Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu basını bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Çavuşoğlu, “2020’nin bizim için en önemli olaylarından bir tanesi Karabağ meselesidir. Tarihi bir meseledir, Azerbaycan sahaya indi ve hakkını geri aldık. Biz de Türkiye olarak destek verdik. Sadece dost olduğumuz için değil, haklı oldukları için destek verdik. Azerbaycan’a desteğimiz devam edecektir. Dün Lavrov’la bu konuyu da ele aldık. Ermenistan ateşkese riayet ederse, saygı duyarsa ilişkiler normalleşebilir. Bu normalleşmeden en çok Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır” dedi.

“2020’NİN EN ÖNEMLİ OLAYI KARABAĞ MESELESİDİR”

İşte Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları:

Pandemi döneminde de faaliyetlerimiz hiç azalmadı. Pandemiye rağmen dünyanın her bölgesine 54 ziyaret gerçekleştirdik.

Girişimci ve insani dış politikamız pandemiye rağmen devam etti. Diplomasinin tıkandığı yerde sahaya indik, tekrar diplomasinin önünü açtık. Pandemiye rağmen oyunun önemli bir parçası olduk.

2020’nin bizim en için olaylarından bir tanesi Karabağ meselesidir. Tarihi bir meseledir, Azerbaycan sahaya indi ve hakkını geri aldık. Biz de Türkiye olarak destek verdik. Sadece dost olduğumuz için değil, haklı oldukları için destek verdik. Azerbaycan’a desteğimiz devam edecektir. Dün Lavrov’la bu konuyu da ele aldık. Ermenistan ateşkese riayet ederse, saygı duyarsa ilişkiler normalleşebilir. Bu normalleşmeden en çok Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır.

TÜRKİYE’SİZ  DOĞU AKDENİZ’DE ADIM ATILAMAZ

Libya’da da hep siyasi süreçten yana olduk. Libya’yla imzaladığımız anlaşmaları daha da pekiştirdik.

Suriye’de büyük bir insani felaketi önledik ve ülkemize gelebilecek mültecilerin evlerine dönmesini sağladık. 300 bin Suriyeli evlerine döndü. Bölgedeki ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştık.

Terörden arındırdığımız bölgelere 411 bin göçmen evlerine dönebildi.

Türkiye adım attığı zaman herkesi memnun etmediğimizi gördük. Bizim önceliğimiz Türkiye’nin ve milletimizin çıkarlarını korumaktır. Doğu Akdeniz’de sahada faaliyet gösterdik ve bize rağmen bir şey yapılamayacağını, sadece AB’ye değil herkese gösterdik. Ne yapabileceğimi de dost da düşman da gördü.

FRANSA İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞEBİLİR

Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm bizim arzumuz. KKTC seçimleri de iki devletin çözüm isteğini teyit etmiş oldu. Geçmiş yıllarda Kıbrıs Rum lideri, en iyi çözümün iki devletli olduğunu vurgulamıştı. Esas sorun maalesef muhataplarımızın dürüst ve ilkeli olmaması…

AB ile ilişkilerimizde inişler çıkış oldu. İkili meseleleri AB gündemine taşıması nedeniyle gergin geçen bir yıl oldu. Türkiye ile ilişkilerin önemini anlayan ülkelerin görüşlerin hakimi oldu. Sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız durumlar var.

Fransa’yla bir normalleşme süreci başlattık. Bir yol haritası üzerinde çalışıyorlar ve önümüzdeki süreçte karşılıklı atılacak adımlar üzerinde çalışıyoruz. Fransa eğer samimiyse ilişkilerimizi normalleştirebiliriz. Fransa’nın bize yönelik eylem ve söylemlerine karşı sessiz kalmamız mümkün değil.

İngiltere ile serbest ticaret anlaşmasını daha da genişleteceğiz. İngiltere ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme isteğimiz var.

Editör: TE Bilisim