14 Mayıs 1950’de Cumhuriyet tarihinin ilk siyasal sistem değişikliğini gerçekleştirerek Türkiye demokrasisini çoğulcu bir boyuta taşıyan Adnan Menderes, TBMM’deki tek parti uygulamasına son vermişti. Millet iradesini arkasına alarak ülkeyi CHP diktasından kurtaran Demokrat Parti’nin kurucu lideri Adnan Menderes, Türkiye’nin iç ve dış politikasında önemli adımlar attı. Şehirlerin imar edilmesi, tarımın makineleşmesi, yol, baraj ve modern fabrikaların yapılması, üniversite ve teknik okulların açılması, okullara din derslerinin konulması, ezan yasağının kaldırılarak Arapça olarak aslına uygun okunması gibi birçok hizmetleri gerçekleştirdi.

Siyasi başarısının yanı sıra milli ve manevi değerlere bağlılığıyla gönüllerde taht kuran Adnan Menderes’i ve onun arkasına aldığı halk iradesini boğmak isteyen karanlık odaklar tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi silahlara sarılarak 27 Mayıs 1960 darbesini gerçekleştirdi ve halkın oylarıyla işbaşına gelen bir başbakanı darağacına çıkardı.

Bugün hâlâ hafızalardaki tazeliğini koruyan bu acı hatıranın, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünde Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin ikinci büyük siyasal değişiminin arifesinde bulunuyor.

Bir millete kan kusturan darbelere tokat indirmek için 24 Haziran’da sandık başına gidecek her vatan evladının Adnan Menderes’in aziz hatırasını kalbinde saklı tutması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim