Doç. Dr. Enes Bayraklı / Analiz

Balkanların son üç yüz yıllık tarihine baktığımızda Müslümanlara yönelik bir seri soykırım ve etnik temizlik yapıldığını görüyoruz. İkinci Viyana Kuşatmasından sonra, Endülüs’ün Müslümansızlaştırılmasına benzer bir şekilde, Balkanlarda ve Doğu Avrupa’da adeta yeni bir “reconquista” yaşandı. Bu süreçte Müslümanlara uygulanan etnik temizlik ve soykırımın çok az bir kısmı akademik inceleme konusu yapıldı.

Fakat şurası açık ki süreç sonunda Balkanlarda Müslümanlar çoğunluk iken azınlık konumuna düştüler. Balkan coğrafyasında tarihte yaşanan katliamlarda etnik köken önemli bir unsur olsa da çoğunlukla insanlar Müslüman kimlikleri nedeniyle katliamlara maruz kaldılar. Bu süreçte yaşanan sürgün ve katliamlar da yalnızca Balkanlarla sınırlı kalmadı; Kırım, Kafkasya ve Anadolu’da da çok büyük sayıda insan Müslüman ve Türk oldukları için sürgün ve katledildi.

BULGARİSTAN’DAKİ KATLİAM 1876’DA BAŞALDI

Örneğin 1821’de başlayan Yunan isyanı ile bağımsızlık sonrasında Mora yarımadasında önce Osmanlı Devleti görevlileri öldürülmüş, daha sonra sivil halk da katledilmiştir. Bu süreçte 26 Mart ile 22 Nisan arasında 15 bin Müslüman katledilmiş, Türklere ait 3 bin çiftlik ve ev tahrip edilmiştir. Yunan isyanı sonrasında Balkanlardaki diğer isyanlar da benzer şekilde ilerledi. Tüm isyanlarda Müslümanlar, büyük çoğunlukla Türkler, bilinçli ve vahşice katledilmiştir. Müslümanlara yönelik katliamlardan biri de Bulgar isyanları sürecinde gerçekleşti. Bulgarlar tarafından Müslümanlara yönelik katliam 1876 yılında başladı.

İSLAMOFOBİ CİDDİ BOYUTTA

Balkanlarda Müslümanlara yönelik diğer büyük etnik temizlik girişimlerinden biri de Balkan Savaşları esnasında yaşandı. 1911’de Balkanlarda Yunanistan, Bulgaristan ve Yugoslavya’yı içine alan bölgede yaşayan Müslüman sayısı 2 milyon 315 bin 293 iken, Balkan Savaşları sonrasında bu bölgede kalan Müslüman sayısı 870 bin 114’e düştü. Genel olarak Balkan Savaşları ile bölgede yaşayan Müslümanların yüzde 62’si ölüm ve etnik temizlik sonucu yok oldu.

Osmanlı Avrupası’nda yaşayan Müslümanların da yüzde 27’si yalnızca Balkan Savaşları sırasında hayatını kaybetti. Balkan coğrafyasında Müslümanlara yönelik katliam ve soykırımların en yakın tarihli olanı ise Srebrenitsa Soykırımı oldu.

Savaş boyunca yaşanan sistematik sivil katliamlarına ek olarak Bosna Hersek’in doğusunda bulunan Srebrenitsa 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgalin ilk haftasında 8 bin 372 Boşnak sivil vahşice katledildi. Günümüze bakıldığında da dünya genelinde olduğu gibi Balkanlarda da Müslüman karşıtı ırkçılık olarak tanımladığımız İslamofobinin ciddi boyutlara ulaştığını görebiliriz.

Editör: TE Bilisim