Rezene çayının yararları saymakla tükenmez. En başta mide sorunlarına iyi gelir. Reflü, şişkinlik, yanma, vb. şikayetlerinizi bir fincan rezene çayı içerek geçirebilirsiniz.

Rezene Çayı Nedir?

Rezene çayı, rezene bitkisinin kaynatılması sonucu elde edilir. Ancak tüp üstünde uzun süre kaynatmak çok da doğru bir davranış değildir. Kaynamış ve birkaç dakika beklemiş sıcak suyun içine rezene bitkisini ilave ederek lezzetli bir çay hazırlayabilirsiniz.

Yararları saymakla bitmeyen rezene çayından her gün içmek gerekir. Günde 1-2 fincan içmek yeterlidir.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

İşte Rezene çayının sağlık açısından yararları:

Tansiyonu dengeler. Soğuk algınlığı ve gribe karşı oldukça etkili bir çaydır. Kalp problemlerine iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı vücudu muhafaza eder. Kilo verme konusunda yardımcı olur. Yağların hızlı bir şekilde yakılmasını sağlar. Diş çürüklerine, tartar oluşumuna, vb. karşı etkili bir çaydır.

Uykusuzluk problemi yaşayanlar bu çaydan istifade edebilirler. Anemi (kansızlık) hastalığına iyi gelir. Ses kısıklığını düzeltir. İdrar söktürücü olarak kullanılan harika bir çaydır. Kabızlığın tedavisinde de kullanılabilir. C vitamini bakımından oldukça zengindir. Balgam söktürücü ilaç kullanmak yerine bir bardak rezene çayı tüketilebilir. Regl ağrılarını minimuma düşürür. Özellikle adet döneminde kadınlar tarafından sıkça kullanılır. Hipertansiyon hastaları, gönül rahatlığıyla rezene çayından istifade edebilirler. Baş ağrısı, sinüzit, migren gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Göz bölgesindeki şişliğin azalmasında yardımcı olur. Yeni doğum yapmış kadınlar, bu çaydan içerlerse sütleri artar.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Rezene çayının yapılışı çok basittir. Aktardan alınan rezene bitkisini sıcak suda bekletip içebilirsiniz. Ateş üzerinde kaynatmak ve demlemek çok sakıncalıdır. Bitkinin faydaları bu yöntemle kaybolup gider. Ayrıca sağlık açısından zararlı bir ürüne dönüşür.

Taze rezene yaprağını hazır etmek gerekir. Ardından ocakta kaynatılan su, boşta birkaç dakika bekletilir. Bir demliğin içerisine su eklenir. Üzerine bitkiler konulur. İsterseniz şeker de ilave edebilirsiniz. 10 dakika boyunca, bir köşede demliğin içinde bekletiniz. Rezene çayı, artık hazır. Bardağa doldurup içebilirsiniz.

Rezene Bitkisi Nerelerde Yetişir?

Rezene bitkisinin yetiştiği yerler,

Avrupa ile sınırlıdır. Fransa, Almanya, İtalya gibi pek çok Avrupa ülkesinde yetişir. Ancak Balkanlar’da ve Türkiye’de de yetişme alanları mevcuttur. Ülkemizde daha çok Ege, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında yetişir. Bitkilerin boyu, 1.5 metreyi aşmaktadır. Maydanozgiller ailesine mensup bir bitkidir. Rezene bitkisi, arapsaçı adıyla da anılır.

Rezene Çayı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Rezene çayı içerken dikkat etmek gerekir. Şayet belirtilen ölçüden çok fazla içmek birçok sağlık problemini meydana getirir. Ayrıca kronik hastalığı olanların rezene çayı içmeden önce doktorlarına görünmeleri ve bu konuda bilgi almaları gerekir.

Hamile olanların, emzikli kadınların, sürekli ilaç kullanan hastaların rezene çayı tüketmeden evvel hekimlerine başvurmaları ciddi önem taşır.

Rezene Çayının Bebeklere Yararları Nelerdir?

Rezene çayının bebeklere faydaları çoktur. Doğru dozda ve doğru zamanda bebeğinize rezene çayı verirseniz birçok sorunu ortadan kalkacaktır. Rezene çayının bebekler için faydaları şunlardır:

Mide şişkinliğini alır.

Gaz çıkarmasında yardımcı olur. Gripten ve soğuk algınlığından bebeği muhafaza eder. Bebeklerin aşırı ağlamasına ve bağırmasına engel olur.

Birçok markette ve eczanede bebekler için üretilmiş rezene çayları bulunur. Bu çayları alıp bebeğinize içirebilirsiniz. Şayet bu hazır çayları alırken içerisinde katkı maddesi, renklendirici, vb. olup olmadığına mutlaka dikkat edin.

Rezene çayının miktarını ayarlamak da çok önemli. Bunun için hekiminize danışmayı asla ihmal etmeyin. Rezene çayı, her yaştaki bebeğe farklı ölçülerde verilir.

Papatya Çayının Faydaları Neler? Papatya Çayı Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Beslenme

Habere Git

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Sağlıklı Beslenme

Habere Git

Editör: TE Bilisim