2021 evde bakım ücreti 1.658,19 TL olarak açıklanmıştır. Gerekli şartları taşıyan kişilerin evde bakım ödemesini alması mümkündür. Evde bakım ücretlerinin alınabilmesi için ise gerekli kurumalara başvuruda bulunması gerekmektedir.

2021 Evde Bakım Ücreti Nasıl Alınır?

Evde bakım ücretinin alınabilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerekmektedir. Evde bakım parası alma koşulları ise şu şekildedir:

  • Bakım parasını almak isteyen kişilerin gelir açısından uygun koşulara sahip olması gerekir. Bu duruma muhtaçlık durumu denmektedir.
  • Bakım parasının alınması istenen kişinin bakıma muhtaç olması gerekir.
  • Evde bakımı yapılan kişinin engel durumunun olduğunu gösteren sağlık kurum raporunun olması gerekir.

Gerekli şartların sağlanması halinde ilgili kişilerin evde bakım ücretini alması mümkündür.

2021 Evde Bakım Ücreti Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Evde bakım parası almak isteyen kişilerin başvurularda bulunmasının ardından başvurularını sorgulaması gerekir. Sorgulamalarının sonucunda olumlu olan kişilerin evde bakım parasını alması mümkündür. Evde bakım parası sorgulama işlemleri ise PTT veya e- devlet üzerinden yapılabilmektedir. PTT üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişilerin nüfus cüzdanları ile en yakın şubeye giderek sorgulama işlemlerini yapması mümkündür. Aynı zamanda evde bakım sorgulaması işlemleri e-devlet uygulaması üzerinden yapılabilmektedir. İlgili kişiler sisteme giriş için bilgilerini girerek sorgulama işlemlerine başlayabilir.

Evde Bakım Ücreti Be Zaman Ödenir?

Evde bakım ücreti için başvuruda bulunulmasının hemen ardından gerekli belgeler sağlanması gerekir. Başvuruda bulunulan kurum gerekli belgeleri inceleyerek gerekli onayları alır ve bakım ücreti başvurusunu sonuçlandırılır. Buna bağlı olarak olumlu olarak değerlendirilen başvuruların ödemeleri sistematik olarak yapılmaktadır. Her il için ayrı bir ödeme günü bulunmaktadır. Evde bakım parası ödenme süresi bu duruma bağlı olarak değişim göstermektedir. Olumsuz sonuçlanan başvurularda ise gerekli kurumlar 30 gün içinde başvuru yapan kişilere yazışı bir belge yollamaktadır.

Evde Bakım Ücreti Başvuruları Nereye Yapılır?

2021 evde bakım ücreti imkanından yararlanmak isteyen kişilerin ilgili kurumlara başvuruda bulunması gerekir. Evde bakım ücreti için başvuruda bulunması gereken kurumlar ise ikamet edilen konumdaki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’dür. Bu kuruma başvuruda bulunan kişiler gerekli olan belgeleri alması gerekir.

Evde Bakım Ücretini Kimler Alabilir?

Evde bakım parası alabilecek kişiler belirli şartları sağlaması gerekir. Bakım ücretini alabilecek olan kişiler ise şu şekildedir:

  • Bakıma muhtaç olan kişinin üvey veya öz fark etmeksizin eşi, çocukları, çocukların eşleri, anne veya babası evde bakım parasını alabilmektedir.
  • Torunları, torunlarının eşleri, kardeşler veya kardeşlerin eşleri bakım parasından yararlanabilecek olan kişilerdir.
  • Bakıma muhtaç olan kişinin eşinin annesi, babası veya eşinin kardeşleri, amcalar, amcalarının eşleri gibi akrabalık ilişkilerinin bulunduğu kişileri evde bakım ücretini alabilmektedir.

Evde Bakım Ücreti Alma Koşulları Nelerdir?

Evde bakım parası almak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlar bulunmaktadır. Evde bakım ücreti şartları şu şekildedir:

  • Gelir kriterini sağlayabilmek için ilgili kişilerin evinde bulunan gelir düzeyi belirli bir seviyede olmalıdır. 2 kişilik bir ailede gelir düzeyi 3.406 TL, 3 kişilik bir ailede gelir düzeyi 5.114,01 TL, 4 kişilik bir ailede gelir düzeyi 6.181,68 TL, 5 kişilik bir ailede gelir düzeyi 8.523,35 TL olmalıdır.
  • Hastanın bakıma muhtaç olması şartına göre ilgili kişinin bazı engellilik şartlarını taşıması gerekir. Bu şartlar Sağlık Bakanlığı Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırma hakkında olan yönetmelikte belirtilmiştir.
  • Hastanın sağlık kurulundan alınmış olan bir rapora sahip olması gerekir.

2021 evde bakım ücreti almak isteyen kişiler gerekli şartları sağladıktan sonda başvuruda bulunabilmektedir. Başvuru sonuçlarına göre bakım parasını alabilmesi mümkündür.

Editör: TE Bilisim