Furkan Benli-İstanbul

Sudan İslam Fıkıh Konseyi İsrail ile her alanda normalleşmeyi yasaklayan bir fetva yayınladı.

Konsey üyeleri salı günü Hartum’daki toplantının ardından yapılan açıklamada, İsrail ile hangi alanda olursa olsun normalleşmenin “adaletsizliğe destek, günah ve terörizme yardım olarak” nitelendirildi.

Sudan’ın başkenti Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde, halk tarafından, İsrail ile normalleşme anlaşmaları protesto edilmişti.

ASIL AMAÇ BOZGUNCULUK

İslam Fıkıh Konseyi üyeleri, terör devleti İsrail ile Sudan’ın normalleşmeyi isteyenlere tepki göstererek “Sudan ve İsrail ilişkilerinin normalleşmesini isteyen veya ima edenlerin asıl amacı dini ve dünyevi bozgunculuğu istiyorlar.” açıklamasında bulundular.

Konseyin Bilimsel İşler Başkanı Adem İbrahim el-Şin, Filistin’in işgalci İsrail tarafından gasp edilen topraklarını geri alana kadar Filistin halkının yanında durma çağrısında bulundu.

EN ÖNEMLİ DEVLET KURUMU

İslam Fıkıh Konseyi, Sudan’da fetvalar yayınlayan en önemli devlet kurumlarından biri olarak kabul ediliyor.

İSRAİL’LE NORMALLEŞME ŞÜPHELERİ

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan, daha önce bir heyetle birlikte Abu Dabi’yi ziyaret etti ve ABD’den gelen bir heyetle 3 gün boyunca geniş bir müzakere masası oluşturmuş ve bu ziyaretin Sudan’ın İsrail ile normalleşme ve barış yapacağı söylentilerini tetiklemişti.

Abdulfettah el-Burhan’ın Abu Dabi ziyaret. BAE, işgalci İsrail’le ilk barış ve normalleşme anlaşması imzalayan körfez ülkesi oldu.

NETANYAHU: FİKİR BİRLİĞİNE VARDIK

Öte yanda Orgeneral Burhan, 3 Ocak’ta ülkesinin diplomatik ilişkisinin bulunmadığı işgalci İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Uganda’da bir araya gelmiş, İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, görüşmenin Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin davetiyle gerçekleştiği duyurulmuştu.

Görülmenin ardından Netanyahu da Twitter’dan, “İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek iş birliğini başlatma konusunda fikir birliğine vardık.” paylaşımında bulunmuştu.

3 “HAYIR”IN BAŞKENTİ

Sudan’ın başkenti Hartum, 1967’deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve “İsrail’le barışa hayır, İsrail’in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail’le müzakerelere hayır” içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle “3 hayırın başkenti” olarak da biliniyor.

BAE ile Bahreyn, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen törende İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

Editör: TE Bilisim