Gümrük Vergisi Hesaplama

Gümrük vergisi hesaplamasında gönderiye ait durumlar göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Gümrük vergisi ülkeye girişte ve çıkışta alınacak vergi türüdür. Bu hesaplama yapılırken ilgili mevzuatta belirlenen yükümlülükler uygulanmaktadır. Bir ürün için geldiği ülkeye göre vergi uygulaması yapılmaktadır.

Gümrük Vergisi Hesabında Gerekli Bilgiler Nelerdir?

Gümrük vergisi hesaplaması yapılırken;

Paketin içeriği, Gönderen ülke, ÖTV durumu bilgilerine bakılarak hesaplama yapılır.

Buna göre ülkemizde uygulanan ÖTV oranı %20’dir. ÖTV oranı üzerinden yurtdışından getirilen ürünlerden vergi alınmaktadır. Örnekle açıklamak gerekirse;

Paket içeriği 1.000 TL olan ürünün toplam masrafı 1.008,80 TL olmaktadır. 8,80 TL tutarındaki maliyet toplam vergi ve masraflardan oluşmaktadır.

Gümrük vergisi ürünün direk AB ülkelerinden gelmesi durumunda %18 gümrük vergisi ile hesaplanmaktadır. Diğer ülkelerden gelen paketler için %20 gümrük vergisi alınmaktadır.

Gümrük Vergisinin Alınmadığı Durumlar Nelerdir?

Gümrük vergisi ödenmeyen durumlar;

Cumhurbaşkanlığına gelen gönderilerden,

Diplomatik eşyalardan, Bakanlıklara gönderilen cihaz, silah, akaryakıt, hammadde vb. ürünlerden, Değeri 150 Euro geçmeyen ürünler, Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşların ithal edilen eşyaları, Eğitim ve bilim amaçlı cihazlar veya eşyalar, Tıbbi malzemeler, Bilimsel amaçlar için kullanılan kimyasal ve biyolojik maddeler, Ulaştırmada kullanılan bazı eşyalardan, Cenaze ve ilgili eşya ithalinde, Engellilerin kullanacağı eşyalardan,

ÖTV Hangi Ürünlerde Alınmaktadır?

Özel tüketim vergisi alınan ürünler 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna göre belirlenmektedir. Kanuna göre belirlenen ürünlerden bazıları;

Lüks ürünler, Tekel ürünler, Çevreye zarar ürünler gibi ürünlerden ÖTV alınmaktadır.

İthalat Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır?

İthalat gümrük vergisi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna göre belirlenmektedir. Söz konusu belgede belirlenen gümrük vergisi ürünlerin tamamından veya birkaçından alınmaktadır. Hesaplama işleminde Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun belirlediği oranlar kullanılır. Bu oranlar ürün bedeli ile işleme sokularak gümrük vergisi hesabı yapılır.

Gümrük Vergisinin Alt Sınırı Nedir?

Gümrük vergisi alt sınırı internet sitesinden alınan ürünler için 22 Euro ve üstü gümrük vergisi alınmaktadır. 2021 yılı öncesinde bu sınır 30 Euro civarındayken günümüzde tutar 22 Euro’ya kadar düşmüştür. Bilimsel amaçlı gönderimi yapılan kitap vb. ürünlerin limiti 150 Euro’dur.

Gümrük Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gümrük vergisi sorgulama işlemi 474 sayılı “Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanun’unda belirtilen, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu kapsamında sürdürülür. Bu durumda gümrük vergisi sorgulama işlemlerini bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz. Söz konusu ithalatı yapılacak ürün için belirlenen ücret ve diğer durumlar 474 sayılı “Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanun’unda belirtilen, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu kapsamında değerlendirilir ve belirlenir. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda belirlenen ithal ürünlerin tümünden alınacak vergi, ek mali durumlar tespit edilmektedir. Ticaret politikası gereği ürünler kontrol edilmektedir. Resmi gazetede yayınlanan mevzuata göre sorgu yapmak mümkündür. Bu amaçla bakanlığın sitesi üzerinden arama türü, dönem seçenekleri işaretlenerek Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda belirlenen numara girilerek gümrük sorgusu yapılmaktadır.

Gönderilen Ürünlerin Gümrük Vergisinin Ödemesi Nasıl Yapılır?

Gümrük vergisi ödemesi ürün alınırken satıcı tarafından alıcıya bildirilir. Ürünü alan kişi ürünün gümrük vergisi ile ürün tutarını öder ve başka bir ödeme yapmak zorunda kalmaz. Alıcı vergiyi ürünü aldıktan sonra ödemek isterse bu durumda satıcı ile irtibata geçerek durumu bildirir ve ürün alıcıya ulaştığı zaman alıcı gümrük vergisi ve ürün ödemesini yapabilir. Ödeme şekli olarak internet bankacılığı kullananlar için gümrük vergi ödemesi ürünü sipariş verirken gerçekleştirilir. Söz konusu fazladan işlemle uğraşmamak için ürünü alırken gümrük vergisi ödemesi de yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim