Durim Abazi / Özel Haber

Siyaset uzmanı Spartak Ngjela, 6 Ocak 2021’de, Başkan Donald Trump’a dayanan anti-demokratik intikam sonunda mağlup edildiğini söyledi.

“Bunun basit bir rövanş olduğunu düşünmeyin” diyen Spartak Ngjela, “Bu, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’da iki kez üst üste iktidara gelmesiyle 1999-2004’ten beri Batı karşıtı kötülük biriktirmeye başlayan Rus rövanşın son bölümüydü. Bu şiddetli yenilgide, Rusya ve Sırbistan’ın anti-demokratik umutlarının yanı sıra Arnavutluk’taki yüksek devlet yolsuzluğu umutları da yok edildi. Neo-Nazist Donald Trump, Washington’da ‘Reichstag’ı yakamadı’ çünkü Amerikan demokrasisi ona izin vermedi. Trump, yenilgiyi kabul etti ve bu ayaklanmayı kendisinin yapılandırdığı ve önderlik ettiği bir dönemde ayaklanmayı vurdu. Çekingen olduğu anlaşılıyor, ancak kötülüğünden vazgeçmemiş.” ifadelerini kullandı.

Moskova ile bağlantılı Trump, hem bağımsızlık sürecini hem de Kosova’nın tanınması sürecini yok etmek istediğini kaydeden Ngjela, “Ayrıca Grenell (Richard Grenell, Kosova-Sırbistan diyaloğunda ABD’nin özel temsilcisi) tipi gibi bazı yozlaşmış insanlarla ve yalanlarla bir dereceye kadar yolsuzlukla mücadelede Arnavutluk’un gelişimini engelledi. Her iki taraftaki Arnavut yolsuzlukları düştü, çünkü cep hırsızlarının anlamsızlığıyla Trump ayaklanmasının zaferini bekliyordu. Aslında bunların hepsinin bir hırsız ırkına eşit olduğu söylenmelidir. Bu bariz bir saflıktır, çünkü: Bu arada hırsızlık için 30 davası olan Trump gibi bir deli, ABD’in kurumsal demokrasisini nasıl alt edebilir?” değerlendirmesini yaptı. Ancak Spartak Ngjela’ya göre, geçen Çarşamba, Trump’ın dört yıllık anti-demokratik tepkisini yok etmek, Batı, NATO ve Avrupa Birliği’ne yeni bir işbirliği fırsatı verirken, Batı Balkanlardaki Arnavut dünyası gerçekten de ulusal birlik için tarihi fırsatı oluşturdu.

Trump yok oldu

Siyasi uzmanı Ngjela, dünya çapında demokrasi için yeni bir aşama başladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrasi ve Batı, Donald Trump’ın anti-demokratik ve Batı karşıtı yargı ve arzusunun dört yıllık bir tehdidi altındaydı. Dört yıl içinde bir güç diliyle Amerikan demokrasisini yok etmeye çalıştı. Saf neo-Nazizm, kuvvet vurgusuyla Amerika’da sosyal kafa karışıklığı yaratmak için onun bölücü dili olmuştur. Trump, Amerikan halkı arasında bir sürtüşme yaratmak için bu konu üzerinde durmadan çalıştı. Ama şimdi büyük bir utançla başarısızlığa uğradı, bu da beraberinde çirkin bir suç bile taşıyor.”

Spartak Ngjela, “Trump, tüm Batı için tarihi bir kötülüktü, ancak 1787’de Philadelphia’ya yerleşen yeni dünya tarihinin gücü sonunda onu yok etti.” dedi.

Editör: TE Bilisim