Furkan Benli-İstanbul

İsrail 10 Mayıs’ta başlattığı ve 11 gün süren saldırılarında Gazze’deki alt yapıyı yok etti. 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 kişinin şehit olduğu Gazze’de en az 2 bin bina yıkıldı. Saldırılarda elektrik, su ve telekomünikasyon alt yapısı, sağlık merkezleri ve camiler ağır hasar aldı. Hamas ve İsrail arasında kabul edilen ateşkes anlaşmasının ardından Gazze’nin yeniden imarı için harekete geçilirken, ABD Hamas’ı devre dışı bırakacağını duyurdu. ABD’nin Hamas’ı nasıl devre dışı bırakacağı sorusu akılları kurcalarken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Mısır üzerinden devreye gireceği bildirildi.

DAHLAN AJANLARI YAKALANDI

El Hakikat Post’un haberine göre, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında BAE, Muhammed Dahlan’ın casusları aracılığıyla İsrail’e direniş saflarından istihbarat bilgileri sızdırdı. Hamas ve İslami Cihad'ın başını çektiği Ortak Operasyon Odası’ndan bir kaynak, yaptığı açıklamada, Abu Dabi'nin İsrail'e askeri, bilgi ve istihbarat düzeyinde kapsamlı destek sağladığını söyledi. Kaynak, direniş gruplarının, direniş bölgeleri ve Kassam Tugayları ve liderleri hakkında Abu Dabi lehine istihbarat bilgileri topladığını itiraf eden iki casusu tutukladığını bildirdi.

ASKERİ DESTEK DE Mİ VERİLDİ?

Abu Dabi Veliaht Prensi M. bin Zayed'in danışmanı Muhammed Dahlan liderliğindeki bir ağ çerçevesinde BAE güvenlik servisleri aracılığıyla İsrail'e aktarıldığı belirtildi. BAE’nin Filistin’e yönelik ihaneti sadece bilgi sızdırmakla kalmadı. BAE’nin 4 F-16 uçağı ile İsrail’e destek verdiği, uçakların Yunanistan’daki Suda Hava Üssü’nden kalktığı öne sürüldü. BAE ve İsrail, Yunanistan’daki Andravida Hava Üssü’nde 12 Nisan’da başlayan ve 10 gün süren bir tatbikat düzenlemişti. ABD Hava Kuvvetleri’nin düzenlediği tatbikata İsrail, BAE, Fransa, İspanya, Slovenya, Kanada ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin katıldığı tatbikatta olası savaş ve felaket senaryoları yer almıştı.

DAHLAN’IN PR’INA 500 MİLYON

Öte yandan Mısır ile BAE silahlı kuvvetlerinin, "Zayed 3" adlı ortak askeri tatbikat başlattığı ve bu tatbikatın Türkiye ve Filistin’e yönelik mesajlar içerdiği öne sürüldü. Mısır’la stratejik ittifakını derinleştiren BAE’nin Mısır üzerinden Gazze’deki direniş gruplarını sindirmek, Mahmud Abbas’ın oynadığı rolü sona erdirmek ve Abbas’ın yerine Muhammed Dahlan’ı getirmek olduğu belirtildi. Bunun için BAE’nin Mısır üzerinden Gazze’nin yeniden imarı için 500 milyon dolar gönderdiği bu yardımla Muhammed Dahlan’ın reklamının yapılacağı da gelen bilgiler arasında. BAE, İsrail saldırılarına karşılık roket fırlatan Gazze’deki direniş gruplarını uyarmış, “İsrail’e yönelik saldırılarınız durmazsa alt yapı projelerinden çekiliriz” şeklinde tehdit etmişti.

BÖLGEYİ CASUSLA DOLDURACAK

Gazze’nin yeniden imarı sürecinde Mısırlı şirketler üzerinden bölgeyi casusla doldurmayı planlayan Abu Dabi rejimi, Gazze için adım atan Katar’ı da devre dışı bırakmayı hedefliyor. Zayed’in Libya’da da benzer bir planı devreye sokacağı, Türkiye-Libya ilişkilerini bozmayı istediği ve Türkiye’nin Akdeniz’de attığı adımların önüne geçmeyi hedeflediği de bilinenler arasında.

Editör: TE Bilisim