Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Sırbistan’daki gazeteler ve Rus Sputnik haber sitesi Kosova’da düşürülen hükümeti değerlendirdi. Sırbistan’ın Danas gazetesi, Sırp gizli servisi BIA’dan alıntı yaparak Kosova’nın Sırbistan’ın güvenliği için ciddi bir tehdit olduğunu vurguluyor. Dolayısıyla, Kosova’nın mevcut hükümetin düşmesi ve Albin Kurti’nin iktidara gelme beklentisinden dolayı resmen Belgrad’da gözle görülür bir telaş var.

Hatta Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin, Sırbistan’a ve özellikle Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’e yönelik tüm saldırıların siyasi istikrarı ve ekonomik güvenliği de yok etme fikri ile geldiğini söyledi. Kendin Karar Al (Vetevendosje) lideri Albin Kurti Sırp medyasının gündeminde.

PEKİ BELGRAD NEDEN ENDİŞELi?

Sırbistan’ı Kosova’dan gelen güvenlik tehdidi altında değil, tampon pozisyondaki iki ülke arasında NATO güçleri olduğu için bile, Atlantik İttifakı bu ülkeyi istikrarsızlaştırmamak için Vuçiç’i gerçekten oksijenle tutuyor.

Kosova’nın devlet olarak Sırbistan’a karşı bölgesel bir hedefi yok, tam tersine Belgrad’dan tanınma ve Batı’nın tanıdığı alanda barış içinde yaşamayı planlıyor.

Ancak Belgrad’ı ilgilendiren en az iki faktör var: Vulin’in dediği gibi biri siyasi, diğeri ekonomik.

Siyasi olarak zaten açıktır, çünkü Sırbistan tarafından Kosova’daki kötüye kullanılan Sırp Listesi, artık Kosova’nın gelecekteki hükümetlerinin yapılandırılmasının siyasi gündeminde değildir. Seçimlerden sonra Kosova’nın herhangi bir hükümeti, yani herhangi bir koalisyon, muhtemelen Goran Rakic’in partisini hükümet unsuru olarak reddedecektir. Sırp Listesi mantıksal olarak Kosova eski Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, eski başbakanı Isa Mustafa ve eski siyasi seçkinler gibi 20 yıllık görevini tamamladı ve artık Priştine’de hüküm sürmeyecek.

KURTİ’DEN KORKUYORLAR

Albin Kurti, ilk başbakan olduğunda, Sırp Listesini hükümete almadı ve bu da uzun bir süre büyük olasılıkla standart hale gelecek bir modeldi. Sırp Listesi, Kosovalı Sırpların bir gücü değil, Belgrad’ın kör bir aracıdır. Kurtuluşun ilk yıllarında olduğu gibi, Kosova devletinde bir arada yaşamayı sevdiklerini gösteren Kosova’daki Sırpların orta kesiminin partileri geri dönecek.

Diğer yandan Albin Kurti, iki hafta önce Kosova’nın Gilan şehrinde önemli bir ekonomik tesisine ziyaret gerçekleştirerek önemli mesajlar verdi.

Kurti, sadece yerel malların ticaretini yaparak veya Arnavutluk’tan, Kuzey Makedonya ya da Karadağ’dan ithal ettiği mallarıyla ekonomik başarı elde etmiş bir alışveriş merkezini ziyaret etti. Yani sıfır Sırp ürünü. Ve eğer bu sinyal mantıksal olarak Belgrad tarafından Kosova medyasına göre daha kesin bir şekilde yakalanırsa, endişelenmeye her hakkı var. Zorunlu görünseler de süreçler olarak% 100 vergilendirme ve karşılıklılık, Sırp ticaret saldırısının durdurulmasını etkiledi.

Editör: TE Bilisim