Sümeyye Aksu / Analiz 

ULUSLARARASI Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF), 68 derneğin bir araya gelerek oluşturduğu bir federasyon. Yurt dışından Türkiye’ye gelip eğitim alan uluslararası öğrencilere hizmet eden bu dernekler Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören ve sayıları 240 bin dolayında olan uluslararası öğrencilere destek ve eğitim hizmetleri sunuyor. Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun kurucu başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat ile Türkiye’de okuyup mezun olduktan sonra bağlarını koparmayan misafir öğrencileri konuştuk.

160 BİN ÖĞRENCİ MEZUN OLDU

Mehmet Ali Bolat, 1982’den itibaren Türkiye’ye yoğun bir öğrenci akışı olduğunu söyledi. Bolat “Toplam 160 binden fazla öğrenci Türkiye’ye gelip mezun oldu ve ülkesine döndü” dedi. UDEF olarak tümüyle sivil bir hareket olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden Bolat, “UDEF, tamamen gönüllü insanların bir araya geldiği, beraber çalıştığı bir kuruluş. Asıl çalışma alanı uluslararası öğrenciler” diye konuştu.

“YABANCI DEĞİL MİSAFİR”

Uluslararası öğrencileri misafir öğrenci olarak tanımlamaya özen gösterdiklerini kaydeden Bolat, bunu sebebini şöyle ifade ediyor: “2004’te ilk derneğimizi kurduğumuzda öğrencilerimize yabancı öğrenci diyorduk. Fakat ilk altı ayda bunun yanlış olduğunu, daha doğru bir tanıma ihtiyacımız olduğunu anladık. O zamandan beri misafir öğrenci diyoruz. Çünkü ülkemize gelen öğrencilerin yüzde 95’i zaten Müslüman insanlar, bizimle çok ortak paydaşları var. Onlara yabancı demek bize ters geliyor. Kaldı ki Gayri Müslim de olsa ülkemize gelen bir insana yabancı diyemeyiz. O da misafirimizdir. O yüzden biz bu tanıma karşı savaş açtık ve misafir öğrenci tanımını her platformda kullanmaya özen gösterdik. Uluslararası öğrenci kavramı da resmi literatüre girdi.”

“GAYRİMÜSLİMLERE DE HİZMET VERİYORUZ”

Türkiye’de okuyan çok sayıda Gayri Müslim öğrenci olduğunu bunların bir kısmının da UDEF hizmetlerinden faydalandığını kaydeden Bolat, “Derneklerimiz bünyesinde Türkçe eğitimi verdiğimiz burs ya da kira desteği verdiğimiz yüzde 5 oranında Gayri Müslim misafir öğrencimiz var. Aralarında Hıristiyan öğrenciler var, Afrika’dan gelen, Moğolistan’dan gelen Budist öğrenciler var. Çok az sayıda Şaman öğrencimiz de bulunuyor. Yine çok az sayıda Yahudi öğrencimiz var. Biz hiçbir ayrım gözetmeksizin bize gelen öğrencilerimizi ister Gayri Müslim olsun ister Müslüman olsun rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Budist öğrencilerimizin ülkelerinin resmi temsilcilerinden teşekkür mesajları alıyoruz. Nadir de olsa Türkiye’de iken veya döndükten sonra Müslüman olan öğrencilerimiz var. Özellikle misafirperverliğimiz, ayrım gözetmeksizin hizmet vermemiz çok etkiliyor” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZE ADAPTASYONLARINI SAĞLIYORUZ”

Misafir öğrencilere yönelik faaliyetlerle de ilgili bilgi veren Bolat, “Türkiye’ ye gelen öğrencilere bizimle irtibata geçtiği takdirde hava alanına inişinden öğrenciliğine başlayıp okulunu bitirinceye kadar irtibat halinde oluyoruz. Barınma, dil öğrenmeleri, üniversitelere yerleşmelerinde, tercih yapmalarında, üniversiteleri tanımaları konusunda yardımcı oluyoruz. Kardeş kuruluşlarımızda onlara staj imkanı sunuyoruz. Sinema, tiyatro, spor vs. gibi sene içerisinde birçok etkinliğimiz oluyor. Kendi ülkelerini tanıtmalarını sağlayacak ülke tanıtım günleri düzenliyoruz. En önemli kazancımız misafir öğrencilerin ülkemize adaptasyonlarının sağlanması ve Türkiye ile bağlarının sadece öğrencilikle sınırlı kalmaması oluyor” dedi.

“203 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ VAR”

Türkiye’ye 203 ülkeden misafir öğrenci geldiğini vurgulayan Bolat, öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmelerinin sebeplerini ise şöyle sıraladı: “En genel anlamda Türkiye cazip geliyor. Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerden daha ucuz, ABD ve Avrupa dışındaki ülkelere göre de Türkiye’de bir öğrenci daha iyi eğitim alabiliyor. İstikrarlı olması, dünyada sevilen bilinen bir ülke olması, kolay vize alınan bir ülke olması ve Müslüman bir ülke olması öğrencileri cezbediyor.”

“MEZUN BAKANLARIMIZ VAR”

Uluslararası öğrenciler arasında çok başarılı mezun öğrencilerin bulunduğunu vurgulayan Bolat şunları söyledi: “Kendi ülkelerinde milletvekili olan, bakan olan mezunlarımız var. Türkiye’yi yurt dışında duyuran çok sayıda mezunumuz var. Bizzat tanıdıklarım var. Mesela Kenya Sağlık Bakanı Türkiye mezunu, Tanzanya Savunma Bakanı Türkiye mezunu, Afganistan’ da önceki dönemde çok sayıda belediye başkanı, milletvekili vardı. Somali’de Adalet Bakanı mezunumuz var. Üniversitelerde hocalık yapan mezunlar var. Etiyopya’ da birçok mezunu- muz buradan gidip orada yatırım yapan Türk şirketlerinde üst yönetici olarak çalışıyor.

İHRACATA KATKI SAĞLIYORLAR

ULUSLARARASI öğrencilerin ülke ekonomisi üzerindeki etkisi ile ilgili bilgi veren Bolat, “Öğrenciler ülke ekonomisine katkının yanında kişi başına düşen milli gelirin arttırılmasında etkin rol alıyorlar. Genel olarak üretim faktörlerinin etkinlik ve miktarlarının değişmesi, sanayi kesiminin milli gelir ve ihracat içindeki payının artması gibi etkenleri var” dedi.

‘YUMUŞAK GÜÇ TARAFIYLA İLGİLENİYORUZ’

“BİZ ekonomi tarafı değil de nitelikli ve yumuşak güç tarafına bakıyoruz” diyen Bolat, “İşte hangi ülkeden öğrenci gelir, Türkiye'ye ne katkı verir, burada yetişip kendi ülkesine nasıl döner, ülkesine katkısı ne olur ülkesindeki kariyerine faydası ne olur gibi konularla daha çok ilgileniyoruz” ifadelerini kullandı. Fetullahçı Terör Örgütü’ne ait okulların Maarif Vakfı'na devredilme sürecinde Etiyopya'daki mezunların devreye girdiğini ve okulların Türkiye'ye devredilmesini sağladkılarını kaydeden Bolat, “Yine Çad’da benzer süreç vardı. Çad’daki mezunlarımız Cumhurbaşkanı ile görüşerek Çad’daki okulların Türkiye'ye devredilmesini sağladı. Böyle benzer süreçlerde var. Mezunlarımız bu konuda yine FETÖ’ye karşıda Türkiye'ye destek veriyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN öğrenci çalışmaları alanındaki en büyük uluslararası dernekleri federasyonu kimliğine sahip olan UDEF bünyesinde ki dernekler; sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra misafir öğrencilerin ikamet izinleri, burs, konaklama ihtiyaçları, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ile birlikte bürokratik sorunlarında öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. UDEF’in halen doğrudan destek verdiği misafir öğrenci sayısı ise yaklaşık 40 bin civarında…

Editör: TE Bilisim