Diktatör İslam Kerimov’un 2 Eylül’de ölümünün ardından teamüllere aykırı şekilde “Geçici’ olarak Cumhurbaşkanlığı’na getirilen Şavkat Mirziyoyev hafta sonu gerçekleştirilen seçimde oyların % 88,61’ini alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mırza Uluğbek Abdusalomov, Taşkent saatiyle 16:00’da düzenlenen brifingde Mirziyoyev’in toplam oy sayısının 15 milyon 906 bin olduğunu ve bu rakamın seçime katılanların yüzde 88.61’ini oluşturduğunu kaydetti ve ‘Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçimleri üzerine’ kanunu’nun 35’inci maddesine binaen Mirziyoyev’in Cumhurbaşkanı olarak seçildiğini duyurdu.

“Bana büyük bir sorumluluk yükledi”

Mirziyoyev, aday gösterildiği Liberel Demokrat Parti’nin seçim merkezinde parti üyeleriyle bir araya geldi. Merkez Seçim Komisyonunun seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasını destekçileriyle birlikte takip eden Mirziyoyev, seçimi kazandığının açıklanmasının ardından Özbekistan halkına teşekkür etti. Seçim sonuçlarının Özbeklerin kendisine duyduğu güven ve umudu gösterdiğini söyleyen Mirziyoyev, Cumhurbaşkanlığı görevini halka hizmet etmek için bir sınav ve fırsat olarak nitelendirdi. Zorlu sorumluluğunun farkında olduğunu, halkına ve ülkesine hizmet etmek için tüm gücünü harcayacağını ifade eden Mirziyoyev, “Seçimlerde yüzde 88,61 oranında oy olmam bana büyük bir sorumluluk yükledi” dedi.

Meclisin yetkilerini artıracağını vadetmişti

Mirziyayev seçim programında, parlamentonun önemli konularının yanısıra ülke iç ve dış politikası ile ilgili sorunların, çözüme bağlanacağı vaadinde bulunmuştu. Seçim programında özetle “Parlamentonun yürütmeyi denetleme yetkisinin artırılmasını önemli siyasi adım olarak görüyoruz” denilmişti. Mirziyoyev’in vaatlerini yerine getirip getirmeyeceği merak ediliyor. 27 yıl boyunva ülkede istihbarat ağı kuran ve dikta ile yöneten İslam Kerimov’un son dönemdeki politikalarının en önemli uygulayıcılarındna biri olan Mirziyoyev, Kerimov’un ölümünün ardından Özbek Anayası’na göre Özbek Parlamentosu Başkanı Nigmatilla Yuldashev’in yerine teamüllere aykırı bir şekilde geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilmişti. Senatonun bu kararı analistler tarafından farbe olarak değerlendirilmişti.

ŞAVKAT MİRZİYOYEV KİMDİR?

1996 ve Eylül 2001 yılları arasında Cizzak Valisi olarak görev yaptı. Eylül 2001’den Aralık 2003 tarihine kadar Semerkant Eyaleti Valiliği görevinde bulundu. 12 Aralık 2003 tarihinde Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından başbakanlığa atandı ve Özbekistan Meclisi’nde güvenoyu aldı. İslam Kerimov’un ölümü üzerine 8 Eylül 2016 tarihinde Özbekistan Meclisi tarafından seçimlerin yapılacağı tarihe kadar Özbekistan Devlet Başkanı olarak görevlendirildi.

Editör: TE Bilisim