Diriliş Postası Muhabiri Ebubekir Doğan/New York

23 Ağustos’ta polis ekipleri, aile içi şiddetle ilgili aldıkları ihbar sonrasında vardıkları olay yerinde üç çocuk babası 29 yaşındaki Jacob Blake’e yedi el ateş ederek hastanelik etti. Doktorlar yaptığı açıklamada kurşunlardan en az birinin omurilikten geçtiğini ve dolasıyla da Jakob Blake’in bir daha yürüyemeyebileceğini belirtti. Çocuklarının gözü önünde vurulan siyahi ABD vatandaşı, Amerika’da aylarca devam eden protestoların tekrar canlanmasına sebep oldu. Dördüncü gününe giren protestolarda birçok iş yeri ve polis araçları zarar görürken, ABD başkanı Donald Trump ulusal muhafızları Wisconsin Kenosha’da görevlendirdiğini açıkladı.

PROTESTOLAR BÜYÜYOR

Jakob Blake’in vurulmasını protesto eden göstericilerin kamu malına zarar vermesi sonucu Kenosha valisi Kenosha’da sıkıyönetim ilan ettiğini açıkladı. Kenosha’daki protestolarda polis araçları ve belediye araçları ateşe verilirken, lokal bir mahkeme binası da ateşe verildi. Protestoların bir diğer adresi ise New York. New York’ta polis şiddetini protesto eden yüzlerce kişi Brooklyn köprüsü önünde toplanarak olayı protesto etti. Köprüyü geçmemeleri için konulan barikatları yıkan göstericiler, Manhattan tarafından Brooklyn tarafına geçip protestolarına devam etti.

AÇIKLAMALAR AKLA ZİYAN

Wisconsin Adalet Bakanlığı, 100 bin nüfuslu Kenosha’daki olayı soruşturmaya başladı. Olaya müdahil olan polis memurları idari izne ayrılırken; haklarında olayla ilgili resmi suçlama yöneltilmesi için başlatılan imza kampanyasına on binlerce imza toplandı. Wisconsin valisi Tony Evers yaptığı açıklamada Blake’in “eyaletimizde ve ülkemizde güvenlik görevlilerine mensup kişiler tarafından vurulan, yaralanana veya merhametsizce öldürülen ilk siyah kişi olmadığını” söyledi. Kenosha polis sendikası başkanı Pete Deates ise Evers’ın açıklamasını “sorumsuz” olarak niteleyip eleştirdi ve olayla ilgili tüm bilgiler elde edilinceye dek beklenmesi gerektiğini kaydetti. Wisconsin Eyalet Başsavcısı Josh Kaul ise basın açıklamasında, eyalet müfettişlerinin Jacob Blake’in pazar günü polis tarafından vurulmadan önce otomobilinin şoför koltuğu tarafındaki döşemenin altından bir bıçak çıkardığı bilgisine ulaştıklarını duyurdu. Başsavcıya göre, aracına ulaşan Blake, şoför kapısını açıp öne doğru eğilince, memur Rusten Shesky, şüphelinin gömleğine tutunarak sırtına 7 kez ateş etti.

POLİSTEN 2 SİVİLİ ÖLDÜRENE TEBRİK

Pazar günü Wisconsin Kenosha’da gelişen olay sonrası başlayan protestolar sonrası iki gösterici bir başka sivil tarafından makinalı silahla vurularak öldürüldü. 17 yaşındaki Kyle Rittenhouse 25 Ağustos’ta Illinois eyaletinde gözaltına alınarak birinci derece cinayetle yargılanacak. Olayın yaşandığı gün polis ekiplerinin 17 yaşındaki genci açtığı ateş sonrası kutlaması bir başka tartışmaya sebep oldu. Olay sonrası eyaletten kaçan şahıs tekrar Wisconsin’e getirilerek bir yetişkin olarak yargılanacak.

MINNEAPOLIS’TE ORTALIK KARIŞTI

Öte yandan Mayıs ayında siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu öldüğü Minneapolis kenti, benzer bir olayın meydana geldiği iddiasıyla yeniden hareketlendi. Bir siyahinin polis tarafından vurulduğu iddiasının, kısa sürede sosyal medyada yayılması üzerine sokağa dökülen yüzlerce gösterici eylem yapmaya başladı. Akşam saatlerinde bir açıklama yapan Minneapolis Polisi Sözcüsü John Elder, adı açıklanmayan şüphelinin bir cinayet zanlısı olarak polisten kaçarken kendi silahıyla intihar ettiğini duyurdu.

Editör: TE Bilisim