Ceyhun Aşirov / Azerbaycan

İran, Azerbaycan’dan izin almadan Laçin Koridoru üzerinden Dağlık Karabağ’daki Ermenistan güçlerine aylardır erzak ve lojistik malzeme taşıyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “’Üçüncü ülkelere ait araçların Azerbaycan’dan izin alamadan topraklarımıza girmesi ve Ermenilere malzeme taşımasını kabul etmiyoruz’’ denildi.

2 AYDA 60 TIR!

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Dağlık Karabağ’da görev yapan Rus barış gücü yetkililerine mektup yazarak, İran tarafına ait araçların bölgeden izinsiz geçmesini durdurulmasını talep etti. Azerbaycan’ın uyarılarına rağmen İran tarafı Goris-Kapan yolunu da kullanarak Lâçin koridoru üzerinden malzeme taşımaya davam ediyor. Son iki ayda 60’ya yakın TIR’ın Hankendi’ye geçtiği belirtiliyor.

İRANLI ŞOFÖRLER GÖZALTINDA

Azerbaycan tarafı uyarıları dikkate almayan İran’a karşı Goris-Kapan yolunun Azerbaycan topraklarından geçen 21 kilometrelik kesiminde, İran İslam Cumhuriyeti vatandaşlarının kullandığı araçları denetlemeye başladı. Önceki gün İran’dan gelen iki tır şoförü Azerbaycan topraklarına ‘’yasadışı yollardan girmekten’’ gözaltına alındı. Azerbaycan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ‘’Ermenistan’dan yasadışı yollardan Azerbaycan topraklarından geçen arabalar Devlet Gümrük Komitesi ve Devlet Sınır birimlileri tarafından tespit edilerek durdurulmuş ve iki kişi gözaltına alındı. Bu araçların sürücülerine karşı Azerbaycan Cumhuriyeti kanunlarına göre uygun tedbirler alınacaktır’’ denildi.

HANKENDİ YERİNE STEPANAKERT YAZILMIŞ'

İran Dışişleri Bakanlığı ise gözaltına alınan vatandaşlarının serbest bırakılmasını talep etti ve gerekli görüşmelerin başladığını bildirdi. İran’ın mal taşımacılığı ile ilgili olarak sürücülere verdiği broşürlerin üzerinde ise, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü hedef alan yazıların görülmesi başka bir tartışmayı beraberinde getirdi. İran’ın TIR şoförlerine verdiği belgelerde “Hankendi, Azerbaycan” yerine “Stepanakert, Ermenistan” yazılması Azerbaycan’da ciddi tartışmaya neden oldu.

Editör: TE Bilisim