Ekonomi Uzmanı Haluk Bürümcekçi, “Enflasyon, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,26 artış kaydederek 26 ayın ardından tek haneye geri dönerken, ekonomistler ekim ayında da mevcut seviyelerin korunacağını, yılın ise yüzde 12-13 bandında tamamlanacağını öngörüyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,26 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyonda 26 ayın ardından tek hane görülmüş oldu. Enflasyon en son Temmuz 2017’de yüzde 9,79 ile tek hanede gerçekleşti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, eylül ayında aylık enflasyonun yüzde 0,99 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini söyledi.

Bürümcekçi sözlerine şu şekilde devam etti;

“Enflasyon eğilimini yıllık artış olarak takip ettiğimizden karşılaştırmaları hep bir önceki yılın aynı ayı ile yapmakta ve son bir yıldaki değişimine bakmaktayız. Bir nedenle baz alınan geçen yılın söz konusu ayı uzun vadeli ortalamasından düşük veya yüksek gerçekleşmişse, bu durum aleyhte veya lehte baz etkisi yaratır. Bu yıl şimdiye kadar hep lehte baz etkisini gördük, ancak yılın son iki ayında bu etkiler aleyhimize dönecek.

“POZİTİF BÜYÜME RAKAMLARI”

Ekonomist Haluk Bürümcekçi,Türkiye ekonomisi kur şokunun faizlerinde belirgin yükselmesini gerektirmesiyle geçen yılın ikinci yarısından itibaren belirgin yavaşlama eğilimine girdiğini ve son üç çeyrektir yıllık bazda milli gelirin daraldığını belirtti. Bürümcekçi, “Bu yıl ise kur ve faiz volatilitesinin göreli azalmasıyla ilk çeyrekten itibaren dipten dönüş başlamışa benziyor. Bir ihtimal üçüncü çeyrekte ve kesin olarak son çeyrekte tekrar pozitif büyüme rakamları görülebilir” dedi.

Enflasyonun %25’e ulaştıran ana etkenin Kur sepeti yıllık artışının geçen yıl %80’lere kadar yükselmesi ve fiyatlama davranışlarının bozulması olarak gören Bürümcekçi, “Kurlar bir süredir gerileme eğiliminde ve Eylül itibarı ile yıllık bazda kur sepeti azalışı %13’e kadar ulaştı. Bu durum geçen yılın yüksek aylık artışlarının yarattığı baz etkisiyle de yıllık TÜFE’de belirgin gerilemeye yol açtı” şeklinde değerlendirdi.

MERKEZ BANKASINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Merkez Bankasının yaptığı açıklama şu şekilde; Alt gruplar itibarıyla yıllık enflasyon ulaştırma grubunda yükselirken, bir önceki yıldaki yüksek baz etkisiyle lokanta-otel ve diğer hizmetler gruplarında düşmüştür. Haberleşme ve kira yıllık enflasyonlarında ise belirgin bir değişiklik izlenmemiştir. Ulaştırma grubu yıllık enflasyonunun artışında, şehir içi yolcu taşımacılığı kalemlerindeki (belediye otobüsü, taksi, tren vb.) fiyat artışları etkili olmuştur.

Editör: TE Bilisim