmayan adaylar da istihbaratçı olmak için başvuru yapabilmektedir. Fakat bu durumda Çince, Bulgarca, Ermenice ve Rusça gibi dillerden Yabancı Dil sınavına girerek, gerekli puanı almış olmak gerekmektedir.

İstihbaratçılıkta devletin ve milletin yararına olacak bütün bilgiler doğru şekilde toplanıp, araştırılıp, raporlaştırılması gerekmektedir. İstihbaratçı olmak için, sorumluluk sahibi olan birey özelliği taşımak icap eder.

Bir istihbaratçı işini son derece ciddiye alarak yapmalıdır. Ayrıca istihbaratçılar, gizli kalmayı başarabilmelidir. İstihbaratçılıkta uzmanlaşmak, uzun yıllar sürebilmektedir. İstihbaratın kendi içerisinde bulunan bilgisayar programcıları, kendi bilgisayar sistemlerini ve belgelerini korumak zorundadırlar.

Editör: TE Bilisim