Kadın girişimci desteği, KOSGEB’in verdiği destekleri alan kişilerin kadın olması durumunu ifade eder. Kurumun girişimcilik desteklerinden herhangi biri, kadın olan bir vatandaş tarafından alınıyor ise bu durum ortaya çıkar. Yani kadın girişimciler için ayrı, erkek girişimciler için ayrı koşullar mevcut değildir. Bununla birlikte, kadın girişimcilere tanınan bazı ayrıcalıklar şöyledir:

  • Geleneksel Girişimci ya da İleri Girişimci programlarına katılan kadın girişimciler fazladan 5 bin TL yardım alabilir.
  • Nitelikli Eleman İstihdam Desteği almak için kendisi adına başvuru yapılan çalışan kadın ise destek oranına yüzde 20’lik ilave yapılır.

KOSGEB Hangi İşletmelere Destek Veriyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörler, ilgili kurumun resmî web sitesinde açıklanmıştır. Sahibi erkek ya da kadın olsun, bu sektörlerde kurulmuş olan işletmeler KOSGEB tarafından desteklenebilir. Söz konusu sektörlere ulaşmak için kullanılması gereken bağlantı ise şudur:

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları 2021

Kadın girişimci desteği alma şartları, genel olarak erkek girişimciler için de aynen geçerlidir. Bununla birlikte KOSGEB’den girişimcilik desteği almak isteyen kadınların sağlaması gereken koşullar şöyledir:

  • KOSGEB Kurumu tarafından destekleniyor olan bir sektörde işletme kurmak
  • İşletmeyi kurmadan önce KOSGEB Geleneksel Girişimcilik ya da KOSGEB İleri Girişimcilik eğitim programlarından herhangi birine katılarak sertifika sahibi olmak
  • İşletmenin, anonim şirketi ya da limited şirketi türünde kurulmuş olması

Alınacak olan eğitim, kurulması planlanan işletmenin tabloda yer alan NACE koduna göre belirlenir. Girişimcilik programlarına kaydolmak için E Devlet kullanılabilir. Program başvuruları için kullanılması gereken bağlantılar ise türlerine göre şu şekilde sıralanır:

Bu eğitimlerden, işletme sektörü ile alakalı olanı tamamlanmamış ise KOSGEB’e destek başvurusu yapılamaz. Ayrıca başvurunun geçerli olabilmesi için başvuru sahibi olan girişimci, işletmesini münferiden temsil etme statüsüne sahip olmalıdır. Kurucu ortak payı yüzde 50’nin altında olan işletmeciler ise başvuruda bulunamaz.

Geleneksel Girişimci Destek Programı Nedir?

KOSGEB’in Yeni Girişimci Programı kapsamında iki farklı sınıf mevcuttur. Bunlardan bir tanesi ise Geleneksel Girişimci Destek Programı olmaktadır. Bu program kapsamındaki işletmeler özellikle kuruluş zamanlarında desteklenir.

İleri Girişimci Destek Programı Nedir?

İleri Girişimci Destek Programı, daha çok teknoloji sektörüne yönelik bir programdır. Ülkenin dünya çapında markalara sahip olabilmesi için yenilikçi markaların desteklendiği bu program, Yeni Girişimci Programı’nın en gelişmiş kolu sayılabilir.

İleri Girişimci Destek Programı Başvuru Formu 2021

E Devletten girişimci desteğine başvuru yapmak yerine form doldurup KOSGEB müdürlükleri aracılığıyla da başvuru sağlanabilir. İleri girişimcilik kapsamında bir işletme kuracak olan girişimcilerimiz; 

Geleneksel Girişimci Destek Programı Başvuru Formu 2021

Kadın girişimci desteği almak isteyen vatandaşlarımız eğer ki geleneksel girişimcilik kapsamındaki bir işletme kuruyorlarsa, ilgili başvuru işlemlerini E Devletten gerçekleştirebilir ya da form doldurup KOSGEB müdürlüklerine ibraz edebilirler. 

 

 

Editör: TE Bilisim